61 ng/mL-es Prolaktin magas, ha a referencia tartomány 5,20-26,50-ig írja? Endokrinológus Bromocryptint írt fel, és azt mondta enélkül teherbe se tudok esni, vagy ha mégis úgyis elvetélek...pedig szerintem ez nem olyan magas.
Hidd el amit az orvos mond, mert ő ért hozzá.
"enélkül teherbe se tudok esni, vagy ha mégis úgyis elvetélek..." Ha neten is ennek jobban utána olvasol, ott is ezt fogod találni. Sajnos ez így van ahogy a dokid mondta.
Sokan próbálkoznak barátcserjével, de nekem nem használt. Én is bromocriptint szedek (este fél tablettát)
Stressztől is lehet magas, de pcos miatt is (nekem pl az van).
Nem írtad eddig miket nézettél meg, de párat azért írok neked: hormonpanel (3. napi és 21.napi), cukorterhelés/inzulinterhelés (3pontos). Kezdetben ezekkel szoktak kezdeni az orvosok. Nem tudom ti hol tartotok.
Azt csak plusz érdekeséknek írom meg, hogy ugyenezzel a mértékegységgel a Kaáli intézetben a referencia tartomány 0-15-ig van. Tehát ezalapján még magasabb neked például.
#9-#10 Ez egyáltalán nem derül ki a kérdező szavaiból, hogy bármilyen következtetést vont volna le. Az derül ki, hogy KÉRDEZ, azaz valaminek a megoldásában másoktól kér segítséget.
És a kérdése releváns is, ha azt vesszük, hogy a fórumokon a prolaktinos párbeszédekben általában a másik skáláról van szó. De a laikusok nem teszik hozzá a mértékegységet, mert miért kéne egyáltalán felmerülnie bennük, hogy van több lehetőség is?
Ahogy például rendszeresen olvasom itt, hogy magnéziumszedésnél egyszerűen csak közlik, hogy ők 3×2-t szednek és eszükbe sem jut odaírni, hogy egyáltalán MIBŐL?! És így frankón összehasonlítgatnak egyáltalán nem összehasonlítható mennyiségeket, termékeket és megnyugszanak, hogy jó, ha az egyik szed napi 6 Magnerotot, ami összesen kb. 200 mg magnézium, akkor én szedhetek napi 6 Magnosolvot, ami viszont 2200 mg.
Úgyhogy szerintem teljesen jogos következtetés, hogy ha a kérdező mindenhol azt látja, hogy több százas értékekre szoktak Bromocriptint felírni, akkor az ő 61-es értéke nem magas. Ezért kell felhívni a figyelmét a más mértékegységre.
De hogy ne legyen olyan egyszerű az összehasonlítás, még azonos mértékegységeknél is előfordulhatnak eltérő referenciatartományok attól függően, hogy milyen reagenseket használtak a méréshez, milyen eszközzel mérték stb. Ezért a mérési eredmény kiértékeléséhez elengedhetetlen a referenciatartomány ismerete! Csak egy valós példa:
1. labor, mért érték: 440 (ref. 200-380)
2. labor, mért érték 492 (ref. 240-480)
Ez a paraméter a 2. laborvizsgálat alapján - a referenciatartomány figyelmen kívül hagyásával - nőtt az előzőhöz képest. A referenciatartomány figyelembe vételével azonban éppenhogy CSÖKKENT! Miért? 440 a 380-as a felső határértéket annak 15%-ával haladja meg (440:3,8=115%). 492 viszont a 480-as felső határt csupán 2,5%-kal lépi túl (492:4,8=102,5%). Tehát a 2. vizsgálaton mért 492 jobb értéknek számít, mint az 1. vizsgálaton mért 440.
Ha ez alapján nézzük a Te eltérésedet, akkor az 61:0,265=230%, azaz 130%-kal haladja meg a felső határértéket. Ha ezt az arányt vesszük a másik skálán, akkor ez 570-es felső határérték mellett 570×2,3=1311 mIU/L-t jelentene. Ez azért eléggé magas. Jó hír azonban, hogy a Bromocriptin könnyen leviszi.
A többi - prolaktinra vonatkozó - kérdésre azt javasolnám, hogy fölösleges azt keresni, hogy mitől magas a prolaktin. Ez az esetek nagy részében nem derül ki akkor sem, ha célzottan keresik, pl. képalkotó vizsgálatokkal kutatják az illető agyalapi mirigyét, ami totál normális képet mutat. Persze ha stresszes az életed, azt mindenképp érdemes kezelni, mert más - termékenységgel kapcsolatos - területekre is nagyon kihat.
#9 Én meg őszintén szólva azt nem értem, hogy egyes felhasználók miért adnak kényszeresen negatív értelmezést kérdéseknek, feltételeznek rosszat a kérdezőkről, látnak bele ártatlan mondatokba valami sértőt ahelyett, hogy megpróbálnák a kérdést a kérdező szemszögéből látni, megérteni hogy mit szeretne tudni, milyen előismeretei lehetnek. Enélkül nem is lehet hasznos segítséget nyújtani.
Szerintem teljesen felesleges ekkora történetet kerítened a kérdése köré 12-es, csak hogy bizonyítsd az igazad. Szimplán összehasonlította a saját értéket azzal a referenciatartománnyal ami a leletén volt, ahogy a kérdésben le is írta. Nem kell ennyire vergődni, itt mindenki csak a véleményét írja le. De mindez mit sem számít, hisz az orvos megmondta, hogy magas, olyannyira, hogy gyógyszer kell rá.
És miért lenne felesleges keresni, hogy mitől magas a prolaktin??? A nővéremnek hipofízis adenomája volt (nem tudom, hogy írják pontosan), meg kellett műteni 4 évvel ezelőtt, ez okozta a magas prolaktin szintet nála. 1,5 évvel később esett teherbe. Lehet, hogy sokszor nincs oka, de ha meg mégis, akkor azokat jó kizárni, nem?
"Szeretném megérteni miért is magas ez".
Mert több, mint a felső hatáérték duplája? Mit kell ezen magyarázni?
11-es vagyok: ebben elég sok mindent találsz például (de neten egyébként is sokmindennek utána tudsz keresni): [link]
Nekem is régebben CT-t akart csinálni a doki, de aztán letett róla. Viszont annyit tudok még tanácsolni (ahogy a Kaáliban is csinálják), hogy ha elkezded szedni a gyógyszert utána is csináljatok vérvételt, hogy jó-eaz adag amit kapsz. Nekem régebben a helybéli nőgyógyászom felírt napi 2-őt (reggel és este). Konkrétan hánytam tőle (nem akarlak megijeszteni, de lehet durva mellékhatása is). Itt a Kaáliban kiderült, hogy elég napi felet szednem (igaz így is a határt súrolja az értékem, de a doki azt mondta, hogy nem kínoz).
Ja és még annyi, hogy fokozatosan kezd el szedni. Tehát először 1-2 napig negyed, majd fél tabletta pár napig, ha kell egészet is akkor utána már jöhet az. Ha abba kell majd hagynod a szedését, akkor is fokozatosan állj le. Ezt is a dokim mondta, de ha jól emlékszem benne van a tájékoztatóban is. Én legelőször egy egész tablettával kezdtem, hát fél óra múlva hánytam is.
11-es vagyok ismét: még találtam ezt is neked: [link]
Ha még nem volt ilyen vizsgálatod, akkor ezeket is érdemes lehet megnézetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!