Babatervezéskor kismama vitamin mellé a folsav már sok?
Én is szedtem mellé és utána is.
Drukkolok Nektek! 😊
Kedves kérdező!
Én is ezt szedem. Ugyanígy a próbálkozástól,de nem szedtem mellé plussz folsavat,mégis a vétvetel eredményemben a folsav majdnem a maximum határnál van. Szóval szerintem nem kell,de ha úgy érzed mégis szeretnél,nyugodtan szedj,csak ne lépd túl az ajánlott maximumot.
Utolsó vagyok.
Azóta már 16 hetes terhes vagyok,nagy szerencsémre az első hónapban sikerült :) azóta is azt szedem :)
Sok sikert a babaprojekthez :)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek! 🙂
Ismerős ajánlotta ezt a vitamint, első babánál elevitet szedett, kistesónál ezt, és ugyan jó volt a vérképe 🙂
Nem sok!
Plusz folsavat nem azért szedetnek babatervezéskor, mert az anyának vagy a babának vitaminhiánya lenne! Hanem van egy magzatkori gerincfejlődési rendellenesség (1000-ből 3-4 embriót érint), amit segít elkerülni a plusz folsav! Viszont ez legalább napi 3-6 mg-ot jelent.
Tehát azt kell eldönteni, hogy szeretnéd-e még jobban csökkenteni a magzatban a nyitott gerinc kialakulásának esélyét? Ha igen, akkor vidd be a javasolt folsavmennyiséget pluszban. Gyógyszertárban kapható erre a célra 3 mg-os folsav tabletta.
Ismétlem, hogy ez nem vitaminhiány miatt kell és a fogantatást sem befolyásolja, de azért javasolják már szedni a tervezési időszakban is, mert nagyon korán, az 5-6. héten alakul ki a gerincnek az a része, ahol megjelenhet ez a rendellenesség. Lehetséges, hogy a 12. hét előtt bekövetkező vetélések egy része pont emiatt következik be, de meg is lehet születni nyitott gerinccel, csak súlyosságától függően biztosan szükség lesz kezelésekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!