Mit éreztél epidurális érzéstelenítés mellett?
Én 12 éve szültem az óbudai Szt. Margit kórházban, epidurális érzéstelenítéssel. Nagyon rosszul tűröm a fizikai fájdalmat. Akkor adták be az epidurált, amikor már vagy negyed órája erős görcseim voltak, olyanok mint egy nagyon erős menstruációs görcs. Ahogy megkaptam az epidurált, egy csapásra úgy elmúlt a fájdalom, mintha egy angyalka elfújta volna Több órán át - egészen a tolófájásokig - cseverésztem a férjemmel a szülőágyon, miközben azért éreztem, hogy a gyerek halad előre a szülőcsatornában, de fájdalmat egy cseppet sem éreztem. Mire tolófájásaim lettek, addigra csökkent az epidurál hatása, ami nem is baj, mert így legalább tudtam, mikor kell tolni. De akkorra már nem éreztem fájdalmat, részben azért mert már teljesen kitágultam, részben pedig az izgalom miatt, hogy perceken belül anya leszek! :-) Hihetetlenül csodálatos pillanat volt, mikor egy nyomás után kinyitottam a szemem, és megláttam a kisbabámat...
Azért olyat is hallottam már valakitől, hogy csak a testének csak az egyik oldalát (jobb vagy bal) érzéstelenítette el az epidurál, a másik felén érezte a szülési fájdalmakat. Én, ha még egyszer szülnék, újra az epidurált választanám, az biztos. Sok szerencsét a szüléshez és boldogságot az anyasághoz! :-)
Én az első egy-két kósza fájást éreztem, aztán bekötötték az EDA-t ... Isteni megkönnyebbülés volt! Onnantól kezdve, ahogy ment ki a hatása, mindig kaptam újabb adagot, és igen, a kitolás alatt is volt hatása, egyáltalán nem éreztem a tolófájásokat sem! Viszont a keményedéseket igen, amit a doki, kezével a hasamon meg is erősített, így mindig tudtuk, hogy mikor kell nyomni.
(Ez egy nagy tévhit, hogy a tolóFÁJÁSOKAT érezni kell ...)
A vajúdás alatt pedig csak a keményedéseket éreztem, tudtam pihenni, lazítani, vidáman vártuk a Babát.
Amikor pedig 5 nyomás után, burokrepesztéstől számítva (indított szülés volt) alig 5 óra múlva a kezemben volt, boldogan és kipihenten tudtam babázni Vele.
Mindenkinek ajánlom az EDA-t!
Sajnos én pórul jártam nagyon, az EDA-tól leálltak a fájásaim, rengeteg oxitocint kaptam, nagyon elhúzódott az egész és mire a tolófájásokat újra éreztem, EDA-t már nem kaphattam új adagot, de az oxitocin iszonyatosan erős fájásokat csinált, sírva üvöltöttem :((( És a sok oxitocintól (vagyis a túlzottan erős fájások miatt) belekakilt a Baba a magzatvízbe...
Csak azért adattam be, mert a szülésznő szerint meggyorsítja a vajúdást (négy ujjnyira egyedül tágultam, mindenféle művi beavatkozás nélkül, fájt-fájt, de nem volt elviselhetetlen... Bezzeg az oxis fájások, na azok azok voltak :( A következőnél nem fogok semmi műxart kérni, az tuti!)
Remélem Te szerencsésebb leszel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!