Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Mikor lehet legkorábban...

Mikor lehet legkorábban tesztelni? Illetve volt olyan, aki betegen esett teherbe, és mi lett a vége?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Próbálkozunk a férjemmel, ebben a hónapban kezdtük. (Van már egy gyerekünk, aki rögtön megfogant). Viszont beteg lettem, felénk tarol most ilyen influenza-szerű valami, orrfolyás, torokfájás, láz. Egy hete nem tudok kikecmeregni, semmit nem javulok, sőt. Az orvos szerint el kell kezdenem antibiotikumot szedni, mert már feszül az arcüregem is. Eddig is vettem be gyógyszert (neocitran, nurofen). Most nagyon félek, hogy mi van, ha babát várok, mert ha igen, akkor biztos nem kezdem el az antibiotikumot. :( Dpo 7nél tartok, és szeretném kihúzni az első tesztig ezt a dolgot. Egyáltalán nem biztos, hogy terhes vagyok, de ne nézzetek hülyének kérlek, ha mégis, nem szeretném, hogy emiatt baja legyen :( így is félek már az eddigi gyógyszerek miatt.
2023. jan. 22. 09:39
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Kezd el nyugodtan szedni, tesztelgess, aztán ha pozitív szólj a dokinak és ír fel maximum másikat, amit terhesen is lehet.

Úgy tudom, hogy a 6. Hétig amit csinálsz pl. Ivás, dohányzás...stb. nem mennék át a babába mert még nincsen meg a kapcsolat sem rendesen. (Ez nem biztos)

2023. jan. 22. 09:46
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Én úgy gondoltam eddig, hogy a beágyazódás után már minden ilyesmi káros. De hallottam olyat, hogy már előtte is. Sajnos én sem értek hozzá :(
2023. jan. 22. 09:49
 3/9 anonim ***** válasza:
63%

Már most mond a dokinak hogy próbálkoztok és olyan gyógyszert írjon fel, az eddigi gyógyszer semmit nem ártott.

A predictor early 9-10 dpon már mutatja

2023. jan. 22. 10:08
 4/9 anonim ***** válasza:
87%

Az egy dolog, hogy "nem értesz hozzá", te a tudatlanság ellenszere nem az, hogy mártírkodsz és nem szeded be a számofra nagyon is szükséges antibiotikumot, hanem az, ha kérdezel. Nem,nem a Gyakorin, hanem az orvosodtól.

Az antibiotikumok nagy része terhesség alatt (nem pedig gyanú esetén) is biztonsággal szedhető. De ugye itt szó sincs arról, melyiket kellene szedned....

Szóval doki. Vele kell megbeszélni.

Tesztelni meg csak késésnél indokolt, ilyen esetben főként, amikor egy korai negatívval kiszúrsz magaddal...

#3. Ilyen esetben lóf@sz a predictor is, mert ha megkésett az ovu, az sem mutat semmit.

2023. jan. 22. 10:13
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szedd be az antibiotikumot, a lázas betegségnél kevés kártékonyabb dolog van egy terhességre nézve.

Nekem pl két ciklus ment el azon, hogy nyáron benyaltam egy hasmenést, utána ciklusban covidos lettem. Utóbbi esetben 40 fokos lázaim voltak, úgyhogy örültem is neki hogy alaposan megjött. A rákövetkező ciklusban lettem terhes. Hozzáteszem, ez a tetű időjárás egymás után hozza a betegségeket. Ha kellene, szedném az antibiotikuot. És ahogy írja négyes, az antibiotikumok többsége, főleg amit felsőlégúti fertőzésekre adnak, teljesen biztonságos.

De a láz és a baktérium góc az arcüregben NEM az!

Ja és az ibuprofent is hanyagolnám, paracetamol biztonságosabb.

2023. jan. 22. 10:27
 6/9 anonim ***** válasza:
62%
Én a 4.héten (mivel nem tudtam, hogy terhes vagyok) még vodkáztam és buliztam is. Az ég világon semmi baja nem lett a kislányunknak. A placenta a 10.héten veszi át a szerepet, addig tulajdonképpen nincs közvetlen összeköttetés a magzattal. Ez már a sokadik kérdés itt mostanában. Egy ember írja ki, vagy ennyire nincsenek tisztában az emberek ezzekkel?? Miért lenne akadály az, hogy beteg vagy? Miért gondolod, hogy egy antibiotikum vagy fájdalomcsillapító magzatkárosító lenne, ha tulajdonképpen még nincs is magzat? Ha rákos lennél és citosztatikum miatt aggódnál vagy interferont kapnál, akkor jogos az aggodalom, de egy nurofen meg egy influenza miatt. Amíg nem leszel terhes, zárd be magadat egy steril szobába és ha lehet a férfi péniszét is sterilizáld behatolás előtt. Nevetséges, komolyan. 🤦‍♀️
2023. jan. 22. 11:42
 7/9 anonim ***** válasza:
77%

