Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mennyire van ennek igazság...

Mennyire van ennek igazság alapja? Régen jobban bírták a szülést a kismamák?

Figyelt kérdés

Nemrégiben szült az egyik rokonunk. Amikor anyuval mentünk látogatni a kórházba őt és a babát, egy kismama éppen szült, de úgy kiabált, üvöltött fájdalmában, hogy zengett az egész szint. Amikor azon a héten ismét mentünk, megint szült valaki, és ugyanúgy fájdalmas kiabálás, sikolyok.

Anyu megjegyezte, hogy régen (kb. 25-30 évvel ezelőtt), a kismamák nem adtak ennyire hangot a fájdalmuknak, amikor ő szült, onnan tudták, hogy valaki szült, hogy telefonon hívták az orvost, meg nagy volt a sürgés-forgás. Valamint a kórházban dolgozik anyu testvére is, és ő is mondta, hogy az osztály már azon gondolkolzik, hogy hangszigeteli az egész szülőszobát, mert akárki arra jár és szülés van, borzasztó hangosan hall mindent.

Én azzal érveltem, hogy minden ember más, mindenkinek más a fájdalomküszöbe (még nem szültem), és mindenki másképp éli meg. Anyu szerint ez hülyeség, csupán több tartás volt anno a kismamákban. Szerintetek? Ti is "hangosan" vajúdtatok, szültetek? Nyilván nem arra gondolok, hogy hang nélkül, de olyan esetekről beszélek, amikor már tényleg borzasztó még hallgatni is, és folyamatosan sikolyokat, üvöltést lehet hallani már a lécsőházban ahogyan közeledünk a szintre.

2014. febr. 17. 10:10
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
#10-es válaszoló, igen, azért írtam, hogy én még nem szültem, így csak némi elképzelésem van, ami nyilván nem biztos, hogy helyes. A másik igen, az önkontroll kérdése, most eszembe jutott, hogy anyu testvére azt is mondta, hogy manapság nagyon sok kismamának muszáj nyugtatót adniuk, mert teljesen szétesnek, nem figyelnek a szülésznőre, orvosra, bepánikolnak, és hogy régen összeszedettebbek voltak. (Ez is ugye általánosítás, és nem minden egyes kimamára vonatkozik.)
2014. febr. 17. 10:34
 12/20 anonim ***** válasza:
Ên az elsõnêl sokat kiabáltam, mert ugy êreztem meg fogok halni. Aztán a második ês harmadiknál már hangnêlkül. Hidd el, rêgen is kiabáltak.
2014. febr. 17. 10:34
 13/20 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy így van, ahogy sokan írták, habitustól és a körülményektől függ, kiabál-e valaki, régen és most is volt aki csendben szült, volt aki kiabált.

Az is lehet, hogy régen több volt az a kismama, aki jobban uralkodott magán.

Nekem nem voltak könnyű szüléseim, nem is fogtam vissza magam, de nem kiabáltam, mert én úgy éreztem, elveszi az erőmet a feladattól.

Durva hasonlat, de a férjem mondta, hogy az edzőteremben is van aki ordítva nyomja ki a súlyt, hangot adva az erőlködésének, van aki csendben.

Szerintem a kiabálás, ordítás elveszi az energiát a feladattól.

2014. febr. 17. 11:04
 14/20 Julie S ***** válasza:
100%
Akkoriban több gátlást neveltek az emberekbe. Ma már elvileg nem ciki hangot adni a fájdalomnak.
2014. febr. 17. 11:20
 15/20 anonim ***** válasza:

Vannak ilyenek is, olyanok is. Van aki jobban bírja a fájdalmat és több benne a tartás, van aki nem szégyenli magát és ahogy tud, üvölt torka szakadtából.

Egyet leszögeznék, aki még nem szült (és nem bántásból írom) annak fogalma sincs arról hogy mekkora fájdalomról van szó.

Nekem 4 órás volt össz-vissz a szülés oxitocinnal amiről tudjuk hogy extra fájásokat csinál.

Nem hisztiztem, csöndben voltam, viszont a vége felé már olyan erősek voltak a fájások hogy azt hittem meghalok és bizony kétszer is felnyögtem hangosan, nem konkrét kiabálás, de egy erősebb felszisszenésem volt.

