Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Titeket volt aki elítélt...

Titeket volt aki elítélt azért, mert tápszert adtok a gyereknek, engem a gyerekorvos bántott meg?

Figyelt kérdés

Most 14 hónapos a fiam és 2 hónapos kora óta tejfehérje allergiás. Voltunk kórházban, elég súlyos tünetei voltak. Szoptatni alig tudtam, mert alig volt tejem, plusz még attól a kevés anyatejtől is ment a hasa és véres volt a széklete, a kórházban azt is tanácsolták hogy hagyjam abba a szoptatást. Ezt mind tudta a gyerekorvos. Elmentünk gasztroenterológushoz és speciális tápszert írt fel, amit másfél éves koráig kell szednie. Sajnos feliratni kell a gyerekorvossal. Kétszer eszik ilyet a fiam, reggel és este, egyébként rendesen eszik máskor szinte mindent.

A baj akkor van amikor elmegyek a gyerekorvoshoz feliratni a tápszert. Állandóan megjegyzést tesz, hogy szegény gyerek minek eszi, meg megkérdezi, hogy ugye azért eszik mást is az a szerencsétlen gyerek, de ezt teljesen flegma módon. Mikor elmondom miért jöttem akkor ő is és az asszisztens is elfintorodik, ma ugyanez történt. Sírva mentem haza és nagyon sz.r anyának gondoltam magam. Nem tudom hova tenni ezt a viselkedést. :(

2020. márc. 5. 17:07
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
9%

A kommenteket olvasva nem leszek népszerű, de abból a szempontból igaza van a dokinak, hogy egy csecsemő tejfehérje-allergiája nem vonja automatikusan maga után a szoptatás elhagyását és tápszerre váltást.

Mindkét gyerekem (7 és 5 éves gyerkőcök) durván tejfehérjés volt születésüktől kezdve. A fiamnál úgy jöttünk rá, hogy folyt belőle a sűrűn véres hasmenés. Ezt csak azért írom le, hogy egyértelmű legyen, nálunk is vészhelyzet volt. A gasztrós dokink nagyon támogatta a szoptatást, alaposan elmagyarázta, aztán dietetikussal is elmagyaráztatta, hogy nekem kell teljes mértékben kivonnom az étrendemből a tejszármazékokat. Megtettem, nulldiétába kezdtem, 10 nap alatt kitisztult a szervezetemből az állati tejfehérje, a gyerekeimnek pedig megszűntek a panaszaik. A fiamat 16 hónapos koráig, a kislányomat 13 hónapos koráig szoptattam. Ők választották el magukat. Addig semmilyen tejszármazékot nem vihettem be. Nagyon nehéz volt, de fontos volt a szoptatás, Ők is nagyon igényelték. Eszembe sem jutott volna a saját kényelmem kedvéért tápszert adni Nekik, bár nem is javasolta sem a gasztrósunk, sem a gyerekorvosunk. Másfél éves korukban visszaterhelték Náluk a tejet, addigra kinőtték, azóta is panaszmentesek.

Most várjuk a harmadik babánkat, aki szintén vszleg tejfehérjés lesz. Készülök lélekben a minimum egy éves tejmentes étrendre, nehéz lesz két tej-, joghurtimádó nagyobb gyerek mellett, de ki fogom bírni, ezzel teszek a legjobbat a kisbabámnak.

Szval a szoptatásról tápszerre váltás a kényelmesrbb megoldás, vszleg ezért nem szimpi a dokinak. Az is igaz, hogy nem sok köze van hozzá, nincs joga beszólni.

2020. márc. 5. 22:41
 12/18 anonim ***** válasza:
91%

Jó utolsó te így döntöttel. Mas meg máshogy. Annyira azért nem fontos/különleges az anyatej, hogy iszonyat szélsőségekbe kelljen esni. Terhesség alatt én is dietaztam, mert a gyerekem élete függött tőle. Most, hogy már kint van, meg lehet oldani máshogy.

Értem, hogy ha nagyon akarod, szoptathatod így is. De ha semmi bajod és úgy nem szoptatsz, a gyerekorvosnak akkor sincs joga az égvilágon semmit kommentelni...

2020. márc. 6. 10:14
 13/18 anonim ***** válasza:
61%

Nekünk egy tündéri gyerekorvosunk van, mellette egy okoskodó, mindent jobban tudó, nagyszájú asszisztenssel.

Na én császáros voltam, a tejem alig akart beindulni, de a legnagyobb probléma az volt hogy a kislányom nem szopizott. A kórházban töltött idő alatt is kb 3x tudtam megszoptatni, egyébként csak üvöltött, nem akarta bekapni a cicit.

