Jan 1-től a nem összeházasodott párok gyermekeinek anyakönyvi kivonatával kapcsolatban: Most akkor kötelező élettársi nyilatkozatot csináltatni?
Ma beszéltem telefonon egy közjegyzővel, ő azt mondta, 22.500Ft a közjegyzői díja a regisztrált élettársi papírnak.
Felháborítónak tartom!!
30 hetes kismama vagyok, és szeretnék már intézkedni ezzel kapcsolatban. Tudtok valami újat? Sajnos annyira felhúztam magam, hogy azt nem kérdeztem meg, hogy akkor most kell ilyen papír vagy nem? Válaszokat köszi előre is!
Sziasztok!
Írtam e-mailt az RTL Klub Házon Kívül című műsorának, mert ők foglalkoztak először ezzel a témával. Bemásolom a választ, bár én még ettől nem lettem okosabb.
Válaszuk: Azt, hogy Önök regisztrált, vagy nem regisztrált élettársi kapcsolatban élnek, a helyi illetőségű közjegyző tudja kiadni. Lehet, hogy várni kell rá, de a kismamák eddigi tapasztalata alapján úgy tűnt nekem, hogy ez maximum pár hétbe kerül.
Amíg a minisztérium nem építi ki az informatikai hátteret – bár február végére igérték, nem tudom, most hogyan állnak-, addig személyesen tudják ezt kikérni.
Túlzásnak érzem a 22 ezer forintot, de internetes fórumokon hallottam már horrorisztikusabb történeteket is. Nekünk a riportban 2000 forintot mondott ügyintézői díjként az anyakönyvvezető. Ha viszont az adatokat le lehet kérni interneten – ehhez kell a megfelelő informatikai háttér, ami januárban még nem volt készen- akkor az egész ingyenes lesz.
Üdvözlettel
Veress Krisztina, riporter
Házon kívül, RTL klub
SZIA!
A legegyszerűbb amit én csináltam. Mivel ezer félét mondanak és csinálnak.
A kórházat hívd fel kérdezd meg hol csinálják az anyakönyvezést.
Elkéred a telefonszámukat, felhívod az anyakönyv vezetőt elmondod hol szülsz, mikorra vagy kiírva és mikori az apasági (nekünk novemberi) és hogy kell-e az igazolás az élettársi kapcsolatról vagy sem. Nekem azt mondták hogy ezt ők hivatalból lekérik a kórház számára. De van ahol már kötelezővé tették. Én a bajcsyban szülök és a X.ker. anyakönyvvezetőt kellett hívnom.
Jesszus!!!!!
Valaki még helyeselte is hogy kötelező regisztrált kapcsolatba lépni!!!
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!!!
Jóhogy nem kötelező házasodni...miért kell ilyen hülyeségeket írni?!
Itt csak arról van szó hogy az eddigi kötelező hajadoni igazoláson(nem vagy házas) kívűl kell egy másik igazolás is amin azt igazolja az anyuka hogy NINCS regisztrált élettársi kapcsolata sem azaz nincs akadálya hogy az apa elismerje a babát egy nyilatkozattal!!
Nálunk most ez 2000 ft de szülés után az anyakönyvvezető lekérdezi hivatalból ingyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!