Baba túlhordása esetén gyakoribb lesz a császármetszés? Vélemények? Tapasztalatok? Tegnap voltam kiírva szülésre és csak jóslófájásaim voltak. Így csináltak egy NST-t, ami rendben volt. Utána méhszájvizsgálatot, de nem tágulok, zárt a méhszájam.
Kiírt időpont után két nappal mentem NST-re, majd onnan át a dokihoz. NST-n semmi, doki megvizsgált (én kértem, hoyg ha lehet, akkor machináljon valamit már ott lent) és mondta, hogy bocs, tök zárt vagyok, nem tud belenyúlni, így hazamentem.
Ez volt kb délben. Este tízkor hívtam, hogy elfolyt a magzatvíz, mi elindultunk, induljon ő is. Reggelre kint volt a gyerek.
Nekem ugyanígy fájt a szeméremcsontom (a porc kilazul a hormonok hatására), jóslófájásaim voltak, de már kb a 35 héttől. A gyereket is nagyobbnak tippelték.
Egyébként utólag nálam a császár jobb lett volna a sok komplikáció miatt, de nem volt egyik sem összefüggésben a túlhordással.
Szerintem inkább félt az ismeretlentől. Ő a császáros utat járta be, azt ismeri, de most téged el kéne engednie egy másik útra, ami számára teljesen ismeretlen. Ezt nehéz lehet szülőként átélni.
Viszont ezek a napok most rólad és a babádról szólnak. Találsz itt a neten sok-sok szülésindító praktikát, talán még konzultálni is tudsz a témában járatos emberekkel (dúlák, bábák).
Ezenkívül még nem késő magadban feltenni a kérdéseket, hogy rád hogyan hat, hogy te magad császárral születtél, van-e valami kimondatlan félelmed a szüléssel kapcsolatban? Az elme hihetetlen dolgokra képes és nagyon nehéz megtalálni az elrejtett félelmeket.
Talán tanulságos: nekem sok-sok órás helybenjárást okozott szülés közben egy mondat, amit egy orvostól kaptam és nem is oldódott fel teljesen a szülés alatt, de abba a helyzetbe hozott, mikor már olyan fáradt voltam, hogy végül elengedtem a dolgokat és 1 órán belül meg is született a lányom. (3 hónap múlva tettem teljesen helyre a dolgokat magamban.)
Az elengedéshez való viszonyunk pl. meghatározó lehet a szülés beindulásával és a szülés befejezésével kapcsolatban is. De ez csak egy ötlet, amit érdemes végiggondolni, lehet, hogy a babád még várni szeretne egy kicsit.
Ha már végképp csinálni kell valamit, mert nem kaptok több időt, akkor:
- bábatea (nem koktél!)
- házasélet
- kiadós séta, gyaloglás, lépcsőzés
- a fahéjat, gyömbért, szegfűszeget szokták ajánlani fűszerként, illóolajként
- a mellbimbó ingerlése oxitocin termelését segítheti elő
- ha van valakinél úgynevezett UT olaj, hasznos lehet
- és ha addig van lehetőséged, relaxálj, kádban, ágyban, a nyugalom sokat tud segíteni a beindulásban
- a babák hihetetlen módon hallgatnak az anyukájukra, sose hittem, míg nem tapasztaltam, vele is érdemes beszélgetned (csak ne kérdezd meg, hogy ez mitől működik, fogalmam sincs, csak tapasztaltam)
Nekem nem a túlhordás miatt voltak "jóakaróim", hanem a császár utáni hüvelyi szülés miatt. Őket egyszerűen megpróbáltam valahogy legalább tudatilag kizárni. Fejben sokszor-sokszor megcáfoltam az elhangzottakat.
Akár kis mantrákat is gyárthatsz magadnak.
"Természetes úton fogok szülni, mert képes vagyok rá."
"Megszületik a babám, mert mindketten ezt szeretnénk."
Sok szülésfelkészítőn ajánlják, hogy vizualizálj nyíló virágot, képzeld el, hogy megnyílsz, éld meg, hogy elengeded.
Az utolsó napokban a "nem"-ekkel már nem érdemes törődni. Azt már ne mondogasd, hogy mit nem akarsz, csak azt, hogy mit akarsz.
A legjobbakat kívánom, hogy úgy legyen, ahogy szeretnéd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!