Ha a bébi külföldön születik akkor annak az országnak az állampolgárságát kapja. Akkor a magyart hogyan kaphatja meg? Anya által automatikusan, vagy hogy?
Nálunk úgy nézett ki, hogy a kislányunk Amerikában született, és az apuka, a férjem is amerikai állampolgár. A mi esetünkben a kislányunk automatikusan kettős állampolgár lett, bár lehet, hogy ezt meghatározta az is, hogy ugye a férjem amerikai. Ellenben én ugye nem mondtam le az állampolgárságomról, (és nem is szeretnék, nekem a jelenlegi állapot megfelel, hiszen jogom van vízum nélkül belépni az országba, mint egy amerikai állampolgár felesége, és nyugodtan haza is jöhetek a szüleimhez, a családomhoz, bármikor látogathatom a barátaimat, nem kell a vízummal bajlódni) így a baba a magyart is megkapta, apuka és születési hely révén az amerikait.
Bár be kell vallanom, ezen a procedúrán elég komplikált átrágni magad, és ugye mind a két ország szabályait, törvényeit jó tudni. Biztosat és igazat azonban az illetéke nagykövetségen tudnak mondani, bátran ajánlom, hogy fordulj hozzájuk, hiszen kötelességük segíteni és kiigazítani.
Igaza van Verucának, járj utána az adott nagykövetségen, mivel országok szerint változó lehet melyik elvet használják az állampolgárságot illetően. Lehet mindkettőt használják, lehet csak egyiket!
Ezt találtam:
Az állampolgárság megszerzésének alapja lehet:
a) a vérségi vagy leszármazási elv; ekkor a szülők állampolgársága dönti el a gyerekek állampolgárságát;
b) a területi elv, mely szerint az állam területén született gyermek megkapja az adott ország állampolgárságát. Ma már a legtöbb ország - így hazánk is - leszármazási elv alapján dönt a állampolgárságról. Különféle jogi rendelkezések szabják meg, hogy egy meghatározott országban mi a feltétele az állampolgárság megszerzésének, hiszen a hatóságok hozzájárulásával lehet állampolgárságot változtatni is, ha a körülmények ezt indokolják. A modern nemzetközi jog és ennek hatására az egyes államok küzdenek a kettős állampolgárság intézménye ellen. Ez utóbbi jogi helyzet ugyanis azt eredményezteti, hogy egy bizonyos személynek két államhatalom normáit, elvárásait kell egyszerre betartania, ami nyilvánvalóan teljesíthetetlen.
Bővebb információ: [link]
Nem mindegyik orszagba lesz automatikusan olyan allampolgar a gyerek ahol szuletik. Tudtommal ez Europa legtobb orszagara igaz. Ha pl. Angliaba szulsz a gyereked attol meg nem lesz brit allampolgar, fugg attol,hogy te/ti milyen statuszba vagytok.
Amerikaba,Kanadaba viszont az lesz.
A mi fiunk Kanadaba szuletett automatikusan kanadai allampolgar lett,mi szulok magyar allampolgarok vagyunk.
Mikor par honapos volt akkor hazautaztam vele Magyarorszagra es elakartam intezni a magyar allampolgarsagat is de mivel a ferjem nem volt velunk igy nem sikerult.(mindenhez kell apuka alairasa is)
De az ugyved szerint a vilagon barhol ket magyar allampolgarsagu embernek gyereke szuletik a gyermeknek a magyar allampolgarsaghoz is joga van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!