Köldökzsinórvér levételről mi a véleményetek?
Első gyerekemnél még nem csináltuk, a másodiknál igen.Viszont szüléskor olyan kevés vért tudtak levenni, hogy csak 15kg-ig elég.Gyakorlatilag így is vállaltuk a tartását, de a 2.gyerekem már 15 kg-ot elérte, és nem tudom mit csináljak? Idegesítő, hogy tovább nem jelent biztonságot.
Járt már így valaki?
Ha rendesen sikerül levenni a vért, akkor is csak egy gyereknek elég a mennyisége. Szerintem ennek az egyéni őssejttárolásnak semmi értelme nincs, iszonyatosan kicsi az esélye, hogy a gyerekednek később pont olyan baja legyen, ami ezzel kezelhető, és még a mennyisége is elég legyen. Ha jól tudom az országban eddig talán egyet használtak fel, vagy annyit se.
Egy gyermekhematológus doktornő egyszer azt mondta nekem, hogy sok gyereket kell szülni, a tesók általában jó donorok egymásnak:D
A közösségi őssejt tárolásnak látnám értelmét, ami a vér vagy szervbankhoz hasonlóan működne. Szóval aki tud vagy akar belerak, és aztán azok ki is vehetik belőle azt, amelyik nekik éppen jó.
Ezt azért érdemes elolvasni.
1988 óta összesen, világszerte 2000 eset, de itt csak az első két baktípusból kerültek ki a minták, azaz a rokonbankokból és önkéntes bankból, tehát egyik esetben sem annak a gyógyítására használták fel, akitől levették.
"Magyarországon eddig összesen 3 allogén köldökzsinórvér őssejt transzplantáció történt, autológ köldökzsinórvér őssejt transzplantációra még nem került sor."
Kiemelném azt, hogy "autológ" őssejt transzpalntációra még nem került sor.
"A profit-orientált, privát autológ köldökzsinórvér tárolás megvalósítható, de szakmailag ma még kevés bizonyíték van az őssejtek ilyen módú felhasználhatóságára. Európában ilyen típusú, privát bankbólo származó őssejt transplantáció még nem történt."
Tényleg érdemes ezt a két cikket elolvasni, mert legalább pontos és hiteles infókat tartalmaz.
De azt is meg kellene nézni, mikor írták ezeket a cikkeket!
2009 és 2011, azóta lassan már eltelik 9 és 7 év!
Úgy látom 2014-ig sem javult az arány.
Sőt, 2017. május 1-ig sem.
Figyelj, én maximálisan megértelek, hogy a gyermekednek a lehető legjobbat és legtöbbet szeretnéd adni, emiatt levetetted az őssejtet. Ez nyilván arról tanúskodik, hogy ha egy icike-picike esély is van arra, hogy ezzel megmentheted egyszer, akkor megteszed.
De sajnos ez nem változtat azon, hogy jelenleg egyszerűen nem éri meg. Ilyen profitorientált bankból még soha nem használtak fel Magyarországon köldökzsinórvért. Akinek kellett, annak nemzetközi bankból szereztek olyat, amilyen neki jó volt, amilyenre szüksége volt.
Szóval szerintem ne emészd magad amiatt, hogy kevés lett a vér, mert ha több lenne, akkor sem lennél vele többre igazából. Csinálni meg gondolom nem tudsz semmit. Ha le lehet mondani a tárolást, én megtenném, de ez nyilván a te döntésed.
Senki nem a kérdésre válaszolt.
Nem azt kérdeztem, levetessem-e a köldökzsinórvért vagy ne?
Ezen már régen túlvagyunk.
Hogy helyes-e vagy nem, erre nem voltam kíváncsi, ezt amit írtatok, én is el tudtam olvasni, nem arra voltam kíváncsi, hülyeséget csináltam vagy nem?
Hosszú fontolgatás előzte meg és sok-sok utána kérdezés, orvosokkal beszélés, stb.mikor erről döntöttünk.
Mindenkinek saját felelőssége hogy mit csinál és mit nem.
Mi úgy voltunk, ennyi pénzt mások elszórnak mások haszontalanabb dolgokra is.Mi inkább erre költjük, mégha értelmetlen is, mert biztonságot ad lelkileg.Ártani nem árt annyit, mint aki a pénzét cigire költi, italra, kozmetikusra, fodrászra, műkörmösre,káros csipszekre, édességekre, üdítőkre a gyerekeknek.És sorolhatnám.
Mert mi ezekre nem költünk egyáltalán.
Amúgy akik nem vetettek le vért, azok lobbiznak csak ellene, mintegy igazolni magukat és utólagos lelkiismeretfurdallásukat. Aki előtte áll, meg sokan akik levetették/ismeretségi körömben kb.70% akinek kisgyereke van/azok érdekes módon inkább rábeszélnek másokat, nagyobb meggyőződés és utánajárás után.
Értelmezni kellene egy kérdést, mielőtt valaki ír választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!