Luteális fázis hossza kinek hány nap?
Sziasztok! Ha minden igaz nekem 14-16 nap között mozog. De inkább a 16nap.
Ez gondolom a normál értéken belül van, nem kevesebb, nem több.
De mi van akkor, ha mondjuk az adott hónapban nem reped meg a tüsző, akkor hány nap múlva fog megjönni?
Mi babát tervezünk, de ha minden igaz tegnap lehetett az ovum, cn12. Nap, (ez a 2.alkalom,hogy ilyen hamar volt, amit észrevettem) gondolom akkor mától számítva 16 nap múlva nem kellene mensizni.
Van-e olyan, akinek kitolódik a fázis hossza, esetleg rövidebb?
Az enyém fixen 10-11 nap.
Gond nélkül teherbe estem kétszer is, mindenféle vizsgálat vagy gyógyszer nélkül.
Amúgy ha nem reped meg a tüszô, nem hiszem, hogy lenne értelme egyáltalán luteális fázisról beszélni, hiszen annak a tüszôrepedés lenne a kezdete.
Szerintem ez megjósolhatatlan. Lehet rövidebb vagy hosszabb is a ciklus. Normál esetben a ciklus elsô felében az ösztrogén megvastagítja a nyálkahártyát, az ovuláció után meg a progeszteron tartja fenn és készíti elô beágyazódásra. Majd menzesz elôtt mindkét hormon szintje leesik, amikor is lelökôdik a nyálkahártya.
Anovolációs ciklusnál nincs ovuláció, így progeszteron termelés sem. Helyette a meg nem repedt tüszô tovább termeli az ösztrogént, ami tovább vastagítja vagy legalább is megtartja a nyálkahártyát, amíg a tüszô ösztrogéntermelése ki nem fullad. Hogy a tüszô meddig bírja az idôn túli ösztrogéntermelést, az megjósolhatatlan.
A luteális szakasz normál tartománya 12-16 nap. 10 napnál kevesebbel nem lehet teherbe esni, a 10-11 nap még működik, de sokaknak azzal már nem sikerül.
Ez a szakasz hossz fix egyénenként +-1 nap eltérés lehet, hiszen lh csúcs után 24 órán belül reped a tüsző és, ha mondjuk pár órán belül reped, akkor máris lehet egy nappal rövidebb a luteális.
Nekem 15 napos, néha 14 vagy 16.
Ha nincs tüszőrepedés, akkor tárgytalan a dolog, ilyenkor megjöhet időre is a mensi, vagy késhet. Ezt senki nem tudja megmondani. LH csúcs esetén azért 99%-ban megtörténik a repedés is, tehát, ha használsz ovu tesztet, akkor +-1 nap eltéréssel tudhatod mikor jön a mensid. A luteális szakasz a legfixebb dolog a ciklusban. Ezért is olyan fura, hogy mensi késésről beszélünk, mikor ovuláció késik és ezáltal jön később a mensi :D
A babához sok sikert :)
Köszi szépen mindenkinek a hasznis választ!
Utolsó! Igen, ez érdekes, mert 4 hónapja kb. 22.napomon ovuláltam eszméletlen fájt hasam, feszített... Erre 37 napos lett a ciklusom 🤣
Nekem 13 napos, a 14. napon megjön a menstruációm
Ha korábban van az ovuláció, az nem változtat a luteális szakaszon, ha nincs ovu, akkor nincs luteális sem, olyankor bármikor megjöhet igazából, nekem akkor késni szokott akár egy hetet is
Ahogy írták, ha nincs ovu, attól függ, mikortól bomlik le magától a nyálkahártya, fsh-lh-progreszteron-ösztrogén hormonok befolyása alapján. progreszteron ilyenkor alacsonyabb lesz végig, hisz nincs sárgatest, ami termelné, és aminek elhalása lévén megindul a menstruáció.
Az se kizárt hogy a test megpróbákozik egyszer, többször az ovuval, és nagyon hosszú ciklus végén mégis összejön.
Gyakorlatban nekem anovulációs ciklusból volt kb 60 napos elég sokáig, meg korábban 180+ napos is. Egyedi adottság, megjósolhatatlan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!