PCOS vagyok. EDdig csak ultrahangon igazolták. Mennyire lehet súlyos? Mit tegyek?
Önmagad megnyugtatására érdemes lenne felkeresni egy endokrinológust. Biztos tudod, hogy a pcos nem nőgyógyászati, hanem anyagcsere betegség. Megtévesztő az elnevezés, mert a dolgok hátterében az inzulinrezisztancia áll, amelyet egy 3 pontos terheléses vizsgálattal, tesztoszteron, lh-fsh arány méréssel lehet kimutatni. A mértékétől függően szénhidrátszegény diétával vagy metformin, roziglitazon tartalmú gyógyszerrel, mozgással helyre lehet hozni, de sajnos nem lehet véglegesen meggyógyulni.
Kezdetben engem is nőgyógyász kezelt, de meg akart műteni, nem törődött az IR-rel. Nem fogadtam el ezt, mert a műtétnél sokkal haladóbb megoldás amit fentebb leírtam. Endodoki segítségével sokat javult a helyzet és azóta sikerült egy szuper nődokit találnom, aki respektálja a gyógyszeres kezelést. Azért is érdemes lenne ezen a vonalon elindulnod, mert a kezeletlen IR a 2-es típusú diabétesz előszobája.
Hasznos infók: pco-szindroma.hu (orvorajánlók, önsegítő körök, sikersztorik) és mensmentis.hu (RR doktornőt szívből tudom ajánlani)
Bakkker, már bocsi, de milyen okos orvos bírta UH alapján ezt mondani, higy pcos???
Ahhoz kell még hormonlabor vizsgálat, nézik pl az fsh-lh arányt, meg inzulinrezisztencia vizsgálat...a 3 jelből ha 2 megvan, akkor beszélünk pcosről...
viccesek...
nekem is volt sok kis tüszőm, és semmi nincs, nem vagyok pcos, egészséges nőknél is van évi pár ciklus, amikor nincs normális peteérés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!