Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mennyire van ennek igazság...

Mennyire van ennek igazság alapja? Régen jobban bírták a szülést a kismamák?

Figyelt kérdés

Nemrégiben szült az egyik rokonunk. Amikor anyuval mentünk látogatni a kórházba őt és a babát, egy kismama éppen szült, de úgy kiabált, üvöltött fájdalmában, hogy zengett az egész szint. Amikor azon a héten ismét mentünk, megint szült valaki, és ugyanúgy fájdalmas kiabálás, sikolyok.

Anyu megjegyezte, hogy régen (kb. 25-30 évvel ezelőtt), a kismamák nem adtak ennyire hangot a fájdalmuknak, amikor ő szült, onnan tudták, hogy valaki szült, hogy telefonon hívták az orvost, meg nagy volt a sürgés-forgás. Valamint a kórházban dolgozik anyu testvére is, és ő is mondta, hogy az osztály már azon gondolkolzik, hogy hangszigeteli az egész szülőszobát, mert akárki arra jár és szülés van, borzasztó hangosan hall mindent.

Én azzal érveltem, hogy minden ember más, mindenkinek más a fájdalomküszöbe (még nem szültem), és mindenki másképp éli meg. Anyu szerint ez hülyeség, csupán több tartás volt anno a kismamákban. Szerintetek? Ti is "hangosan" vajúdtatok, szültetek? Nyilván nem arra gondolok, hogy hang nélkül, de olyan esetekről beszélek, amikor már tényleg borzasztó még hallgatni is, és folyamatosan sikolyokat, üvöltést lehet hallani már a lécsőházban ahogyan közeledünk a szintre.

2014. febr. 17. 10:10
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem régen nem volt "divat" kiabálni, az emberek sokkal szemérmesebbek voltak. Én nem kiabáltam szüléskor, vajúdásnál megkérdeztem, hogy szabad-e kiabálni, a szülésznő azt mondta, hogy szabad, de sokkal jobb a babának, ha nem teszem, mert jobban kap oxigént, és ebben maradtunk.
2014. febr. 17. 10:12
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Az idő szerintem sok mindent megszépít, az a kismama sem azt fogja mesélni 20 év múlva a gyerekének milyen nehéz volt hanem azt hogy milyen szép.

Mondjuk a tv-ben néha olyan sikítozásokat csinálnak, lehet valami hasonlót látatok ami szerintem is már csak hiszti.

2014. febr. 17. 10:13
 3/20 anonim ***** válasza:
90%

Nehogy elhidd.

Anya mesélte, hogy mikor engem szült 30 éve, mellette egy cigányasszony teli torokból üvöltve vajúdott órákig.

2014. febr. 17. 10:15
 4/20 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem anyád nem ismeri az összes kismamát, aki 25-30 éve szült, biztos akkor is kiabáltak. Mint ahogy most is van, aki csendesebben szül és max. sóhajt, ha szétreped vagy mikor kikönyöklik belőle a gyereket.
2014. febr. 17. 10:17
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Régen rászóltak arra aki üvölt. Még most is megesik.
2014. febr. 17. 10:17
 6/20 anonim ***** válasza:

Én épp arra vártam, hogy szabad legyen az apás szülőszoba, de olyan hangosan sikítozott meg átkozódott az előttem szülő nő, hogy hirtelen abba maradtak a fájásaim, annyira megrémültem, mondtam, hogy haza megyek... Nem igazán tolerálták a szülésznők, többször is rászóltak az anyukára, hogy veszélyezteti a babát, mert kevés oxigén jut így neki...

Mikor rám került a sor nem éreztem egyáltalán késztetést, hogy hangoskodjak... Egyszer nyögtem fel hangosan mikor megéreztem az első tolófájást és megijedtem...

2014. febr. 17. 10:21
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

az első ami eszebe jutott a kérdésedről: az asszony szoknyája sokmindent eltakar. Nem illett kiabálni.

