Akinek magas a vérnyomása, az nem szülhet temészetes úton?
De.
Szomszédcsajnak nagyon magas volt, nem is tudott szoptatni sem, mert a szoptatás alatt is gyógyszert kellett szednie a vérnyomásra annyira, de természetesen szült.
De lehet szülni természetes úton. Akinek magas vérnyomása van, az szülhet természetes úton és persze gyógyszert szed a terhesség alatt is. Nekem terhességi magas vérnyomásom volt, csak a 36. héttől lett magas, vérnyomáscsökkentőt kaptam és helyre is állt a vérnyomásom. Egyébként 170/100-al fektettek be a kórházba, de a gyógyszer gyorsan segített és a gyógyszer mellett nem is ment fel többet a vérnyomásom. Természetes úton szülte, szülés alatt 120/80-as volt a vérnyomásom.
Persze vannak esetek, mikor császározni kell, ha drasztikusan magas a vérnyomás és a gyógyszerek szinte semmit sem segítenek, de csak akkor, ha 160 fölé megy a vérnyomás és a második érték is meghaladja a 80-at és nem segítenek a vérnyomáscsökkentők! Ilyenkor akár több héttel a szülés előtt is császároznak!
Én toxémiás voltam, de mégis az utolsó pillanatig úgy nézett ki, hogy természetes szülésem lesz.
Aztán kiderült, hogy nem is úgy feküdt a fiam, ahogy kellett volna és nagyobbak is voltak a méretei az enyémeknél, így nem tudtam volna természetesen megszülni. De nem a vérnyomás miatt.
Általában azokat császározzák, akiknél nincs idő várni, mert annyira magas, nem csökkenthető, vagy egyéb problémák is vannak (pl. ennek következtében a gyerekkel). Illetve azokat, akik hasonló okokból nem várhatják ki a szülés természetes időpontját, és idő előtt kiszedik a babát, mert úgy ítélik meg, hogy a koraszülés kevesebb kockázattal jár mint a gyerek bent hagyása.
Önmagában a magas vérnyomás nem indok, ha kezelhető, de sokszor ez csak egy tünet a sok közül, és az összetett probléma miatt (toxémia, egyéb betegség, szívgondok, stb.) kell a császár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!