Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Hogy működik az igény szerinti...

Hogy működik az igény szerinti tápszeres táplálás?

Figyelt kérdés

12 napos a babám. Próbáltam 3 óránként ébresztgetni, és úgy etetni, de akkor nagyon nyűgös és sírós volt. Átálltunk arra, hogy akkor adok neki, amikor tényleg éhes. Így pedig majdnem óramű pontossággal 4 óránként jelzi, hogy éhes. Így napi 6-szor eszik, mindig egyformán 90 ml-t (súlya alapján 80 ml kellene neki, de megeszi a 90 ml-t). És ezzel kapcsolatban lenne az első kérdésem:

1.) Honnan tudhatom, hogy ez a mennyiség elég neki? Volt, hogy adtam neki 110 ml-t, és el is fogyott, de picit többet is bukott. Így nem adtam akkor neki többet, de nem vagyok benne biztos, hogy nem fogadta volna el. Túl lehet etetni így, vagy csináljak neki nagyobb adagot, és majd jelzi magától, ha elég? Ha jelzi, akkor hogy jelzi, hogy már tele van?

Illetve, ha többet csinálok neki, és esetleg jelzi ha elég, akkor a maradékot dobjam ki?

2.) Ha el kell menni valahova, és éhes lesz…Hogy csináljam? Viszek dobozban tápszert, meleg vizet termoszban és külön hideg vizet. Eddig oké. De a keverési arányok ugye fixek. Nem tudok 80-90 ml-t kikeverni. Ebben az esetben keverjek neki többet, 100 ml-t, vagy akár a 133 ml-t, és eszik belőle amennyi jól esik? Vagy adjam abból is a 90 ml-t, a maradékot pedig dobjam ki? Még mindig a túletetés miatt kérdezem…

3.) Fürdés. Eddig úgy csináltam, hogy evés, fürdés, alvás. Valaki szerint nem jó evés után fürdeni, fürdés után legyen evés. Dehát eleve akkor ébred, ha már éhes. Így viszont a fürdés lenne nagyon nyűgös neki.

De tegnap már úgy csináltam, hogy evés, kb fél óra múlva fürdés, majd utána adtam neki kevesebb, 30 ml tápszert, hogy jobban ellazuljon, és úgy fektettem le. Nem is ébredt, csak 4 óra múlva, amikor tényleg megéhezett. Szerintetek így jól csinálom? Vagy kinek mi a tapasztalata?

Bocsánat, de nagyon-nagyon kezdő vagyok. 🙈

Illetve, tudnátok írni napirendet, hogy nektek hogy néz/nézett ki egy nap hasonló korú babánál? Nyilván mindenkinek más jött be, csak kiváncsi vagyok, hogy csak nagyjából jól csinálom-e . Hánykor van kelés, evés, fürdés? Hogy néz ki az éjszaka?

máj. 19. 12:34
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Illetve írtad hogy 2-3 között felkelt egyszer. Így hánykor indult reggel a napotok? És este hány körül volt az utolsó evés?
máj. 20. 05:48
 12/16 anonim ***** válasza:
42%

Ahogy írtam. Ha 80 volt az adagja 90 et csináltam. Ha kért még kapott 30 at. Figyeld a babád, hogy nála milyenek az éhség jelei. Idő szerintem míg az ember ráérez mi sem tudtuk egyből. Például, ha üres már az üveg, de még szívná, sír, ha elveszed biztos éhes még. Ilyenkor, ha éhség miatt sír nem fogod tudni mással megnyigtatni csak azzal nyigszik meg, ha kap még enni.

19-19:30 között van fürdés. Utána mese, vacsi alvás. Általában 20 körül alszik el. Néha fél 9. Amikor még kelt hajnalban utána 7-8 után kelt fel reggel. Néha 9. Mindig hagytuk, hogy aludjon ahogy akar. Amióta éjjel nem kell az esti rutin ugyanaz és reggel 6-8 között kel. De vannak olyan babák akik mindig ugyanakkor kelnek. Unokaöcsém pl pontban mindig 6 kor kelt addig míg nem lett ovis.

máj. 20. 07:51
 13/16 A kérdező kommentje:

Nos, ma leteszteltem, hogy működik nála a teljesen igény szerinti tápszerezés. Felírtam, hogy nézett ki a napunk:

Majus 20.: 01:00 (80 ml + 30 ml tápszer) -> 03:00 körül aludt el

Május 20.: 07:00 (90 ml + 30 ml tápszer) -> 09:00-kor aludt el

Május 20.: 12:20 (90 + 30 ml tápszer) -> 14:30-kor aludt el

Május 20.: 16:30 (90 ml + 30 ml tápszer) -> 17:30-kor aludt el

Május 20.: 21:20 (90 ml tápszer) -> itt már ébresztettem, mert esze ágában sem volt felkelni enni.

Ahogy látszik, így akár 5-6 óra is eltelt 2 evés között. Szerintem ez így baromi sok, illetve így nagyon sokat is aludt. Egy ilyen pici babánál nem lenne inkább jobb többször kevesebbet enni?

2 hetesen neked is ekkora mennyiségeket evett, és ilyen nagy időközönként?

Szerintetek az működőképes, hogy napközben betartjuk a 3 órát, a kiszámolt mennyiséggel, éjszaka meg hagyom aludni 4 órákat, és akkor picit többet is adok neki? Így napi 7 étkezés jön ki, és tartjuk is a kilogrammonként 150 ml napi limitet?

Így nem érzem biztonságosnak ezt az igény szerinti tápszeres etetést, hogy 5-6 óránként eszik többszörös adagot. :/ Ez így valóban egészséges lenne?

máj. 20. 22:34
 14/16 A kérdező kommentje:
Vagy mi az a maximális idő, ami után már tényleg ébreszteni kell, hogy egyen?
máj. 20. 22:39
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo, ezt orvossal beszeld meg kerlek.

Ez egy olyan dolog, amiben nem szabad a gyakori nepere hagyatkozni, akkor sem, ha amugy jo tanacsokat adnak. Nem jatek az eves egy ilyen picike babanal.

máj. 20. 23:06
 16/16 A kérdező kommentje:

Kedves 15-ös!

Így lesz a legjobb szerintem is, tettem egy próbát, nem jött be, inkább csinálom úgy ahogy az orvos ajánlotta, aztán ha ő szerinte is vihetünk majd bele igény szerintiséget, akkor majd csináljuk.

máj. 21. 04:22
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!