Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ezt hogy kell érteni? (Apgar)

Ezt hogy kell érteni? (Apgar)

Figyelt kérdés

A zárójelentésen így szerepel: Apgar

9/1 9/5 9/10

Valaki leírná mit jelent pontosan?

2013. febr. 25. 18:27
 1/5 anonim ***** válasza:
48%

[link]

Maximális Apgar-érték: 10.

Túlságosan alacsony szám pedig súlyosabb rendellenességre hívja fel a figyelmet. Meghatározzák a születés után 1 és 5 perccel,

illetve indokolt esetben mérik 10 perc elteltével is.

Míg az 1 perces Apgar-érték a magzat méhen belüli állapotára utal „vissza”, az 5 perces a késői újszülött kori kimenetel előjelzésére alkalmazható,

inkább az adaptáció (megváltozott környezethez történő alkalmazkodás) sikerességét mutatja.

A 10-es összpontszám jelenti a lehető legjobb állapotot.

A 8-10-es Apgar-érték érett súlyú újszülött esetén azt jelenti,

hogy további beavatkozásra nincs szükség.

Az 5-7 érték között az újszülöttön bőringerek alkalmazását kell megkezdeni,

egyidejűleg az arc elé helyezett arcmaszkon keresztül oxigén belélegzését szükséges biztosítani.

A 0-4 Apgar-értékű újszülött szülőszobai intenzív ellátását azonnal meg kell kezdeni.

Ennek részeként a légcsőbe tubust vezetnek be, az újszülöttet haladéktalanul elkezdik ballonnal lélegeztetni. Nem megfelelő szívfrekvencia esetén szívmasszázst végeznek,

melyet szükség szerint gyógyszeres kezeléssel is kiegészítenek.

[link]

2013. febr. 25. 18:38
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Mindhárom időpontban 9et kapott a 10ből(1,5 és 10 perces vizsgálaton is)
2013. febr. 25. 19:13
 3/5 anonim ***** válasza:
38%

Apgar pontrendszer értékeli a bőrszínt, a légzést, a keringést, izomtónust és a reflexérzékenységet. Ezekre külön külön adhat 0-1-2 ponot, így a max 10. A 9/1 azt jelenti, hogy születés után 1 perccel ennyit kapott, 9/5, az 5 perces Apgar 9/10 a 10 perces.

Valamelyik paraméterre 1 pontot kapott, ez összességében nem baj.

A 6-os Apgar, ami mondjuk már nem olyan jó, de ez is relatív én már hallottam 6/1-9/5-t, így annak a bébinek nem volt baja.

2013. febr. 25. 22:02
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat
2013. febr. 26. 07:25
 5/5 anonim ***** válasza:

Kérdezhetnék vm.-t? Nem mintha nem tudnék tőle aludni, de mért kellett ilyen szinten lepontozni?

Tanultam neonatológiát és szülészetet is, szóval nem kitaláltam, amit írtam!

No mindegy.

2013. febr. 26. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!