Csaszarmetszes es csaszarmetszes kozott, mint muteti technika, eljaras van kulonbseg? Nem a fuggoleges vagy vizszintes metszesekre gondolok. Engem is vizszintes vonallal vagtak.
szia!
Ne haragudj , ezt nem értem...:S
Szia
Engem is vízszintes vonallal vágtak, szerintem maga az eljárás nem más, csak a függőleges vonal sokkal rondább, vagyis én láttam olyanokat, hogy félelmetes volt ránézni.
1. vok. A függőleges fágásnál a linea alba vonalában vágják szét a hasizmok középső inas részét, míg a vízszintesnél a hasizmokat "keresztben" vágják, húzzák szét, szóval ez tök más.
Bár a kérdező egyazon vágástípuson belül kérdezi szerintem a különbségeket.
Nem vagyok sebész, de egész biztosan másfajta műtéti technikával vágnak ha pl elülső fali a méhlepény vagy hogyha máshol van.
A császármetszés technikája szintén lényeges változásokon ment át az utóbbi évtizedekben, egyszerűbbé, biztonságosabbá vált. Esztétikailag is előrelépést jelentett a szeméremcsont felett vízszintes metszésből végzett császármetszés (Pfannenstiel-metszés, vagy az ún. "bikini-metszés", ahogy a szülő nők nevezik), amelyet ma, egyes speciális helyzetektől eltekintve legelterjedtebben alkalmaznak.
A Misgav-Ladach féle módszer a has megnyitására vonatkozik, a méh sebzése szempontjából nem jelent különbséget, így a későbbiekre érdemi befolyása nincs.
Az új módszer kíméletesebb a réginél: kisebb vérveszteségre lehet számítani. A has megnyitása után a zsírt csak középen, érmentes területen vágják át, a hashártyát pedig úgy vágják, hogy sem a zsírréteg, sem a hashártya felett futó erek és idegek nem sérülnek. Az egyenes hasizmokat szétválasztják, majd ujjaikkal erőteljesen széthúzzák. Közben arra is ügyelnek, hogy az izmokat tápláló erek ne sérüljenek. Ezután a hashártyát ujjal nyitják meg, kézzel tágítják, majd pár pillanat múlva a méh következik.
A méhen két cm-es vágást ejtenek, majd kézzel tágítják a nyílást, s kiemelik a magzatot. A műtétnek ez a része 4-5 percet vesz igénybe, majd ezután következik a méhlepény eltávolítása, a seb elvarrása. A méh a szülést követő órákban erőteljesen összehúzódik, ezért a méhvarratok 3-4 órával a szülés után már meglazulnak. A varratsor feladata tehát főként az aktuális vérzés csillapítása, és nem a későbbi heg szilárdságának biztosítása. Az új műtét során a hashártyákat sem egyesítik. Kiderült ugyanis, hogy a hashártya a beavatkozást követően magától záródik, összenövések pedig többnyire nem keletkeznek, míg a hagyományos technika alkalmazása esetén éppen a varratok feszülése, a vérellátási zavarok vezetnek sok esetben összenövésekhez. A baba kiemelése után még kb. 10-15 percet vesz igénybe a műtét az utolsó öltés megtételéig. A műtét után 4-6 órával már fel is lehet kelni. A szoptatás korai megkezdésének és a baba ellátásának immár semmi akadálya.
Sürgős esetekben, vagy bizonyos magzati elhelyezkedésnél (pl. harántfekvés) még ma is alkalmazzák a függőleges vágást, egyes orvosok szerint ez gyorsabb.
További info, akit érdekel:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!