Szombati napon jöhettünk haza, tudván az elmúlt 3 nap szenvedéseit, pénteken hazatelefonáltam a gyerekorvosnak hogy szeretnék tápszert iratni, mivel úgy érzem nem oké a dolog, és hétvégén megyünk haza, a férjem elszaladna a receptért.. persze a nagyszájú asszisztens vette fel a telefont, kaptam hideget meleget, és ez nem így működik, ő nem fog csak úgy tápszert felírni, meg amúgy is a környéken "mi" nagyon jól állunk az anyatejes táplálással és a tápszer felírásával ő nem fog rontani ezen. De mondtam neki hogy nem egyből tápszert akarok adni a gyereknek, csak nekem biztonságot jelentene ha tudom, hogy van egy dobozzal a szekrényben. Ez annyiba is maradt, megköszöntem a semmit, receptet persze nem kaptunk.

Na mindegy, férjem megvette teljes áron.

Hazajöttünk, rá 2 napra jött a gyerekorvos hozzánk, elkérte a baba zárójelentését, látja rajta hogy császáros volt. Ó hát miért nem mondtam ezt, így természetes lett volna hogy írnak fel tápszert és ne haragudjak.

Szóval mindenhol vannak ilyenek, sz@rd le, jelen helyzetben a kisfiad egészsége a tét! Ilyeneken nem éri meg idegeskedni és dehogy vagy szaranya!!!

2020. márc. 6. 11:19
 14/18 anonim ***** válasza:
54%
13-as, azért a császár nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem indul be a tej. Kétszer császároztak, mindkétszer csak szoptattam, nem láttak tápszert a babáim. De egyetértek, kinek mi a fontos, ki mibe tesz bele energiát.
2020. márc. 6. 11:49
 15/18 A kérdező kommentje:

11-es, tisztelet amiért így végigcsináltad a diétát és nem mondtál le a szoptatásról, viszont az hogy ki miért nem szoptat azért magánügynek érzem és a tudatos lelkiimeret-furdalás keltése a nem az elvártaknak eleget tevő anyák felé elitélendő számomra. Az orvosok ilyen fajta véleménynyilvánítása meg elfogadhatatlan.

Rengeteg oka lehet, hogy ki miért nem szoptat. Nálam ez több tényezős volt. Elsősorban én erős gyógyszereket szedek epilepsziára és habár vállalhattam gyereket és szoptathattam is odafigyelve a gyerekre, hogy ne legyen tőle nagyon fáradékony, mégis volt bennem félsz, hogy az mind az anyatejjel a szervezetébe jut (elég volt terhesség alatt is szegénynek kapni belőlük). Másodrészt, engem nagyon kimerített a szoptatás, féltem ha nem alszom eleget akkor rohamom lesz, ha rohamom lesz veszélyeztetem a gyerekem. Ilyenek is megfordultak a fejemben. Harmadrészt, nekem nagyon kevés tejem volt, pedig mindent úgy tettem ahogy azt a szoptatós nővér mondta, viszont azt nem tudta, hogy mellkisebbítésem volt 19 éves koromban és tejcsatornák is át lettek vágva, ez is befolyásolhatta. Utána jött az allergia. A gasztroenterológus pedig azért tanácsolta nekem a szoptatás abbahagyását, mert eleve alig volt tejem (10 ml max). Egy anyukát a leginkább úgy lehet bántani, ha becsmérlik az anyaságát. Nekem ez fáj a legjobban.

2020. márc. 6. 15:12
 16/18 anonim ***** válasza:
13-as a tej termelés a placenta leválás után indul be. Teljesen mindegy, hogy természetesen vagy császárral szülsz.
2020. márc. 8. 08:22
 17/18 anonim ***** válasza:
13as vagyok. Tisztában vagyok vele, de mint írtam a legnagyobb probléma az volt hogy a kislányom nem volt hajlandó szopizni! (Az itt ugye már mellékes hogy tejem is alig volt így...)
2020. márc. 8. 10:33
 18/18 anonim ***** válasza:

16: persze, a szoptatásnácik ezzel szerelik le azt az érvet, hogy valaki császáros, ezért nehezebben indul a tej. Valóban a placenta leválása indítja, de teljesen más hormonális folyamatok zajlanak le, mint egy természetes szülésnél. És statisztikailag igazolt, hogy a császárosoknak később indul be a teje. A gyereket nem akarja éheztetni az ember, pótol, onnan meg már nehéz visszatalálni sajnos.

11nek meg kedves egészségére. Én is a tápszer mellett döntöttem volna, mert tájékoztatásul közlöm, hogy a tápszer nem méreg.

2020. márc. 8. 11:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!