Hatos, csak egy javítás, mert ez a tévhit ugyanúgy terjed, mint a kérdező gyógyszefóbiás butasága: a teratogen ártalmak már akár az ötödik héten megjelenhetnek, köze nincs a placentához a dolognak! Nem igaz hogy nem jut semmi az embrióba korán, sőt! A placenta előtt az embrió a méhfalból szedi a tápanyagot, naná hogy van kontaktja az anyával, nem kiscsirke ez, hogy kap hetekre előre "útravalót" a tojásban és ott el van zárva...

A legnagyobb botrányt okozó contergan már az ötödik héten beszedve végtag nélküli és arcfejlődési rendellenességtől szenvedő gyerekeket okozott. Sőt a legtöbb valódi rendellenességet okozó gyógyszer mind a legaktívabb organogenesis időszakában, az 5-9. hét között csinálja a bajt, nem véletlen hogy ebben az időszakban van az anyáknak hányingere, és hogy az orvosok is ekkor félnek a legjobban adni bármiféle gyógyszert.

De abban 100%-ig igazad van, hogy az elmaradó menses előtt ennek az esélye még igen kicsi, és az antibiotikumok valóban nem csinálnak többségében semmi gondot.

2023. jan. 22. 12:00
 8/9 anonim ***** válasza:
49%

Nyilván vannak magzatkárosító gyógyszerek, ezt nem vitatom. De ezek a DNS állományt károsítják. Az általad említett Contergant csontvelőrák kezelésére használják. Lásd a kommentemet, pont erre reflektáltam, így a kommented ezen része irreleváns. A cisztotatikumok nagy része DNS károsító hatással bír. Viszont itt a kérdező be van rezelve 1 doboz antibiotikumtól, meg egy kis non szteroidtól. Ugye te is egyetértesz velem abban, hogy ezen gyógyszerek nem okoznak torz fejlődési rendellenességeket? A teratogén ártalmak egy antibiotikumnál és egy lázcsillapítónál igen alacsonyak, szinte nincs is. Én a terhesség alatt többször szedtem antibiotikumot, paracetamolt és mivel Crohn-beteg vagyok, az elejétől a végéig meszalazint és azathioprint. A lányom 38. hétre átlagos testúllyal egészségesen született. Az aza, mint tudjuk egy biológiai terápia, amire akár a cisztotatikum jelzőt is ragaszthatom.

Ne fsassuk már a népet hülyeségekkel, kérlek. Terhesség alatt is nyugodtan lehet szedni antibiotikumot és bizonyos lázcsillapító gyógyszereket. Nem lesz semmi baja annak a gyereknek, ellenben a láz, a megemelkedett testhő miatt vetélést okozhat.

2023. jan. 22. 12:34
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Nyolcas, a contergant már nem adják terhességben, anno (1950-es évek) terhességi hányingerre(!!!) volt indikált, erre ajánlotta a gyártó. Több tízezer abortusz, vetélés és beteg gyerek lett a vége. Ma már ilyen nem történhet természetesen. De azért hoztam példaként, mert állandóan előjön ez az égbe kiáltó marhaság, hogy a hatodik-hetedik-akárhanyadik hétig azt csinálsz amit akarsz, mert nincs összeköttetés, blahblah. Ez tényszerűen nem igaz és pont a contergan gyerekek a tökéletes példa erre, mivel a biztonságos időszaknak vélt időn belül is nagy bajt okozott.

Ezzel párhuzamosan igaz, hogy az antibiotikumok többsége nem csinál semmit, mert egy penicillin származékot vagy egy makrolidot simán adhatsz. Ellenben hozzáteszem, hogy tetraciklint max a 14-16. hétig (ha nagyon indokolt!!!), fluorokinolont is csak ha nagyon muszáj. Szóval még ez sem teljesen igaz, de arcüreggyulladásra 99,9% hogy penicillin származékot kapott.

Úgyhogy egy kicsit még guglizz a contergan sztorijának és rakd össze, hogy miről beszéltem, köszi.

2023. jan. 22. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!