Teherbe lehet esni 40 meg 45 éves kor felett,vagy az esélytelen?
Engem édesanyám 43 éves korában szült. Most vagyok 16. Sajnos végig kellett néznem, ahogy leamortizálódik többször is. Sokkal jobb lett volna, ha egy 10 évvel előbb szült volna. Nagyon szeretem őt. Lelkileg közel vagyunk egymáshoz még az óriási korkülönbség ellenére is. Éppen ezért szörnyen aggaszt, hogy meddig lehet még velem. Pár hónapja kemoterápiával kezelték. Az orvos azt mondta, hogy néhány éve van hátra, de mi bízunk benne, hogy még kezében tarthatja majd az unokáját.
Ez egy szélsőséges eset. Nem mindenkinél így fog lezajlani a dolog. Csak azért írtam le, mert nagyon le vannak szavazva, akik (ugyan elég ellenszenves hangnemben) a gyermeket sajnálják. Valamilyen szinten igazuk van. Az a gyerek nyilván nem fog tudni annyi időt tölteni a szüleivel, mintha 10-20 évvel korábban jött volna világra. De ettől függetlenül lehet boldog. Csak azt mondom, hogy rengeteg hátránya van ennek. Ráadásul nagyobb eséllyel lehet valamilyen betegsége a születendő babának, ha az anyuka már 40 felett van.
Amúgy a báttyámmal 19 év van köztünk.
Persze, hogy nem tövényszerű, de ezt én is leírtam. (,,Ez egy szélsőséges eset. Nem mindenkinél így fog lezajlani a dolog.")
De a lényegen nem változtat, ami pedig, hogy igen, sok 40 éves nő teherbe tud esni.
13-as, a rák nem korfüggő és egy fiatalabb szervezetet is leépít, netán végez is vele. Nem függ össze azzal, hogy későn szült téged. Ha 30 vagy épp 20 évesen teszi, akkor is lehet sajnos rákos. Őszintén sajnálom édesanyádat, kívánom, hogy gyógyuljon meg mielőbb, de kérlek, ne írj/sejtess olyan összefüggéseket, amik nem valósak.
Barátnőm 43 éves, a két gyereke 24 és 22, tehát igen fiatalon szülte őket, mégis tavaly derült ki, hogy méhnyakrákja volt (korán észlelték, úgy néz ki, sikerült időben kezelni). Sajnos ez az alattomos betegség nincs tekintettel senkire és semmire.
Kérdező, testvérem 40 és 41 évesen szült két makkegészséges kisfiút, most pedig 43 évesen hamarosan érkezik a harmadik. Problémamentes a terhessége, az előzőek is azok voltak, persze a szükséges és a kor miatt ajánlott vizsgálatokat mind elvégeztették. Hogy miért szül/szült ilyenkor? Mert csak relatíve későn találta meg azt a férfit, akivel készen áll családot alapítani és az anyagiak is most adottak.
Egyébként az egész genetika kérdése, testvéremnek teljesen rendben van még a ciklusa, anyukámnak meg 40 évesen már elkezdett kimaradozni, menopauzás tünetei voltak és olyan 45-46 éves korára pedig abbamaradt neki.
Amúgy nem kéne pár embernek úgy tenni, mintha az átlagemberek, pláne a tovább élő nők hullanának sorban 55-60 éves korukban, mert ez szerencsére nem igaz. Ma már egy 70 éves egyáltalán nem számít extrém öregnek, sok ilyen korú ember nagyon jó fizikai és szellemi állapotban van, akár dolgozik is még. Ráadásul az a tapasztalatom, hogy akik későn válnak szülővé, sokkal jobban vigyáznak az egészségükre, pont azért, mert minél tovább akarnak fittek maradni és aktívan részt venni a gyerekük életében. Míg sok fiatalabb szülő elhanyagolja magát, iszik, dohányzik, nem törődik a szervezetével, aztán persze már 50 körül kezdődik a cukorbetegség, magas koleszterin, vérnyomás, szívproblémák stb stb. Nyilván ez sem törvényszerű, nem is vitatom, hogy a legideálisabb 25-30 közt szülni ÉS egészségesen élni, de ha valaki ezt idősebben teszi meg, jó lenne nem automatice eltemetni, hogy úgyse él 60 évnél tovább, a fiatalabbaknál meg természetesnek venni, hogy aggastyánkort érnek meg és min 50 éves koráig a gyerekkel maradnak.
Anyukám 22 évesen szült engem, és 40 éves korában mégis rákot diagnosztizáltak nála. (Diagnosztizálhatták volna évekkel azelőtt is, ha elmegy orvoshoz.) X évvel később elhunyt. Ismerősöm 34 évesen halt meg rákban, 4 éves kislánya maradt félárván. És még sorolhatnám sajnos... Manapság egyre gyakoribb a rák, egyre fiatalabb korban. Lassan ott tartunk, hogy ezzel az erővel 15 éves korában szüljön mindenki. Az igazat megvallva, én 34 éves korom körül kezdtem el komolyan odafigyelni az egészségemre, és meggyőződésem, hogy jó úton járok.
Mellesleg többek között azért nem vállaltam korábban gyereket, mert anyám példája miatt féltem, hogy nem tudom majd felnevelni. De nem lehet így hozzáállni az élethez ennyi idősen, hogy jaj, mi van ha 10 év múlva meghalok.
Én tinédzser voltam amikor anyukám 40-45 között volt. Hát így visszagondolva nem nagyon tudnám elképzelni hogy ő akkor még született volna...
Már fájt a lába, fájt a háta, már rág festette a haját az őszülés miatt.
Persze megértem ha valakinek úgy jött össze az élet, hogy 40 körülre esik a gyerekvállalás (főleg ha egészségügyi probléma miatt csak az X. lombikkal sikerült), de ne tegyünk úgy mintha ez lenne az ideális.
Szerintem senkinek sem szabad úgy hozzáállni, hogy "á majd elérek szülni 40 körül is", meg milyen jó hogy "érettebb" meg "biztosabb anyagi háttér".
40 felett a lombiknak is csak 2-3% esélye van, természetesen még kevesebb és a gyereknek sem lesz jó egy ilyen idős szülő akkor sem ha a saját megnyugtatásukra próbálják magukkal elhitetni az egyre gyarapodó számú 40-hez közeli szülők.
Utolsó vagyok. Még annyi, hogy nézzétek meg Pataki Zita utolsó lombikját.
Abból kiderül, hogy miért nem jelent semmit az hogy valaki 40 valahány évesen rendszeresen menstruál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!