Talán hülye kérdés, de minden szüléskor használnak oszitocint? Hogy adják be és miért- kötelező mindenkinek? És mi az amit a gerincembe adnak?
Én egyáltalán nem kaptam oxit, mire beértem a kórházba már hét centire nyitva voltam, és egy órán belül meg is született a lányom, epidurálist meg nem lehet itt kérni.
Az, hogy hogyan fog fájni egyáltalán nem tudható előre, mert nekem is mindenki azt mondta, hogy olyan, mint a mensis görcs, és nekem egyáltalán nem olyan volt. Nekem csak a derekam fájt, sajgott, hogy nem tudtam elaludni, és csak abból jöttem rá, hogy valószínüleg szülnöm kéne hamarosan, hogy kimentem pisilni, és kicsit véres volt a papír... Miután elfolyt a vizem (burkot repesztettek) utána már a hasamban is éreztem a fájásokat, de egyáltalán nem hasonlított nekem a mensis görcsre, csak a derekam feszített, és mintha vécére kellett volna mennem, de az nagyon erősen...
Szia!
Én is kaptam oxitocint. Nálam a szülés magától megindult, görcsölgettem rendesen (éjjel kezdődtek a 8-10 perces görcsök),reggelre már 3 ujjnyi voltam-rögtön szülőszoba. Ott burkot repesztettek, és mekóniumos volt a víz-ezért kellett oxitocint kapnom. Gyorsabban tágultam,viszont baromira fájt.(hiába volt EDA-m, nem hatott sajnos). El is mondta a szülésznő, hogy azért kaptam oxit,mert a protokoll előírja,hogy zavaros magzatvíznél kell.Amúgy nem kötelező!
Boldog babavárást és könnyű szülést! :)
#12-es vagyok. Kedves #15-ös!
Igen, nem lehet mást mondani, tényleg nagyon fáj a szülés, de megéri, és kibírható. Igen, előtte a mensim első 1-2 napján is nagy görcseim szoktak lenni, még a fogamzásgátló szedésekor is. Azért ezek erősebbek voltak még annál is, még oxitocin nélkül is, oxitocinnal meg pláne, kiabáltam a fájdalomtól. Mindenesetre én még mindig nem bánom, hogy adtak oxitocint. A babám pedig nem volt tőle kába, az Apgarja 10/10-es lett, még a 2 órás megfigyelés alatt mellre is tettük, szépen szopik azóta is, már a 2. napon ömlött a tejem.
Az oxitocin miatt nem volt nehezebb kinyomni a babát, én 5-öt nyomtam, és kinn is volt, kb. 10 percig tartott. 3400 gramm volt. (Pedig vékony testalkatú is vagyok.)
És igen, amikor kinn van a Baba, minden fájdalom megszűnik, minden görcs elmúlik (még egy nyomásinger lesz, amikor a méhlepényt kell kinyomni). Én akkor sírtam el magam örömömben, visszajött ugye a Párom (vajúdáskor benn volt, de kitoláskor kiment), és mondtam, hogy úristen nem fáj semmim és hogy milyen gyönyörű is a Kisfiunk (nem mutatta meg az arcát 4D-s UH-n sem). A gátvarrást (ha lesz) azt lehet érezni, a tűszúrásokat éreztem, de csak néha felsziszegtem, mert már a Babában gyönyörködtünk inkább.
Én mindkét szülésemnél kaptam és nálunk általában adnak, de csak a végén infúzióban (ill. indokolt esetben, de arról már olvashattál). Már 4 ujjnyira nyitva volt a méhszáj, amikor kaptam. Onnan mindkét esetben egyből a tolófájások következtek. A szülésznő azt mondta, hogy azért is adják, hogy rendszerezze a fájásokat. Nem igazából értettem ezt a részét akkor se.
A másodiknál megkérdezte a szülésznő, hogy akarok-e, de x órányi vajúdás után nem igazából tudtam mérlegelni (bármit beköthettek volna nekem:)). Mondtam, ha a tolófájások jönnek utána, akkor legyen, ha nem akkor be ne adja! Az elsőnél annyira nem is, de a másodiknál iszonyatosan felerősítette a fájásokat, de utána szinte rögtön éreztem is, hogy nyomnom kell.
Szerintem ez kórház és doki függő is.
Nem adnak minden szülésnél, de kétségkívül sok helyn alkalmazzák rutinszerűen a szülés indokolatlan gyorsításása. Fájások rendszerezésére sem adják mindig indokoltam, egy élettani szülés többször leállhat, újra indulhat, ami teljesen normális. Nyugat-Európában, illetve ahol szülésznők kísérik a szüléseket, nagyon ritkán alkalmazzák. A fogadott orvos nem ér rá hosszú órákig a szülés normál lefolyására várni ;(
Érdmes elolvasni a gyógyszer adatlapját, hogy nehogy az legyen, hogy én okoskodok az esetleges káris mellékhatásait ecsetelve: [link]
Tény, hogy a legtöbb komplikációt, leginkább magzati stressz, ebből kifolyólag császár, vákuum, esetleg oxigénhiány. Tipikus dominó-effektus ;(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!