Császármetszés után, mikor kelhet fel az anyuka? Tovább bent tartják őket a kórházban, mint a sima szüléseseket?
Általában van beontes is.
Szoptatni nálunk lehetett, csak eleg nehézkes ugy, hogy nem emelheted a fejed. A csecsemős nővér rakta rám, en csak tartottam.
1. sürgősségi császár, altatás- este hatkor volt a műtét, hajnali négykor állítottak talpra.
2. szintén sürgősségi császár, érzéstelenítés - hajnali ötkor emelték ki a babát, délután egy óra felé volt a talpra állás.
Elsőnél nem volt beöntés, de aznap kis hasmenésem volt, a másodiknál kaptam. (Megjegyzem, megváltás volt két nap szünet után.) Katéter minden esetben van. (Altatás után hosszú ideig kómás vagy, nem állhatsz fel, érzéstelenítéskor deréktól lefelé béna vagy, nem érzed, ha pisilned kell.)
Mind a két esetben négy napot voltunk benn.
Katéter van, mert deréktól lefelé semmit nem érzel, így a pisilési ingert sem.
Spinal után 12 órát kell elvileg laposan feküdni, a szövődmények elkerülése végett. Erősen javasolt a minél bővebb folyadékbevitel.Szoptatni ettől még lehet, sőt, minél előbb javasolt is.Ehhez nyilván kell a csecsemősök segítsége.Általában 4. napon lehet hazamenni.
Nálunk is 12 óra fekvés van az őrzőben. Közben irdatlan mennyiségű infúziót nyomatnak (hol csak sima fiziológiás oldatot, hogy megspékelve antibiotikummal, fájdalomcsillapítóval, és a végén fincsi oxitocinnal, az a legborzasztóbb az egész "őrzősdiben", tehát a katéternek nagyon nagy létjogosultsága van. Engem ráadásul valahogy jól ott is felejtettek (vagy csak nem volt még szabad ágy az osztályon), mert délelőtt 10-kor kerültem le az őrzőbe, és hajnali 2-kor kelhettem fel. Nálunk nem volt beöntés, de nem is volt rá szükségem, sőt, én két nappal műtét után megnyertem a ricinust :) Vasat szedtem, eléggé szorulásos voltam.
És mivel a karácsonyi szabadságolások miatt nem volt elég ápoló, viszont szabad ágy meg nem volt, hálistennek kiszórtak bennünket 4 nap után, egyébként 5 nap a bevett gyakorlat (sima szülésnél 3 nap). Ja, és a mi kórházunkban az őrzőben nincsenek ott a babák, tehát tényleg addig semmi szoptatás. Ettől én is baromira féltem, elég meredek, hogy fél napig nem kapnak cicit. Nem mondom, hogy ez így jó és nem számít, de lehet magunkat azzal vigasztalni, hogy a császárosoknak úgyis később jön meg a teje. Amúgy nekem még az előtejem is csak másnap indult meg, szóval nem maradtak le a babák semmi hasznosról, csak az ismerkedés anyával tolódott kicsit későbbre. Éhen sem halnak ilyenkor a babák. Azt nem tudom, kapnak-e nálunk automatikusan cukros vizet (szerintem kapnak), de amúgy jól elvannak a tartalékaikból az első napokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!