Van itt olyan, akinek hüvelyi szülésnél a vajúdás vagy kitolás szakaszban szétnyílt a korábbi császáros hege /külső vagy belső heg/?
Tavaly tavasszal volt egy császárom. Jövő hétre vagyok kiírva a második babánkkal, és a dokim a természetes szülést javasolta, mert viszonylag pici a baba, szerinte könnyen meg lehet szülni. Egyedül arra hívta fel a.figyelmem, hogy végig nagyon figyeljem a hegem, higy milyen érzés, nehogy szétnyíljon legfőképpen a belső varrat. Hát, rendesen betojtam:-)
Mit csinálnak, ha szétszakad a heg? Azonnal.műtő? És mi van akkor, ha a kitolásnál történik ez, amikor épp bújik ki a baba?
Simán meg lehet szülni. A hegszétválás esélye 1% alatti. Én is VBAC-re készülök, ne pánikolj te sem, csak lazíts és bízz! A hegszétválást nem fogod érezni. Amikor megtörténik, akkor nem fájdalmat érzel majd, hanem azt, hogy már nem fáj (már nem feszül a méhizomzat). Szóval, amíg fáj, addig nincs baj! :) Ha szétszakad a heg, akkor császármetszést végeznek. Így meg jó eséllyel elkerülöd. Kitolásnál már a kisebb ellenállás irányába jön a baba, az pedig nem a heg. Ne pánikolj, fantasztikus orvosod van és a legjobbat akarja nektek! :)
Ajánlom a facebook-on a VBAC támogató csoportot, ott pontosan ilyen helyzetben levő anyák beszélgetnek és szorítanak egymásnak, megosztják a tapasztalataikat! Csatlakozz hozzánk! :)
Az én dokim kb. 2 évet mond a két szülés között.
Egyébként ne aggódj, a doki sem kockáztat feleslegesen. A javaslat és a megpróbáljátok csak az egyik opció. Nálam is a természetest javasolta, azt mondta, próbáljuk meg, menet közben úgyis figyelnek, mi történik. Megnézik, hogyan halad a szülés, a hosszú, elhúzódó vajúdást sem fogják hagyni, és rendszeresen ellenőrzik a heget és a környékét.
Amint úgy látják, hogy baj lehet, meg sem várják a továbbiakat, visznek a műtőbe. Esély van a hegszétválásra, de oda fognak figyelni rátok és előbb lépnek, minthogy ez megtörténjen.
Nálam magától beindult a szülés, 1-2 órát vajúdtam, beért a dokim, azonnal vizsgált, nézte a heget, amikor megnyomkodta fájás közben, szúró, kellemetlen fájdalmat éreztem, aminek nem volt köze a normális vajúdási fájdalomhoz, úgyhogy mentünk a műtőbe.
Most azon az állásponton vagyok, hogy ha beindul a szülés magától, akkor nem akarok beleszólni a folyamatba, ha egyébként tágulok, és minden jól megy. De az első furcsaságra, gyanús jelre kérni fogom a dokimat, hogy beszéljük át a továbbiakat. Szval menekülő útvonalnak bizony fenntartom a császár lehetőségét. Egy cél lebeg a szemeim előtt: egészséges babát szeretnék szülni, és nem utolsó sorban én is szeretnék egészséges maradni, ugyanis akkor már két gyermek fog számítani az anyukájára. El akarom látni a nagyfiamat is, és a picit is, gyorsan fel akarok épülni.
Pont most este éreztem olyan furcsának a hegem környékét. Mintha picit szúrkált volna, mintha beakadt volna a fehérneműmbe a szeméremszőrzetem, és húzta volna /óriási a pocakom, és nem tudok már tökéletesen szőrteleníteni/.
Remélem, minden oké lesz.
Azt pedig nem értem, ki pontozgat már megint, én hasznosnak ítéltem minden egyes választ.
Kulfoldon dolgozo szakember vagyok.
Napi szinten szulnek itt csaszar utan huvelyileg a nok.(evi 2650 szulesse klinika)
Neha sikerul neha nem sok mindentol fugg pl az elozo csaszar okatol is.
Hegszetvalast 25 ev alatt egyszer lattam.
A kismama nem tagult 6 cm jutott es a CTG jelezte hogy a baba stresszben van.
A nem tagulas es a stressz miatt csaszroztak es csaszr kozben lattak meg hogy a heg szetvalt.
Anya baba mindketten jol voltak utana is semmi komolyabb dolog nem tortent hiszen idoben volt a csaszar.
Amit ajanlok semmikepen ne valasz EDA a szulesnel.
A hegszetvalas mindig a hosszu oxytocinos fajasoktol alakul ki.
Ha nem kapsz EDA erzed hogy a fajas tul hosszu es a fajasok kozt is feszul a meh ezek az elso jelei a hegszetvalasnak ill ver a vizeletben de ezt csak CAD nal lathato ill csapolasnal.
A legjobb persze ha a szules es a fajasok termeszetesek akkor az esely nagyon kicsi a hegproblemara.
Kedves 8-as! Köszönöm a válaszod, nagyon hasznos dolgokat írtál, és meg is nyugtattál.
Az előző szülésem sürgősségi császárral végződött, mert 7 órás oxys vajúdás alatt is csak egy ujjnyira tágultam. Végül a fiacskám belekakilt a magzatvízbe, és akkor rögtön toltak a műtőbe.
EDA-t akkor sem kértem, most sem fogok, tehát érezni fogom a fájásokat. Figyelni fogok arra, ami leírtál.
Még egyszer köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!