Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Mit gondoltok a termékenységtu...

Mit gondoltok a termékenységtudat (Fertility Awareness) módszerről? Van köztetek olyan, aki alkalmazza is?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Nemrég volt itt egy FAM-os kérdés, de törölték valamilyen okból kifolyólag.

Kérdéseim:

- Van köztetek olyan, aki alkalmazza? Ha igen, akkor fogamzásgátlási vagy pedig családtervezési célból?

- Van itt olyan, aki lelkiismeretesen betartott mindent, és mégis teherbe esett?

- Igaz, hogy a ciklus minden szakaszában teherbe lehet esni, nem csak peteéréskor? Nekem az lenne a logikus, ha csak a megérett petesejt termékenyülne meg, márpedig ahhoz hosszú napok kellenek, hogy megérjen egy.

- Ha lenne spontán peteérésem (egyik oldalon azt írják, hogy ilyen nincs, máshol meg ragaszkodnak hozzá, hogy van), akkor milyen tünetek kísérnék? Ugyanúgy meglenne a tojásfehérjeszerű folyás és a felfokozott szexuális izgalom?

Negatív kommenteket nem kérek - tudom, hogy a biosztudásom közel sem kielégítő, ami nagyrészt az én hibám. Ettől függetlenül olyan tanárom volt sajnos középiskolában, aki nagyon ritkán tartott órát, a legtöbbször el kellett mennie - csoda, hogy nem csapták ki a suliból. Na meg ha szóba is jött a termékenység illetve a szex, akkor is leginkább a magzat fejlődése került terítékre (én ezt teljes egészében el szeretném kerülni), na meg a nemi betegségek széles tárháza.

Egyébként egyszer volt megszakításosban részem (szerencsére nem lett baj belőle, de így is ezerszer megbántam), onnantól kezdve évekig szedtem a fogamzásgátlót, most pedig óvszert használunk minden egyes közösülésnél. Ettől függetlenül szeretném megismerni a saját ciklusomat, illetve bepótolni a hiányosságaimat biológiából. Na meg nem lenne rossz egyszer-kétszer gumi nélkül is újra közel kerülni egymáshoz, de ha a termékenységtudat nem lenne megbízható, akkor inkább nem kockáztatnék, és továbbra is mindig felkerülne az óvszer.

Nem tudom már, kinek higgyek. Persze, szakirodalom, de bármelyik oldalról lehet ferdítés. A fogamzásgátlóval vannak negatív tapasztalataim, az orvosok mégis azt mondják, hogy nem okoznak gondot, és nyilván részesedést kapnak, ha egy-két konkrét készítményt felírnak a betegeiknek. Másrészt meg a termékenységtudat tanfolyamban is rengeteg pénz van, hiszen az sem ingyenes. Ettől függetlenül nem mindenki akar kockáztatni, mert van, aki a terhesség gondolatától is a falra mászik.

2019. júl. 23. 18:15
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

10.

Nagyon szépen köszönöm! :)

Jankát ismerem, nagyon szimpatikus hölgy, de aminek a legjobban örülök, hogy írtad, hogy több ismerősöd is gond nélkül használja.

2019. nov. 14. 19:45
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Örülök hogy segítettem. Janka élőbben még fantasztikusabb személyiség, dolgoztam vele.

Igen, többen használjuk. Én is, bár én paranoiás személyiség vagyok, mégis hiszek a módszerben, és alkalmazom. A saját személyiségem miatt most is parázok még ha tudom alaptalanul is, de közel sem annyit mint régen. :-)

Vannak szabályok amiket be kell tartani de nem nehéz a módszer. Csak ne felejtsd hogy a legtöbb embernek ez egy olyan dolog ami hülyeség, nem működhet, pedig színtiszta biológia az egész.. ;) és ha elkezded a kezdeti nehézségek után kb 1,5 hónap múlva fura lesz ha nem hőmérővel nyitod ki a szemed reggel :-)

2019. nov. 14. 19:55
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Kérdéseid vannak amikre szeretnél választ, vagy tudod nagyjából mit takar? Bár ha ismered pl Jankát tudod a lényeget :-)
2019. nov. 14. 20:01
 14/19 A kérdező kommentje:

Leginkább ezek még mindig:

- Van köztetek olyan, aki alkalmazza? Ha igen, akkor fogamzásgátlási vagy pedig családtervezési célból?

- Van itt olyan, aki lelkiismeretesen betartott mindent, és mégis teherbe esett?

- Igaz, hogy a ciklus minden szakaszában teherbe lehet esni, nem csak peteéréskor? Nekem az lenne a logikus, ha csak a megérett petesejt termékenyülne meg, márpedig ahhoz hosszú napok kellenek, hogy megérjen egy.

