Szombathelyen a Markusovszky korhazban hogyan zajlik a programozott csaszar?
Mindenre kivancsi lennek. :)
Idopontra kell bemenni vagy mar elotte nap befektetnek?
Mutet elott mit csinalnak? Adnak infuziot?
A katetert mikor helyezik fel? Ha erzestelenites elott, akkor az fajdalmas? Es mikor veszik ki? Egy nap utan? Az fajdalmas?
Az erzestelenitest lehet erezni? Marmint nagyon fajdalmas vagy csak kellemetlen?
Ket doki van bent es egy szuleszno? (fogadtam szulesznot)
Maga a mutetet lehet erezni?
A babat mikor adjak oda?
Bocsi a sok kerdesert, de minden erdekelne h ott hogyan zajlik a csaszar.
Koszonom! :)
Hogy előző nap befektetnek-e, az azon múlik, hogy mennyire van teltház a szülészeten. Az én műtétem mindjárt reggel 8-ra volt kitűzve, fél8-ra kellett mennem, az anbulancián felvettek, aztán mentünk fel a szülőszobákra. Ott egy előkészítőben bekötötték a branült, elkezdték folyatni az infúziót (sima folyadékpótlás, ott még nincs gyógyszer), felhelyezték a katétert. Maga a felhelyezés kellemetlen, de kibírható, és utána eléggé nagy ingerem volt kitépni az egészet, eléggé zavart, de az érzéstelenítéssel ez a gondom megszűnt.
Szóval infúzió, katéter, néhány beleegyező papírost alá kell még írni, ja, és ha netán előzőleg nem voltál altatóorvosnál, akkor gyorsan feltesz néhány kérdést, ha pedig voltál, akkor oda kell neki adni az előre megírt anesztes kartont.
Utána betolnak a műtőbe, fel kell ülni a műtőasztalon, úgy adják be a spinális érzéstelenítőt. Előtte a szúrás helyét helyi érzéstelenítő injekcióval el is érzéstelenítik, tehát a "nagy" szúrás már nem fáj. Kb. 10 perc, mire hat, elzsibbadsz, nem tudod mozgatni a lábad. A doki áttörli, fertőtleníti a műtéti területet. Felhúznak egy paravánt nagyjából mellkastájon. Engem már 5 perc után nekiállt vagdosni a doki, azt mondta, csak megcsípkedte a bőröm, de konkrétan szikével átvagdosta a bőrömet, jeleztem, hogy én ezt még érzem, és az anesztes is rászólt, akkor hajlandó volt kivárni a pár hátralévő percet. Utána már tényleg nem fájt. Nagyjából lehet érezni, hogy éppen mi történik, de nincs fájdalom. Igen, két doki volt, az egyik műtött, a másik asszisztált (gyakorlatilag szerintem ő feszegette-tágította a bőrömet, miközben a másik a gyerkőcöket halászta éppen). Nekem nem volt fogadott szülésznőm, de a műtőben igazából nincs is szerepük, a babát a csecsemősök kezébe nyomják, ők rohannak ki velük egy másik helyiségbe (persze előtte odaviszik anyukának megmutatni gyorsan). A szülésznőnek nagyjából annyi a szerepe programozott császárnál, hogy ő helyezi be a branült és a katétert az előkészítőben.
Aki műtét alatt foglalkozik "az indulási oldaladdal", az az anesztes. Szólni kell, ha bármi furcsát érzel, ha rosszul leszel. Nekem pl. egy ponton hányingerem lett, de gyorsan beadott valamit a branülbe. Ugyan elém tették a vesetálat, de olyan gyorsan hatott a szer (szerintem a vérnyomásom esett le, azt hozhatta rendbe), hogy nem volt rá szükség végül.
Ja, apa bent lehet a műtőben, beállíják szépen oldalra, onnan nézheti az eseményeket. A paraván mögé elvileg nem lát be. Aztán ha a baba kint van, akkor mehet a csecsemős szobába, ott lehet már fényképezni is, miközben ellátják a picit.
Az anyát közben összevarrják, aztán lekerül a szülészeti osztályra a császáros megőrzőbe. Ha rendesek (és itt lesz esetleg szerepe a fogadott szülésznődnek), akkor mielőtt letolnak, a folyosón még megmutatják neked a babád, esetleg kicsit melléd teszik az ágyra, mert utána nem találkoztok, amíg ki nem kerülsz a császáros őrzőből. Ugye elég nehézkes lehet szemrevételezni, mivel nem emelheted majd a fejed. Szombathelyen nincs olyan, hogy ilyenkor mellre lehet már tenni a babát, az csak hüvelyi szülésnél lehetséges.
A császáros őrzőben kapsz még rengeteg infúziót, pár óra elteltével elmúlik az érzéstelenítő hatása, akkor kezdődnek a műtét utáni fájdalmak. Kapsz méhösszehúzó oxitocint is, na nekem az volt a legrosszabb.
Elvileg 12-14 órát kell itt tölteni, közben visznek szívószálas innivalót. Mérik a vérnyomást is rendszeresen. Aztán ha letelik az idő (és éppen nincs elhavazva az osztály, akkor a szülésznő (a szülészeten a "nővérek" is szülésznők) kiveszi a katétert, levesz az infúzióról (branül marad, azt csak a műtét után 48 órával veszik ki), és kikísér a mosdóba letusolni. Innen már rendes kórterembe visz, ahol már a "fiókban" fog várni a babád.
A császáros heged fájni fog, eleinte furcsa lesz, hogy 1-2 napig nem tudod használni a hasizmodat, de aztán szépen rendeződik minden. Igazából addig fáj, húzódik a legjobban, miután pihentetés után kell mozgatni, aztán már jobb, szóval lehet sétálgatni szép óvatosan.
Császár után árgus szemmel figyelik, hogy lesz-e széklete-vizelete a kismamának, ezeket "jelenteni" kell viziten. Ezek nélkül nem is engednek haza senkit. A székletet ricinusolajjal hozzák meg, ha műtét utáni második nap sincs még.
Kb. 4 napot kell császárral benntölteni, kb. 7-10 nap múlva szedik ki a varratokat, arra vissza kell menni.
Elég részletes voltam, de ha bármi kérdésed van még, szívesen írok további litániákat :)
Viszont ki kell mennie, ha mégis altatásos lesz a műtét (van ilyen, nem mindig sikerül a gerinctáji érzéstelenítés).
Nagyon szepen koszonom ezt a reszletes leirast! :) Nagyon sokat segitettel! Meg nem biztos h csaszar lesz, csak a babam nem ugy nez ki h meg akarna fordulni, ezert keszulok lelkiekben. Leirnad a dokik monogramjat h kik vtam bent? H melyik doki nem akarta megvarni az erzestelenites idejet?
Most hirtelen semmi mas kerdes nem jut eszembe, de ha igen, akkor sztem privatban megkereslek, ha nem gond. :)
Koszonom meg egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!