Mi az a gátvédelem? Illetve azzal szülni?!

Gátvédelem során a szülésznő vagy a dúla gátmasszázzsal és olajokkal ( pl orbáncfűolaj ) keni masszírozza a gátat, hogy lassan fokozatosan táguljon és ne kelljen gátat metszeni, vagy ne repedjen szét.
Nekem két szülésem volt, mindkét szülésnél vágtak gátat, az elsőnél szét is szakadt, de begyógyult gond nélkül.
A másodiknál készültem masszázsolajjal, de olyan gyorsan született a fiam, hogy nem volt rá idő, vágtak szültem és 2 hét múlva már nem is éreztem a helyét.
Akit hallottam gátvédelemmel szülni az nagyon dícsérte.

Ahogy az első mondja, a szülésznő masszírozza és figyeli a gátadat, hogy elkerülhető legyen a vágás.
Az első szülésemnél a fogadott szülésznő segítségével sikerült, pedig fogalmam sem volt róla, hogy micsoda.
A második szülésemnél ismét sikerült, pedig az új orvosom nagyon vágás párti volt. Saját lábamon röhögve hagytam el a szülőszobát, kapásból kértem a gyerekemet, hogy velem legyen, komolyan olyan volt mintha nem is velem történt volna meg a szülés. Én minden ismerősömnek azt mondom, beszéljen a szülésznőjével, mert szerintem sokszor csak azért vágnak, mert így egyszerűbb. Ezt mondjuk az orvosom is mondta, szerinte könnyebben kijön a gyerek, és csak egy heg marad utána. Na én ezt nem akartam.
akkor ez úgy van, hogy ahogy tágulsz vajúdás alatt, a szülésznő masszírozza a lábad közét /a gátat/?
és mennyi ideig?
ha intimtornázom, az mennyire segít abban, hogy ne repedjek szét?

en is gatvedelemmel szultem mindket babamat, pedig az elso nagy volt (kozel 4 kg 36os fejkorfogattal).
elso szules elott a 36. hettol napi ot percben otthon csinaltuk a gatmasszazst olajjal, a 2. szules elott ez elmaradt.
szules alatt nem masszirozta kulon a szuleszno, csak kitolas elott olajozta az elso gyereknel, a 2. olyn gyorsan erkezett, hogy mar erre sem volt ido.
a lenyege inkabb abbn van, hogy kovetni kell az utasitasokat, nem szabad egybol hosszan nyomni, csak apranent, mert nem robbanhat ki a baba hirtelen. ha aprankent csuszik ki, akkor a gatnak van ideje megfelelo mereture tagulni, ha hirtelen es gyorsan jon, akkor nincs es repedhetsz, vagy vagni fognak.
a 2. babanal olyan eros volt mar az elso tolofajas az oxitocin miatt, hogy nem tudtam visszatartani, gozerovel toltam egybol, igy a mehszajam kicsit berepedt, de a tobbi fajasnal mar koordinaltam valamennyire, igy gatrepedes nem volt. a mehszajrepedes nemolyan durva dolog, ott nincsenek konkretan idegek, egy par oltest kaptam, de nem ereztem belole semmit, utana sem fajt.

Szia!
Nem feltétlenül jár olajozással, masszírozással a gátvédelem, lehet simán szülni anélkül is, nagy babát is :) Tapasztalat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!