A terhes nők vajon hány százaléka hordja túl a babát?
Mostanában minden ismerősömtől ezt hallom. Én is vártam, hogy előbb megszülök, de mind a két gyereket túlhordtam.
Melyik a gyakoribb, az, hogy előbb jön, vagy a túlhordás?
Különbség van a túlhordás, és a terminus túllépés között.
Túlhordásról (graviditas prolongata) beszélünk, ha a terhesség kora az utolsó rendes havi vérzés első napjától számítva eléri vagy meghaladja a 294 napot (tehát a betöltött 42 hetet), illetve a terhesség legalább 14 nappal túllépi a szülés legmegbízhatóbb becslés alapján számított várható időpontját.
Terminus túllépésről akkor beszélünk, ha a terhesség kora meghaladja az utolsó havi vérzés első napjától számított 280 napot (tehát a betöltött 40 hetet).
A túlhordás leggyakoribb oka a terhességi kor téves meghatározása. A valódi túlhordás oka az esetek többségében ismeretlen.
A terhességek mintegy 3-12 %-ában fordul elő túlhordás.
Úgyhogy ez biztos, hogy kevesebb, mint akik a 40. hét előtt szülnek, viszont ha belevesszük már a terminustúllépés időszakát is, szerintem még így is kevesebb, viszont lehet, hogy az utóbbi időben megnőtt az ilyen esetek száma, én is sokat hallom, és meg is lep.
Hát én a túlhordók táborát erősítem, a barátnőm is.
De inkább később, mint sokkal hamarabb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!