Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi az értelme annak, hogy...

Mi az értelme annak, hogy ilyen pokolian fáj a szülés?

Figyelt kérdés
Az oka egyértelmű, csak az értelme nem. Hallottam olyan esetekről, hogy valaki pl. balesetben elvesztette egy végtagját, de az első fél órában nem is érzett fájdalmat (valószínűleg a stresszreakció miatt). Ha tehát van az emberben egy olyan "program", hogy veszélyhelyzetben tompul a fájdalom, hogy ne vegye el az ember erejét, amikor menekülni/küzdeni kell, akkor ez szüléskor miért nem működik? Pedig épp elég veszélyes az is (vagyis a természet szempontjából: amíg nem volt rendes orvosi segítség, nagyon sok kismama meghalt). Mi az értelme ennek? Miért kell ennyit szenvedni a szüléssel?
2013. ápr. 2. 20:31
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

az új élet vérrel verítékkel fájdalmak közt születik... ez így van, mióta világ a világ.

De mikor szülsz fáj-fáj-nagyonfáj-naaaaagyonfááááááj- és utána kintvan és boldogsááááááág, öröm-mámor, és elfelejted az egész fájós részét.

:))

Én 3x szültem, a 1. nagyon fájt, nem tudtam mire kell számítani, a 2-3ra tudatosan készültem, jártam jógázni megtanultam bánni a testemmel- és uraltam a fájásokat, abszolút befordultam, csak erre koncentráltam minden idegszálammal és a 2-3. szülésem együtt feleannnyira sem fájt, mint az első.

:)))

Te szültél már kérdező?

2013. ápr. 2. 21:31
 22/29 A kérdező kommentje:
Nem. Ha szültem volna, lehet, hogy nem félnék ennyire a témától. Gyereket nagyon szeretnék (igaz apajelölt még nincs hozzá...). Elég szar ügy, hogy ahhoz, amit a legjobban szeretnék, azon keresztül visz az út, amitől a legjobban félek.
2013. ápr. 2. 21:35
 23/29 anonim ***** válasza:
51%
Van egy blog, ahol az anyuka elmesélte a fájdalommentes szülését. Kár, hogy nem találom. A lényeg, hogy annyira magas a fájdalomküszöbe, hogy semmilyen fájdalmat nem érzett szülés alatt. Azt mondta így annyira megalázó volt számára így a szülés, hogy nagyon nehezen tudta feldolgozni. A dokik nem értették, szinte haragudtak rá, amiért nem fáj neki. Képzeld el, hogy mondjuk nem fáj, és ezért a tudatodnál vagy maximálisan. Ott vizsgálgatnak fél óránként, csak fekszel és vársz órákon át. Majd nyomsz, minden fájdalom nélkül, a szülésznő könyékig benned. Nem tudod mikor nyomj, mert nincsenek fájások, így eltarthat órákig. Csak kiabálnak, hogy nyomj már, nyomj már! Mind eközben magadnál vagy, nem bódít el a fájdalom egy kicsit sem. Mindennel foglalkozol. Hogy mennyien bámulnak, milyen a környezet, minden apró részletre oda tudsz figyelni. Teljesen kiszolgáltatottnak érzed magad. Majd megszületik a baba. Nincs olyan érzésed, hogy na végre, túléltem, és milyen jó, hogy végig csináltam. Nem vagy büszke magadra, mert nem kellett érte megharcolnod. Hát én nem szeretnék ilyen szülést.
2013. ápr. 2. 21:45
 24/29 anonim ***** válasza:
24. nem már, ilyen van? hát ez (is) horror. van olyan rémtörténet, mint a nehéz szülésekről szóló
2013. ápr. 2. 21:50
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ne félj!

A félelmet úgy tudod legyűrni, ha tudod mivel nézel szemben, azaz legyél minél informáltabb, tudd hogy zajlik az egész szülés, ha császárra kerülne sor, az is, szóval nagyon sokat olvass utána minden apró részletnek. Tudj mindent. Akkor nem érhet meglepetés.