Amúgy gondolom régen nem volt ekkora divat az oxy, méhszajtágítás sem, ezek pedig piszkos tudnak fájni.

2014. febr. 17. 10:23
 8/20 A kérdező kommentje:
Nyilván általánosságban beszélgettünk erről, és anyu sem úgy mondta ezt, hogy minden kismama. Persze, régen is biztosan előfordult, hogy valaki hangos volt, de akkor rosszul fogalmaztam, úgy értem, hogy ma már 10-ből 9 kismama kirívóan hangos. Anyu testvére is úgy fogalmazott, hogy régen nem volt ennyire szélsőséges a szülés, és, hogy a mai kismamák hihetetlen hisztit le tudnak csapni. Ez is a többség inkább, nem mindenki, és nyilván van aki nem ennyire szélsőséges. De én most erre gondolok. Akit éppen hallottunk, ő is olyan szinten üvöltött, hogy míg vártuk a rokonukat, hogy kijöjjön a babával, már én rémültem meg, és elkezdtem azon gondolkozni, hogy nem akarok majd szülni. :D
2014. febr. 17. 10:24
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
Na pppersze. Én is azt fogom majd mesélni 20 év múlva hogy milyen 'tökös' csaj voltam, meg sem nyikkantam pedig érzéstelenítés nélkül stoppoltak össze. Nagyokat tudnak ám mondani a régmúlt időkről. Konkrétan anyukám meséli hogy régen mennyire nehéz volt neki mert 11 hónap van a tesóm és énközöttem. Lehet hogy rosszul gondolom, de nehezebb kihordani egy terhességet egy 13-21 hónapos rohangáló, hisztikorszakos gyerekkel mint egy 2-11 hónapossal aki 7 hónapos koráig kb csak fekszik (28 hetes terhes vagyok, a fiam 19 hónapos). Ja és a nagyszülőkkel laktak, akik egész nap otthon voltak. Én meg itt vagyok egyedül, a férjem reggeltől estig dolgozik, és igaz hogy nem mosom a pelenkát (állítólag ez egy akkora munka volt hogy 30 év után is minden nap hallgatom, pedig pár hónapig én is mostam kézzel mert építkeztünk és nem volt vizünk, na nem szakadtam bele), de tényleg nincs segítségem. És egyre azt hallgatom hogy régen mennyivel nehezebb volt, de a mai időkben nagyon el vagyunk kényelmesedve. A szüléssel kapcsolatban szerintem ugyanez megy. Valószínűleg régen is ugyanennyire fájt. Igaz hogy másfél éve szültem, de már most sokkal kellemesebb emlék mint akkor ott a helyszínen. Ja és az hogy kinek mennyire fáj, az nem fájdalomküszöb kérdése, hanem hogy ki mennyire tágul, vagy milyen sokáig tart a vajúdás, esetleg szakad-e itt-ott.
2014. febr. 17. 10:27
 10/20 anonim ***** válasza:
51%

En ameddig emlekszem teljesen hang nelkul vajudtam.Aztan a kitolasi szakasznal elajultam, onnantol elegge osszemosodnak a dolgok, nem tudnam biztosan megmondani, hogy kiabaltam-e.Akkor mar kicsusztak a dolgok az iranyitasom alol, fogalmam sincs igy mennyire sikerulhetett arra figyelni, hogy ne kiabaljak.

Azt viszont a sportoloknal is megfigyelheted,hogy mekkorakat nyognek, egyesek kiabalnak (pl karate utesek utan eleve azt tanitottak a gyerekeknek, hogy adjanak ki hangot; de a teniszezok is nyognek az utesek utan) pedig ok nem is szulnek :D

Nem hiszem,hogy barmi koze lenne a fajdalomkuszobhoz a kiabalasnak.Szerintem regebben egyszeruen csak szemermesebbek voltak a nok, es amennyire tudtak magukba folytottak a sikolyokat.Nem a szulest birtak jobban, hanem jobban odafigyeltek az onkontrollra.

2014. febr. 17. 10:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!