Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért van mostanában ennyi...

Miért van mostanában ennyi nagy súlyú (átlag sokszor 4-4,5 kg-os) baba?

Figyelt kérdés
2015. jún. 17. 15:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
39%

Egy vitaminból a szervezet felvesz annyit, amennyire szüksége van, a többi pedig átmegy rajta. Raktározni alig-alig tud, pláne egy magzat, akihez csak közvetve jutnak el ezek. Szerintem is inkább genetika és az, hogy ma már kicsit fejlettebb a tudomány, mint 50-100 éve. Amikor a dohány bejött és elérhető lett Magyarországon, megjelentek a nagy magyar dohánygyárak, akkor rengetegen szívták, nők is, terhesség alatt is, ma már mindenki tudja, hogy attól többek között kis súlyú babák szület(het)nek. Ma már sok dologról tudjuk, hogy koraszülést okoz. Anyósom még úgy hordta ki a három gyerekét, hogy kapott egy kb időpontot, hogy mikor szül. Nem volt UH, meg ilyenek, hogy tudja, hogy most 38 hetes, vagy 35. Egyszer csak elindult a szülés, hogy most az jó időben, van, vagy 1 hónappal hamarabb, azt nem is tudta.

A gyümölcsök, zöldségek a jeggyel sorbanállós időkben nem voltak annyira hozzáférhetőek és persze, termelt otthon a paraszt, de az csak egy-két féle. Nem hiszem, hogy egy átlagos nő egészségi állapota, fizikai erőnléte mérhető lett volna a maiéhoz. Nőtt valamicskét az életszínvonal, nőtt a hozzáférhető termékek köre, a születéskor várható élettartam, sőt az emberek mérete is. Nézd meg az ősember méreteit, sokkal kisebb volt, mint a mai ember. Nyilván ez már baba korban látszik.

2015. jún. 17. 16:31
 12/20 anonim ***** válasza:

Badarság a vitaminra fogni, inkább genetika.

Egyik ismerősöm mindhárom gyereke 4 kg feletti súllyal született, pedig semmilyen vitamint nem szedett, ellenben párjával együtt szép magas emberek.

Egyébként az ismerősi körömben az átlag születési súly 3,5 kg. Amikor én szültem, akkor is az én gyerkőcömön kívül csak 1 baba volt 4 kg feletti.

2015. jún. 17. 16:34
 13/20 anonim ***** válasza:
47%

Hihetetlen, hogy még mindig terjed a tévhit, hogy a vitamintól lesz nagy baba...jesszum. Legjobban pedig az tudja, aki nem is szedte...hihi.

Amúgy hány nagy babàról hallottál? S hány statisztikát olvastàl erről?

Én két nagy babáról hallottam, az egyik anyukám, aki 62 éve született 5 kilóval. S nem...nagyanyám nem szedett terhesvitamint, hisz nem is volt! :-)

Én szedtem terhesen vitamint, lányaim 3,2 és 3,3 kilósak lettek.

Én inkább kötnèm a kérdést a genetikához, a környezeti hatásokhoz.

2015. jún. 17. 16:57
 14/20 anonim ***** válasza:
56%
Nem szedtem vitamint és nem voltam cukros sőt mekibe se nagyon ettem (epémmel nem barátok), ezek ellenére kisfiam 4400 és 56 centivel grammal kislányom 4200 grammal 55 centivel született. Ja és mindkétszer átlag 5 kilót híztám pedig nem diétaztam. A válasz genetika mert férjem 5 kínosan és majd 60 centivel született.
2015. jún. 17. 17:15
 15/20 anonim ***** válasza:
38%
A fiam 3900 grammal született és 55 cm-el. Mekiben talán kétszer voltam a terhességem alatt, vitamint csak félidőig szedtem, nem voltam cukros. Ellenben én is és a férjem is magasak vagyunk és nem vagyunk soványak. Anyukám például 4,5 kg-al született és mind az én, mind a férjem családjában 3,5 kilónál kisebb baba nem született. Ez genetika, semmi más.
2015. jún. 17. 18:16
 16/20 anonim ***** válasza:
75%

GENETIKA! 180 cm-esek vagyunk, első gyerekünk majdnem 4 kg-os lett, 59 cm. A második (köldökzsinór rendellenessége miatt) kisebb a vártnál: 3,450 gramm, 52 cm.

Egyikkel sem szedtem vitamint (csak vasat és magne B6ot), cukorbeteg nem vagyok, nincs is a családban. Tapasztalatom szerint inkább mostanában több a kis súlyú gyermek!

2015. jún. 17. 21:41
 17/20 anonim ***** válasza:
75%

Genetika.

Első gyerekemmel a 12. hétig szedtem csak, mert én is hallottam ezt a pletykát, és mégis 4,2 kg lett. Pedig összesen 10 kg-t híztam, végig tornásztam. Mekit utálom. Viszont 175 cm vagyok, a párom 185.

A második gyerekem 4,3 kg lett, vele már 16 kg-t híztam, és a cukrom is határérték volt, szóval a cukorban lehet valami.

Bár az is hülyeség, hogy ezek a nagy babák husisak, nekem mind a kettő nagyon sovány volt, a fiam a hozzátáplálásig úgy nézett ki mint egy etióp. Igaz 61 cm-vel született.

Anyukám 5 kg felett jött a világra, pedig akkor nem volt terhesvitamin, szóval tuti, hogy ez a családból jön.

2015. jún. 17. 23:16
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Én abból indultam ki, hogy én 3000 g-mal születettem, testvérem is, férjem meg 3200 g-mal. Ezzel szemben ismerősöméknél sorra jönnek a 4 kg feletti babák, és itt is rengetegen írnak ekkora súlyokat anyukák. Hát mindenesetre kevesebb mint 2 hónap és kiderül majd:)
2015. jún. 18. 07:31
 19/20 anonim ***** válasza:
Szia, én ugyan még nem szultem, de szerintem alapvetoen genetikai okai vannak,ES esetleg ehhez még hozzájárul a vitaminszedés. Sok helyen olvastam, hogy a szulok szuletési súlyát orokli a gyerek. Mondjuk ha ez azt jelenti, hogy egyik szulo nagy volt, a másik pedig kicsi, gondolom valamelyik, nem hiszem hogy ekkor "átlagolódik" a súly.
2015. jún. 19. 17:17
 20/20 anonim ***** válasza:
Hülyeség hogy a vitamintol van.. Egész terhességem alatt szedtem vitamint és 2800 grammal született a lányom. Barátnőm egy szem vitamint sem szedett és 4120 grammal született a fia. Ez leginkább genetika!!!
2015. jún. 19. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!