Mit gondoltok a fiatalon való gyermekvállalásról?
Teljesen egyetértek, Kérdező. Nem mondom, hogy nincs, de ritka az olyan pár, akik a húszas éveik elején kerültek össze tapasztalatlanul, és még mindig együtt vannak akár 20-30 évvel később is.
És ritka szerintem az a fiatal is, aki huszonplusz évesen felelősen vállal babát.
Azok közé tartozom, akiket éppen érint a kérdésed...
Korán megismerkedtünk a párommal, még nem voltam 19 amikor összeházasodtunk. Mindig 3 gyereket akartunk, úgy gondoltuk, szép sorban jönnek majd. 22 évesen szültem az elsőt, sajnos halva született. A második terhességemet elvetéltem a 3 hónapban. Ezek után az orvos 2 év pihenőt kért, hogy kimásszak a depresszióból és a testem is helyre jöjjön.
A fiam akkor született, amikor 24 voltam. Persze végig stresszeltünk, nehogy megismétlődjön az első alkalom. Bár nem volt minden rendben, mert eltörték a fiam kulccsontját, örültünk nagyon. A lányom másfél évvel később jött, és csak hajszálon múlott, hogy életben maradt,mert a nyakára tekeredett a köldökzsinór. 26 múltam akkor.
A két kicsivel végig itthon maradtam, hogy nevelhessem őket, de ez anyagilag teljesen kimerített minket. Visszamentem pár évig dolgozni, majd amikor felvetődött, hogy jöjjön-e a harmadik gyerek, már szorított az idő... 34 évesen jött a kicsi lányom, de rosszul feküdt a hasamban, teljesen kicsavarodott a nyaka, így sűrgősséggel császármetszésst kellett alkalmazni, hogy ne törjön el a nyakcsigolyája egy erősebb fájásnál...
A kérdésedre válaszolva : Ha várunk, hogy karriert építsünk, vagy hogy minden rendben legyen, soha nem lett volna 3 gyerekem. És a párom kitartott mellettem, ahogy én is segítettem őt. Válságok voltak nálunk is, hazudnék, ha azt írnám, hogy nem, de még mindig együtt vagyunk 26 év után is...
Nem tudom, mennyire ritka ez, de mi nem bántuk meg, hogy a gyerekeket fiatalon vállaltuk.
Egyáltalán nem értek egyet, talán azért, mert engem is érint.
24 évesen szültem, nem is értem, hogy tudod te ezt kívülről megállapítani, hogy nem éltem, dolgoztam, tanultam előtte, nem strapabíró a kapcsolatom.
Ebben nem lehet általánosítani, ahogy az idősebb korosztályban sem. Intelligencia hiánya mindenkit egy kalap alá venni.
Eltem eleget. 18voltam amikor elmentem dolgozni es mellette tanultam.
23evessen szultem es orulok h fiatal anyuka vagyok. Vagyok olyan talpraesett h egyedul megoldon a gyereket es a csaladom hal Isten eleg osszetarto es h kell van segitseg.
Apjaval nem vagyunk eggyutt. Azota van ujj parom. Nem sok hatranyat erzem h gyerekem van. Es nem alt meg az elet.
30asok es 40esek is valnak el boven.
Köszönöm a válaszokat, véleményeket. Egyáltalán nem szerettem volna általánosítani és nem mondtam azt, hogy ez egy kőbe vésett dolog. A válaszok között is vannak élő példák. Gratulálok Nektek, akik boldog párkapcsolatban/házasságban éltek párjaitokkal és a gyerekekkel.
Visszatérve a témához: nem feltétlenül vagyok kívülálló. Én csak abban különbözöm ezektől az emberektől, hogy nincs gyermekem. 18 éves korom óta dolgozom de még mindig azt érzem, kell tapasztalnom és fejlődnöm. Bár a fejlődés egy folyamatos dolog az élet minden területén. Ti, akik korán szültetek akkor azt éreztétek ennyi elég volt, ti megtapasztaltátok 2-4-6 év alatt mindezt? Ezt mindenféle rosszindulat nélkül kérdezem. Komolyan érdekel a téma és Isten ments, hogy általánosítsak. Egyszerűen csak különbözünk. Én máshogy látom ezt, mint ti és pont emiatt vagyok kíváncsi a ti álláspontotokra.
Mi boldogan élünk együtt a párommal, ő 25 éves de egyelőre valahogy még nem érezzük, hogy itt az ideje. Mégis egyre jobban foglalkoztat a téma, lehet ez az előszele valaminek 🤔
Én úgy gondolom a válaszok alapján, hogy ezekben ütközik ki leginkább, mennyire különbözőek vagyunk. Szerintem sokat számít az is, hogy ki milyen mintát hozott otthonról. Az én anyám elvált a bátyám apjától, majd hozzáment az enyémhez, megszülettem én, és ők is elváltak. Így már 25 éves korára anyukám kétszeresen elvált kétgyermekes anya lett. Sokat súlykolta belém, hogy nagyon gondolja meg, kihez adom a kezem és kinek szülök gyereket. Így 25 évesen még mindig nem érzem, hogy itt lenne az ideje. Pedig nagyon sokat álmodozom arról, hogy fog majd kinézni a gyermekem. Mit fogok majd neki énekelni. Milyen ruhákba öltöztetem majd, stb. Lehet, hogy annyira hatással voltak rám a szüleim negatív tapasztalatai, hogy az egy gátat emelt bennem. Számomra elképzelhetetlen, hogy 20-25 évesen elkötelezzem magam.
Szóval még mindig szívesen várok ellenérveket és különböző tényállásokat. 🙂
Köszönöm annak, aki megdorgált és leszólta az írásom. Szerintem nem az én intelligenciámmal van a hiba, hiszen nem általánosítottam, hanem véleményt formáltam. Alapvető hozzávaló az intelligánciához, hogy elfogadjuk a másik véleményét akkor is, ha az nem egyezik a miénkkel. Az pedig a kedvencem, amikor véleményt alkotok, és jönnek a támadások, hogy "általánosítok". Szó sem volt ilyesmiről.🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!