Mi van ha szülés után nem indul be a tejem? Mit adnak a kórházba a babának?
Az en lanyom potlaskent anyatejet kapott az ellatobol.
Nalunk a viz, cukrosviz, tapszer nem jatszik..
Igaz, a gy.orvos harmadik nap megirta a tapszerre a receptet, mert gyulladas lett a szervezetembe, amire eros gyoyszereket adtak.
A tejem mire beindult volna, addigra mar nem adhattam a lanyomnak.
O tapszeren nott fel.
Be fog indulni a tejed. Általában a szülést követő 2. napon van a tejbelövellés, de az icipici babádnak az előtej pár cseppje éppen elég lesz az első 1-2 napon. Pótlást adnak (vagy cukros víz, vagy tápszer), ha nem megfelelő a súlygyarapodás. Minden kisbaba veszít a súlyából, de 10%-nál többet nem engednek, ha ehhez közel van a baba, akkor pótlást adnak inkább (legalábbis a Bajcsy-ban így volt mindkétszer).
Amire figyelni kell, hogy feszülni, égni tud a melled, mikor belövell a tej, nem szabad hidegvizes borogatást tenni rá (nekem ezt senki nem mondta, és hogy ne égjen annyira a bőröm, én tettem rá nedves borogatást éjszakára első gyereknél a kórházban, de nem ment el a tejem, utána olvastam, hogy nem lett volna szabad). Arra is figyelni kell, hogy fejni kell belőle, mert ha túlságosan bekeményedik a cicid, akkor nem fog tudni szopizni belőle a babád, ugyanis nem csak a mellbimbódat, hanem a körülötte lévő részt is be kell kapnia, és ha az kőkemény, akkor nem tud vele mit kezdeni, csak sírni fog, mert nem tud szopizni. (Nekem ez is előjött az első babánál, és szerencse, hogy volt ott egy normális csecsemős, aki nem csak visszaküldött, hogy próbálkozzak, hanem fejtünk, amíg visszapuhult a mellem.)
Én személy szerint a pótlástól és a cukros víztől nem féltem, bár pl a 2. babám már végig velem volt a szülés után, és nagyon ügyesen szopizott, mégis adtak neki pótlást, azt már fenntartással kezeltem, de úgy voltam vele, hogy azt a 3 napot kibírom, hadd mehessünk haza, majd otthon úgy csinálom, ahogy én jónak látom. Egyik gyereknél sem befolyásolta a továbbiakat, hogy nem csak anyatejet kaptak a kórházban, a kislányom 21 hónapos koráig szopizott, mellette 8 hónapig anyatejadó voltam, a kisfiam 7 hónapos, és boldog szopizó amellett, hogy már eszik mást is.
Alapvetően nem kell aggódnod a tej miatt, és persze akkor se hagyd el magad, ha bármi okból tápszeres lesz a babád, egy a lényeg, hogy egészséges legyen. :-)
Előre kérdezd meg, hogy ahol szülni fogsz mit adnak. Van, ahol cukros vizet, ez káros a kisbabának. Van ahol tápszert, vizet ez már jobb. Az igazán jó kórházakban csak más anya lefejt tejét, vagy még azt sem adnak. A pár csepp előtej, ami termelődik elég az első 2-3 napban.
Nekem elsőre a 3. napon indult be, addig csak előtejet evett a máik 2 születésekor még a nagyobb(ak) is szoptak.
Nálunk nem adtak semmit sem,bababarát kórház,így csakis anyatejjel lehetett-volna-etetni.Nekem nem volt tejem,csak nagyon minimális,épp elég volt neki,és otthon pótoltam tápszerrel.Nagy kínlódás volt neki,mert éhezett,emiatt sokat sírt,dehát mit tudtam én,hogy mi miatt sír szegény annyit.A csecsemős nővérek meg már szinte kiabáltak vele,hogy ne hisztizzen,és hideg vízzel kenték az arcát,meg itatták sima vízzel.Nekem is szörnyű volt,mert hiába etettem volna,nagyon kevés tejem volt.A gyerekorvos is forszírozta a szoptatást,de hiába erőlködtem,mindent megtettem.
Nővérem ugyan abban a kórházban szült,mint én,ugyan az történt vele,mint velem,ez nálunk genetikus,de az ő babája béketűrőbb volt,így alig sírt,mikor éhezett.Neki szinte semmi teje nem volt,de azt sulykolták belé is,hogy "csakazanyatejajóagyereknek".Mikor kiengedték 4 nap után őket,még aznap visszamentek a kórházba,mert rosszul lett a kicsi,majdnem kiszáradt,nagyon rosszul volt.Még ott helyben megetették tápszerrel,és láss csodát,óráról órára javult az állapota.
A nővérem is szenvedett egy darabig a szoptatással,de egy alkalommal 10 ml-nél többet nem tudott lefejni.A sok okos meg csak kántálta,hogy anyataj...anyatej...szoptatás...anyatej...így szegény próbálta,de nem ment neki sem.Mindkettőnk gyereke tápszeres lett,a világon semmi bajuk,kevesebbet betegek,mint az anyatejes babák.
Üzenem minden anyukának,hogy okosan kell ezt csinálni,ha van MEGFELELŐ mennyiségű teje,szoptassa csak,mi is így terveztük,de nem jött össze.Ha viszont nincs,adjon neki tápszert,ne kockáztasson.A bababarát kórházak meg elmehetnek a francba,nekem még a bimbóvédőt sem "engedték".Az sem esett le nekik,hogy 8 csecsemős nővérből egyik sem tudja a mellemre tenni a kicsit.Mikor jött a 9. nővérke az utolsó napon,az suttyomban hozott egy kincstári darabot.A segítségével tudtam annyira megetetni a babámat,hogy elérte az 5. napra a születési súlyát.Nagyon sokat fogyott,én meg hogy hazamehessünk,2 óránként etettem.Ott a kórházban a 4. napon depressziós lettem,el lett cseszve az egész első időszak...
Utólag visszanézve már tudom,mi volt a hiba.
Túllihegték az anyatejes témát,mindannyiunk kárára a végletekig.
A bababarát kórház jó dolog lenne,ha mindenki egyformán működne.
Ha nem indul be x időn belül a tejed,vegyél anyatejet,vagy ha nincs,tápszert.Nem kell sanyargatni magad hónapokig,mint én tettem,sem a babával kicseszni.Vigyázz rá,mert visszahozhatatlan ez a pár első nap,hét,hónap.
A végén mellgyulladással kerültem a kórházba 2 hónap után,a nőgyógyász végighallgatva a történetemet fejcsóválva azonnal elapasztotta a tejemet,ami napi 2-3 dl volt úgy,hogy naponta 7 x fejtem...
Remélem neked lesz tejed!Sok szerencsét,és jó babázást!
Nekem a 4. napon indult be, aznap, mikor jöttem is haza. Indulás előtt biztos, ami biztos alapon írattam fel tápszert, mert akkor még nem láttam, hogy mikor fog tej jönni, de aztán szerencsére nem volt rá szükség.
János kórházban szültem, cukros vízzel lehetett itatni a babákat. Persze a szoptatáson kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!