Szoptatás alatt próbált valaki teherbe esni? Milyen kockázatai vannak?
Figyelt kérdés
2023. febr. 11. 09:14
1/12 anonim válasza:
Ha megfogan, nagyobb eséllyel vetélsz el a hormonok miatt.
3/12 anonim válasza:
Ha van peteérésed, teherbe eshetsz. Nincs kockázata a szoptatásnak, ha nem görcsölsz, nincs rossz érzésed miatta, nem kell abbahagyni.
4/12 anonim válasza:
Én is úgy tudom a dokimtól, hogy nincs igazából kockázata, csak nehezebb, meg rendszeres peteérés mellett is, mert a magasabb prolaktin gatolhatja, hogy megtapadjon rendesen.
5/12 anonim válasza:
Ha nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor semmi kockázata nincs.
Van, akinek nem sikerül, mert nincs peteérése.
Gyerekeim közt 1,5 év van.
A nagyot 2,5 éves korig szoptattam, a kicsit 2 éves korig, igen 1 évet együtt a 2 gyereket.
A kicsit terminuskor szültem, nem okozott koraszülést a gyakori szoptatás sem.
6/12 anonim válasza:
A szoptatás alatt megemelkedik a prolaktinszint, ami nehezíti a peteérést. Ez valakinél azt jelenti, hogy a szoptatás végéig abszolút nincs sem peteérés, sem menstruáció, másoknál viszont olyan "gyenge" a hatása, hogy konkrétan hat héttel a szülés után rögtön teherbe esik. Innentől kezdve viszont, ha megtörtént a fogantatás, egy egészséges és komplikációmentes terhességnél nem okoz semmiféle problémát. A gondot abban az esetben okozhatja (nagyon kicsi valószínűséggel), hogy a szoptatás oxitocint termel (sokkal kevesebbet, mint egy orgazmus - tehát ha a szexuális életet nem tiltja az orvos, a szoptatás sem okoz gondot), ami enyhe méhösszehúzódásokat okoz. Ha veszélyeztetett terhesség áll fenn, akkor elképzelhető, hogy már ez a minimális összehúzódás is megindítja a szülést, de, ismétlem, normál lefolyású terhesség esetén SEMMI veszélye nincs. Az, persze, hogy mennyire lesz kellemes a szoptatás (pl. érzékeny mellbimbó), ill. hogy nem apad-e el a tejed, vagy hogy nem változik-e meg az íze, aminek következtében a babád elutasítja a szopizást, az más kérdés.
7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
Természetesen nem újszülöttről van szó, ha éppen már abbahagyná a szopizást, akkor se lenne gond. Rendszeres peteérésem nagyjából 7-8 hónapos korától van. Viszont volt most egy kémiai terhességem, és nem tudom, hogy ez lehet-e az oka.
2023. febr. 11. 10:28
8/12 anonim válasza:
Nem valószínű. Nekem volt kémiaim szoptatás alatt is és még az első gyerek előtt is, és a második gyerekem szoptatás alatt fogant. Komplikációmentes terhesség volt. Ha megszakadt a terhesség, akkor valószínűleg más baja volt, ne emészd magad! Kívánom, hogy hamar kiheverd testileg és lelkileg is!
9/12 anonim válasza:
Nekem 6 hónapos babával az első menstruációm után összejött a baba. Minden rendben van vele, de pár hétre rá elment a tejem. A baba jól van. :)
10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2023. febr. 11. 13:38
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!