Akiknél kicsi volt a korkülönbség (1,5-2 év) a gyerekek között, azoknál mennyivel volt könnyebb/gyorsabb a második szülés?
A szüléssel kapcsolatban saját tapasztalatot nem tudok írni (sürgősségi császármetszéssel lett a második köldökzsinór-problémák miatt), nagyobb volt, mint az első.
Ha nincs ilyen komplikáció, általában tényleg könnyebb a második szülés, "bejáratódott" az út.:-)
Nekem az első is nagyon könnyű volt. A másodiknál azért volt hosszabb idő a vajúdás, mert a burok nem repedt meg magától. A doki meg nem akarta megrepeszteni, mert a férjemet vártuk (vizsgálatra mentem be és kiderült, 3 ujjnyi a méhszáj). Így aztán az is kb. ugyanolyan hosszú lett, mint az első.
Nálam bejött, hogy a 2. nagyobb, az első gyerekem 2470g volt, a második 3650g, azért ez nagy különbség.
Viszont a tendencia nem folytatódott, a 3. gyerek 3250, a 4. 3300 g lett.
3gyerekünk van, 27 hónap és 20hónap van köztük.
Az első szülésnél szépen vajúdgattam kb 10órát, ami olyan szépen lassan ment a maga útján, nem is fájt annyira, de már rendszeres fájásaim voltak. Bekerültem a szülőszobára 2ujjnyi méhszájjal és bekötötték az oxyt, onnantól nagyon fájt, bár 3,5óra mulva megvolt a baba. 3790gr/54cm volt. A második gyerek szülése a 38. héten indult be, furcsa derékfájásom volt, így bementem a dokihoz a korházba, küldött is a szülőszobára, mert 3ujjyni volt a méhszáj. Szülőszobán burkot repesztett és 40perc alatt kintvolt a baba. Ő csak 2600gramm lett. A harmadiknál meg lényegében megdumáltuk a dokimmal, hogy a másik két gyereket elhelyezzük, és péntek délután nyugiban bemegyünk szülni. (80km-re laktunk a kórháztól). MIre felértünk a kórházba már 3ujjnyi volt a méhszáj és nagyon enyhe fájásaim is lettek, mondta is a doki, hogy ez ilyen magától indult programozás lett végülis. :)) A lényeg, hogy délután 4kor bekerültem a szülőszobára- ezekkel a nagyon enhye fájásokkal, és 6óra előtt 10perccel már kintvolt a babám. :) 3050grammal.
Első gyereknél volt gátmetszés a másik kettőnél már nem volt semmi, idő sem igen lett volna rá. :)
Én úgy olvastam valahol- hogy átlagban- az első szülés a leghosszabb, a második a legrövidebb és a harmadik-negyedik stb. is könnyű, de kicsit mindig hosszabb, mint a második. :) Nálam ez végülis így volt. Viszotn a másik statisztika nem jött be, hogy nagyobbak a többedik gyerekek, nekem sokkal kisebbek voltak az elsőnél.
TEsómnak is három gyereke van, az első simán szülte, a másik kettő császár lett, így az első kérdésedre nem tudok válaszolni- de a gyerekek súlya ott is úgy alakult, ahogy nálunk: 3590-3100-3450grammosak lettek ebben a sorrendben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!