Én szégyeltem magam de sajnos az nem tudatosan jött, így utólag meg úgy gondolom hogy csinálja bárki után egy hang nélkül is.

Amúgy a cigány asszonyok extra hangosan tudnak szülni, na bennük nincs szégyenérzet. :)

Szerintem a legtöbb nő nem szándékosan kiabál, vagy legalább is a normálisabbikja. :)

2014. febr. 17. 11:26
 16/20 anonim ***** válasza:

azért szerintem az, hogy 10-ből 9 szülő nő üvölt, az marha nagy túlzás. Meg ez a nyugtatozas is. Ahhoz azért extra hisztisnek kell lenni h nyugtatozzanak szülés közben, már ha létezik ilyen. Esetleg fajdalomcsillapitoval nem kellene ennyire spórolni. Én senkit nem hallottam üvölteni pedig jártam azért a szülészeten. Ja és itt csak paravánok vannak a szulőszobák között.

És végül, akkor is szentségelek ha belerugok az ágy sarkába, szóval egy ennél sokkal erősebb és hosszabb fájdalmat már miért lenne muszáj hang nélkül kibírni? mert úgy illik? vagy mert csak akkor vagyunk f.xagyerekek?

Amúgy én pont hogy beszélni sem bírtam közben, nemhogy üvölteni. Nem érdem. Ezt dobta a gép.

2014. febr. 17. 12:15
 17/20 anonim ***** válasza:
9. vagyok, márpedig én sokat ordítottam, nem szégyenlem. Az elején oxit adtak (elment a vizem) és 7 órán át ugyanolyan erősségű fájásaim voltak. Már az első óra végén is olyan erősen fájt mint a kitolás előtt. Sok barátnőm mesélte hogy kitolás előtt 1-2 órát kiabáltak, annyira fájt, valahogy az oxitól nekem már az elejétől. És a szülésznő is megnyugtatott hamar hogy ennél jobban nem fog már fájni (a CTG kiakadt), és tényleg nem is fájt jobban, csak 7 órán át ugyanúgy. Nagyanyáink is vinnyogtak volna. Nem szégyenlem, és nem alacsony a fájdalomküszöböm, nem vagyok hisztis, sőt. Nekem ez jutott. A következő biztos könnyebb lesz, akkor majd én is papolhatok a fájdalomküszöbről és a hisztis anyukákról.
2014. febr. 17. 12:30
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Jópár szülést végignéztem és a 10-ből 9 üvölt helyett inkább a 10-ből 1 üvölt volt a jellemző.

A legtöbb kismama csendes volt, tolófájásoknál páran nyögtek de ez érthető, mert nagy erőkifejtés.

2014. febr. 17. 13:45
 19/20 anonim ***** válasza:

Szerintem akkoriban még a mainál is undokabbak voltak a magyarországi orvosok, és még gyakrabban rászóltak a szülő nőkre, hogy hallgassanak.

Egyébként én azt hittem, hogy nem voltam hangos szülés alatt, de mikor visszanéztem a videót róla, hát úgy visítottam mint akit ölnek.

2014. febr. 17. 13:46
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Van, aki hangosan szül és van, aki nem. Ennyi a történet. Szülésznőcske csak ne akadjon ki, az pedig egy iszonyú nagy hazugság, hogy ártasz a gyereknek ha kiabálsz. A nyugtató, átjutva a méhlepénybe, vajon nem árt a babának? Elmondanám, hogy DE! A nőket teljesen elzárják a szülés valódi folyamata elől, nem tudják mi történik a testükben, ki, mikor, milyen indokkal okoz nekik elviselhetetlen fájdalmat. (indokolatlan, kézi méhszájtágítás, oxis gyorsítás stb.) Jó, hogy kiabálnak, kétségbe esnek. Az életüket féltik! Normális szülésfelkészítés, emberi bánásmód, tisztelet és szeretet megoldaná a dolgot, nem pedig a lealázás és százezrekért a szülőszoba szigetelése. Annyiért el is küldhetnék a személyzetet egy kis továbbképzésre mondjuk a szülészet újabb felfedezései (pl, h nem zaklatjuk a szülőnőt, mert az komplikációt generál) valamint empátia területén.
2014. febr. 18. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!