- Ha lenne spontán peteérésem (egyik oldalon azt írják, hogy ilyen nincs, máshol meg ragaszkodnak hozzá, hogy van), akkor milyen tünetek kísérnék? Ugyanúgy meglenne a tojásfehérjeszerű folyás és a felfokozott szexuális izgalom?

Főként a 3. Tudom, hogy az én hibám, hogy nincsenek meg a kellő biológiai ismereteim, azonban annyi helyen olvasom, hogy van spontán peteérés... Nekem logikusabbnak tűnik, hogy nincs. Viszont nőgyógyász oldalán olvastam, hogy akármelyik szakaszban teherbe lehet esni, és ez kicsit elbizonytalanított.

2019. nov. 14. 20:28
 15/19 A kérdező kommentje:

#12 A legtöbbször amúgy azt hallom kifogásnak, hogy nincs idejük ellenőrizgetni a testüket, de szerintem a fogamzásgátló káros hatásaival szemben (sajna tapasztaltam őket) megér ennyi fáradságot, ha tényleg hatékonyságban is ott van, mint az.

Mi gumizunk, amióta abbahagytam a gyógyszert, és szerencsére mindketten kényelmesnek tartjuk. Féltem, hogy a páromnak férfi lévén rossz lesz, de neki is bejött a dolog. Azonban mégiscsak jobb lenne valami közelibb. :3

2019. nov. 14. 20:30
 16/19 anonim ***** válasza:
83%

Nem, a hármas pont nem igaz. Nincs spontán peteérés. Olyan lehet hogy egyszerre 2 pete érik be (pl 2 petéjű ikreknél ez kell) de ott a második pete 24 órán belül kiszabadul. (Ez a 24 óra is bele van számítva a termékenységtudatba.)

Nem nem tudsz bármikor megtermékenyülni. Sőt... hivatalosan:

Ciklus eleji terméketlen napok, termékeny napok és ciklus végi teljesen terméketlen napokból épül fel a nőiességünk. Ahogy a neve is elárulja, az ovulációt követő 3. naptól játszódó időszakban a kövi mensiig esélytelen a megtermékenyülés mert a sárgatest (amiért a kilökődött pete alakul át a progreszteron hatására) jelen van a szervezetben. Egyszerűen nincs minek megtermékenyülni.

Fontos azt is tudni hogy a női hüvely eredetileg írtja a spermiumokat a savassága miatt. Mikor termékeny vagy akkor jelentkezik a nyák amit te is említesz, az védi meg a kisfickókat, az táplálja és tartja életben őket, de ha nincs nyák bizony mi nők védekezünk a férfiak ellen ;)

Olya lehet hogy a spermium 3-5 napig élet képes. Extrém esetben 7 nap a max és mondjuk valakinek hosszu a luterális fázisa (korán van az ovu a ciklusban) és mondjuk mensi után szeretkezik a párjával és a kis fickók a 3 nappal később kiszabadult petét megtermékenyítik, erre rávágják hogy mivel nem közép időben fogant biztos spontán peteérése volt. Ez NEM igaz. Csak nincs tisztába a szervezetével.

Ha méred a hőd már tudsz ilyen infókat szerezni magadról. :-)

Hogy pl neked milyen hosszú a luterális fázisod (ciklusonként max 1 nappal tér el) miért kesik esetleg a vérzésed. Melyik az a 6-7 nap mikor meg tudsz termékenyülni (kevesen vannak akik tankönyv szerint 14.napon ovulálnak és 28 napos a ciklusa). Mikortól biztonságos a szex más védekezési módszer nélkül. Sőt még olyat is hogy van e hormon zavarod, esetleg pajzsmirigy túl vagy alul müködésed. De (jo, kb 1 időben a teszttel) az esetleges terhességet is látod. Ezt a rengeteg infót mind mind reggel 2 perces hőmérőzésből tudod meg. A nyák meg... mikor pisilsz akkor meglesed van e , milyen kb 3 másodperc...

Remélem kaptál választ.

Orvosok meg... eddig azt bizonygatták 24 órát életképes a pete, már közölték hogy tévedtek, csak 12-t. Ugyhogy ezek állandóan változnak. Míg a termékenység tudat módszere (vallásban is feltűnik természetes családtervezés módszerként, ugyanaz.) több mint 150 éve jelen van. :-)

2019. nov. 14. 20:48
 17/19 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ!

Végre sok minden tiszta lett. :)

2019. nov. 14. 20:54
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon szívesen :-) ha van még valami jelentkezz :-)
2019. nov. 14. 20:57
 19/19 A kérdező kommentje:
Rendben, mindenképp! ^^
2019. nov. 14. 21:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!