Elevitet szedek, nem sok ha mellette még folsav és jod tablettákat is? terhességre valo felkészités céljábol?
Ha nincs pajzsmirigygondod, akkor 150 mikrogramm jód kell egy napra.
Szerintem, nyugodtan szedheted az elevit mellé, mert az egész ország jódhiányos, a baba fejlődéséhez pedig szükség van rá, sőt akkor (terhességben) 200-250 mikrogramm is kell.
Kicsit helyre kéne tenni a vitaminszedéssel kapcsolatos dolgokat.
Elevitet, és más hasonló terhesvitamint ne szedj, míg nem vagy terhes. Ez a gyógyszergyárak hülyesége, ezzel is nagyobb forgalmat akarnak elérni. Nem kell! Terhesség előtt nem növekszik meg a vitamin és ásványianyag szükségleted csak azért, mert terhes szeretnél lenni, magyarul, ettől nem leszel könnyebben terhes.
Folsav: ez az egyetlen, amit jó ha szedsz a terhesség előtt is, mert már akkor óriási jelentősége van a velőcső záródása szempontjából amikor még nem tudod, hogy terhes vagy, de már megfogant a baba. A velőcső záródása a 6-7 hétre be is fejeződik. És mivel vízben oldódó vitamin, a felesleget kipisiled.
És végül a jód: ha nincs pajzsmirigy problémád, szintén ne szedd a terhesség előtt. Való igaz, hogy az egész országban jódhiányos pl. az ivóvíz, de ez remekül ellensúlyozható jódozott só használatával. Viszont a túlzott jódbevitel pajzsmirigy problémához vezethet, vagyis minden jó szándékod ellenére az ellenkezőjét érheted el annak, amit szeretnél.
Viszont, ha már terhes vagy, kell az emelt jódadag a szervezetednek, pontosabban a baba fejlődéséhez elengedhetetlen. De én még most, várandósan sem szedem ezeket külön-külön, inkább olyan vitamint válassz, ami minden igényt kielégít, és az nem az Elevit! A Gravida és a Hipp natal kellő mennyiségű jódot, folsavat, és vasat is tartalmaz, nekem az orvosom kimondottan mondta, hogy bármit, csak NE Elevitet.
Szia. Az Elevit mellé ne szedj mást, ha csak az orvos nem javasolta. Ha meg pajzsmirigy gondod van, akkor arra megvan a megfelelő gyógyszer (Euthyrox, L-Thyroxin), amit csak orvosi felügyelet mellett lehet szedni.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!