Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Folsavnak van ilyenkor értelme...

Folsavnak van ilyenkor értelme szerintetek?

Figyelt kérdés

Van már egy 2 éves fiunk. Próbálkoztunk neki kistesóval, aki meg is fogant. De mikor 7hetes terhes voltam, akkor voltam dokinál, 5hetesen megállt a fejlődésben, missed ab lett a vége 😭

Fiammal a 7.héten voltam szintén dokinál, aki azt mondta, onnan kezdjem el szedni a terhesvitamint. A tesónál ugyan azt elkezdtem szedni a pozi teszt után.

Most egy babás csoportban olvasgattam, ahol az általam szedett vitamint szidta mindenki kb, illetve sokan azt írták, hogy folsavat kellene szedni már a tervezéskor.

Felcsaptam az internetet, de google nem a barátom. 1helyen ajánlják a folsav szedését már most, főleg így vetélés után. Másik oldalon meg azt olvasom, a folsavval több kárt lehet csinálni mint hasznot.

Doki nen fogad a járvanyra hivatkozva, mert nem sos eset...

Szerintetek?

2020. nov. 11. 17:45
 1/5 anonim ***** válasza:

Folsavval sosem árthatsz, ha előírt módon szeded.

Azzal sokkal többet ártasz, ha nem viszel be elég folsavat.

Csináltass egy kontroll vérképet is folsavra vonatkozóan, inkább, mint, hogy a babának spina bifidája legyen.

2020. nov. 11. 17:50
 2/5 anonim ***** válasza:
78%
Folsavnak pont a legelején van értelme, elvileg a nyitott gerinc és egyéb fejlődési rendellenességek miatt fontos. Én pár éve még a dokimtól úgy hallottam, hogy kb a 6. Hétig van fontos szerepe a magasabb bevitelnek. Így igen tervezéskor a legjobb szedni utána meg elegendő a terhes vitaminban ami van, de akár plusszba sem árt.
2020. nov. 11. 18:00
 3/5 anonim ***** válasza:
60%
Már tervezéskor is szedni kell a folsavat. Én terhesen is szedtem napi egyet jó sokáig, pontosan nem tudom már meddig. Ártani nem ártasz vele, nem kell túladagolni.
2020. nov. 11. 18:08
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors valadzokat, mindenkinek ment a zöld 🤗

Csak mert egy doki az egyik oldalon olyant myilatkozott, hogy nem mindegy hogy folsav vagy folát. Mert a folát az elelmiszerekben talalható meg, ez kell a szervezetünknek. A folsav pedig ami mesterségesen van elkeszítve, ennek a szervezetben sokidő míg foláttá alakul, és ha sok folsavat szed az ember (azt nem írta mennyit) akkor azzal a vetélést is elő lehet idézni.

Köszi mégegyszer, holnap elkezdem szedni akkor.

2020. nov. 11. 18:21
 5/5 anonim ***** válasza:
Igen, érdemes már babatervezéskor is folsavat szedni. Viszont ha igazolt MTHFR mutációd van, elképzelhető, hogy folátot lenne érdemes szedni. Nekem ez van, és a doki azt kérte, hogy folátot szedjek pluszba a terhesvitamin mellé.
2020. nov. 11. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!