Másodsorban pedig járj el jógázni és tanulj meg bánni a testeddel. Tudatosan- hidd el, hogy nagyon nagyon sokat segít!!

Eleve ha tudod - mégha csak elméletbe is hogy zajlik a szülés és még nagyjából irányítani is tudod, akkor a fájdalmakra nem úgy tekintesz, hogy húúúúú de fáj, hanem pl úgy, hogy akkora a kicsid is éppen nagyon küzd hogy kifejel haladjon- és segíteni akarsz neki azzal, hogy átadod magad a fájásnak, figyelsz arra, hogy hogy lélegezz, hogy laza legyél ott, ahol lazának kell lenned, stb.

Szóval amit tehetsz magadért, a gyerekedért az az, hogy maximálisan felkészülsz!!!

Millióan szülnek nap mint nap- Neked is menni fog, ha oda kerülsz, nyugi!!!

2013. ápr. 2. 22:43
 26/29 anonim ***** válasza:

Az oxitocin valóban "örömhormon", képzeld, hogy fájna nélküle! Illetve ugye nagyon nem mindegy, honnan jön az az oxitocin... mert a kívülről adagolt oxi csak az izomtevékenységet stimulálja, az agyba nem jut el, tehát a fájdalomcsillapító, "öröm"- funkciója már nem érvényesül:(.

Ezen kívül pedig a szülés egyáltalán nem klasszikus "menekülj vagy harcolj" helyzet mint egy baleset, hiszen ez a faj fenntartását biztosító momentum, a faj veszélyeztetné aki "menekül" előle(evolúciós értelemben), ezért egész másképp működik a hormonális szabályozás.

Plusz:): a szüléssel, születéssel járó fájdalmak miatt keletkező hormonreakciók során alakul ki a babában egy csomó dolog, ami "felkészíti" őt az anyaméh elhagyására, nem véletlen, hogy sokszor még programozott császárnál is "vajúdtatják" a kismamát. Van tehát a fájdalomnak "kézzel fogható" oka is, nem "csak" a lelki(ez a fájdalom segíti világra a gyerekemet).

2013. ápr. 3. 10:58
 27/29 anonim ***** válasza:

Nem kell, hogy fájjon a szülés, sajnos ez az evolúciós fejlődésünk vonzata. A megnövekedett agykoponya az egyik ok, a másik, a felegyenesedés. Gondolj bele, a kiskutyáknak is hosszú a pofijuk, és a legtöbb emlősnek szintén, a kisbabáknak meg szép kerek buksijuk van. A medence formája pedig szintén nehezíti a baba áthaladását a szülőcsatornán, valamint egyre nagyobb babák születnek, jobban érzik magukat benn, mert mindent megkaptak.

Balesetnél, állati támadásnál nyilván védened kell az életed, menekülni kell, de szülés közben nem ez az elsődleges szempont, bár közben a természetesen felszabaduló oxitocin fájdalomcsillapító hatású. Szóval a szülés nem stresszhelyzet, hanem természetes élettani folyamat.

2013. ápr. 3. 11:20
 28/29 anonim ***** válasza:
Nem fáj pokolian. Nem mindenkinek borzalmas. Nekem jó élmény volt, bár fájt is, inkább a végén, akkor nagyon, de elviselhető volt, és abszolút vállalható.
2013. ápr. 3. 14:07
 29/29 anonim ***** válasza:
Na jól van 18-as. azóta azért már Jézus megváltotta az emberiséget, így már nem vagyunk "átkozottak", hanem Isten kibékült az emberrel. Annyira meg nem borzalmas fájdalom. Aki elfogadja a helyzetet, nem fél tőle, annak nem fáj annyira. Micsoda ajándék, hogy én egy pár óra fájdalom árán gyermeknek adhatok életet! Ha így nézed, nem is fáj annyira. Sokkal nagyobb fájdalom lehet meddőnek lenni... A szülés óta meg még a mensit se éreztem meg, előtte se szivattam magam vele, ez van, így van jól és kész, nem is fájt soha nagyon.
2013. ápr. 8. 23:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!