Szülés előtt a kórházba raallitanak a mérlegre?
Dehogy állítanak, neked is, a szülésznőknek is kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Annyi papírt kell aláírni, hogy csuda, ha meg sürgős a dolog, akkor pláne nem. De az simán elképzelhető, hogy a vége felé akár minden nap rááll valaki otthon a mérlegre, miért ne? Nem kell rettegni tőle, viszont ha étkezéssel nem magyarázható, irreálisan nagy a gyarapodás egyik hétről a másikra, az toxémia-gyanúra is okot adhat, ezért nem árt odafigyelni. A védőnő is elsősorban ezért mér, nem azért, hogy piszkáljon, ha észszerű határokon belül jobb az étvágyad, mint terhesség előtt.
2015. szept. 9. 09:51
Nem állítanak mérlegre kötelező jelleggel sem szülés előtt, sem utána. Igen, ha érdekel, mennyit veszítesz a súlyodból a szüléssel, akkor magad méred. Legalábbis a mi kórházunkban nem volt kötelező méricskélés szülés környékén, csak a terhespatológián, heti egyszer, ott is csak bemondásra.
2015. szept. 9. 09:51
3/10 A kérdező kommentje:
Persze azt tudom hogy vki Naponta rááll,de nem mindenki.Megnyugodtam,koszonom a valaszt.
Nem, általában bemondásra írják a súlyt a kórházban is. Nem árt ha tudod, mert bizonyos gyógyszerek adagolásához kell.
2015. szept. 9. 10:46
Tőlem is csak megkérdezték. Én csak tippeltem, mert az utolsó hónapban nem akartam már mérlegre állni :S
2015. szept. 9. 10:54
Engem ráállítottak amikor felvettek az osztályra, de nekem indított szülésem volt, bőven belefért az időbe :-)
2015. szept. 9. 10:54
Nem értem, mi értelme van annak, h nem állsz mérlegre? Attól, hogy nem akarsz róla tudni, az a túlsúly ott van, látszik, látja mindenki, látod te is. Jobb, ha számszerűleg is tudod, hány kiló vagy, mennyitől kell majd megszabadulnod. Ne dugd a homokba a fejed, attól nem leszel csinosabb.
2015. szept. 9. 11:27
8/10 A kérdező kommentje:
Nem gondolom, hogy csinosabb leszek, csak sztem fölösleges ezzel sokkolni a kismamákat. Én 20 hetes terhes vagyok, eddig 6 kilót híztam, legutóbb a védőnőtől sírva jöttem el. Azóta átgondoltam, hogy ez nem normális, ha 20 kilót fogok hízni, akkor 20 kilót hízok, majd utána leadom, a babám a legfontosabb és senki más. Nyilván nem kell 40 kilót hízni, de az, hogy néhány helyen a frászt hozzák a kismamára azzal, hogy 2 kilónál többet szedett fel az első 18 hétben az már baj, sztem nem normális. Mi van, ha vki nem 10 kilót hanem 17-et hízik? Semmi, majd leadja.
Nekem 20 kg jött fel 9 a szülés után azonnal leszaladt, a maradék 11 pedig négy hónap alatt, majd utána még egypár, úgyhogy mínuszba is kerültem. Van egy aranyszabály: ha egészségesen és mértéktartóan táplálkozol, akkor akárhány kg jön fel rád, az le is fog menni. A szülésig senki nem fogja tudni neked pontosan megmondani, hogy a felszedett kg-knak mekkora hányada a víz. Ami viszont maradandó lehet, az a szemétből lerakódott zsír (chips, egyebek).
Nekem a szoptatás mindent elrendezett, csinosabb voltam a fiam fél éves korában, mint a terhesség előtt.
2015. szept. 9. 12:43
Igaza van az utolsó hozzászólónak, sokszor csak feleslegesen stresszeli magát az ember a folytonos méricskéléssel.
Az első terhességemnél (ahol össz 10 kilót szedtem fel)igyekeztem, és a mostaninál is próbálok kontrolláltan hízni. Sokat mozgok, visszafogom a szénhidrátfogyasztást, este 6 után nem igazán eszem. ettől függetlenül van olyan időszak, amikor csak úgy ugrálnak a kilók felfelé. A terhességi hízás sokszor irányíthatatlan, mert a hormonok önműködésbe lépnek, és rengeteg tud lenni a vízvisszatartás is. Ilyenkor aztán hiába koplal valaki (amit ráadásul nem is szabadna terhesen), a súlya csak növekszik.
Első szülésem után kb. 3 hét alatt nyertem vissza a régi súlyomat és az alakomat is, utána meg kevesebb kiló lettem, mint 18 évesen. Orvosom szerint a terhesség alatti aktív életmód rengeteget segített ebben.
2015. szept. 14. 09:17
Kapcsolódó kérdések: