Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Talán hülye kérdés, de minden...

Talán hülye kérdés, de minden szüléskor használnak oszitocint? Hogy adják be és miért- kötelező mindenkinek? És mi az amit a gerincembe adnak?

Figyelt kérdés
Itt olvastam pár szülés sztorit, de én még első babámat várom és csak pislogok mikor olvasom ezeket hogy miért és hogyan. Fel tudnátok világosítani ezekről? Köszönöm 37 +2!
2012. ápr. 28. 18:30
1 2 3
 21/28 Snapette ***** válasza:

Én egyáltalán nem kaptam oxit, mire beértem a kórházba már hét centire nyitva voltam, és egy órán belül meg is született a lányom, epidurálist meg nem lehet itt kérni.

Az, hogy hogyan fog fájni egyáltalán nem tudható előre, mert nekem is mindenki azt mondta, hogy olyan, mint a mensis görcs, és nekem egyáltalán nem olyan volt. Nekem csak a derekam fájt, sajgott, hogy nem tudtam elaludni, és csak abból jöttem rá, hogy valószínüleg szülnöm kéne hamarosan, hogy kimentem pisilni, és kicsit véres volt a papír... Miután elfolyt a vizem (burkot repesztettek) utána már a hasamban is éreztem a fájásokat, de egyáltalán nem hasonlított nekem a mensis görcsre, csak a derekam feszített, és mintha vécére kellett volna mennem, de az nagyon erősen...

2012. ápr. 29. 01:55
 22/28 krisztina24 ***** válasza:

Szia!

Én is kaptam oxitocint. Nálam a szülés magától megindult, görcsölgettem rendesen (éjjel kezdődtek a 8-10 perces görcsök),reggelre már 3 ujjnyi voltam-rögtön szülőszoba. Ott burkot repesztettek, és mekóniumos volt a víz-ezért kellett oxitocint kapnom. Gyorsabban tágultam,viszont baromira fájt.(hiába volt EDA-m, nem hatott sajnos). El is mondta a szülésznő, hogy azért kaptam oxit,mert a protokoll előírja,hogy zavaros magzatvíznél kell.Amúgy nem kötelező!

Boldog babavárást és könnyű szülést! :)

2012. ápr. 29. 08:10
 23/28 anonim ***** válasza:
65%

#12-es vagyok. Kedves #15-ös!

Igen, nem lehet mást mondani, tényleg nagyon fáj a szülés, de megéri, és kibírható. Igen, előtte a mensim első 1-2 napján is nagy görcseim szoktak lenni, még a fogamzásgátló szedésekor is. Azért ezek erősebbek voltak még annál is, még oxitocin nélkül is, oxitocinnal meg pláne, kiabáltam a fájdalomtól. Mindenesetre én még mindig nem bánom, hogy adtak oxitocint. A babám pedig nem volt tőle kába, az Apgarja 10/10-es lett, még a 2 órás megfigyelés alatt mellre is tettük, szépen szopik azóta is, már a 2. napon ömlött a tejem.

Az oxitocin miatt nem volt nehezebb kinyomni a babát, én 5-öt nyomtam, és kinn is volt, kb. 10 percig tartott. 3400 gramm volt. (Pedig vékony testalkatú is vagyok.)

És igen, amikor kinn van a Baba, minden fájdalom megszűnik, minden görcs elmúlik (még egy nyomásinger lesz, amikor a méhlepényt kell kinyomni). Én akkor sírtam el magam örömömben, visszajött ugye a Párom (vajúdáskor benn volt, de kitoláskor kiment), és mondtam, hogy úristen nem fáj semmim és hogy milyen gyönyörű is a Kisfiunk (nem mutatta meg az arcát 4D-s UH-n sem). A gátvarrást (ha lesz) azt lehet érezni, a tűszúrásokat éreztem, de csak néha felsziszegtem, mert már a Babában gyönyörködtünk inkább.

2012. ápr. 29. 09:25
 24/28 anonim ***** válasza:

Én mindkét szülésemnél kaptam és nálunk általában adnak, de csak a végén infúzióban (ill. indokolt esetben, de arról már olvashattál). Már 4 ujjnyira nyitva volt a méhszáj, amikor kaptam. Onnan mindkét esetben egyből a tolófájások következtek. A szülésznő azt mondta, hogy azért is adják, hogy rendszerezze a fájásokat. Nem igazából értettem ezt a részét akkor se.

A másodiknál megkérdezte a szülésznő, hogy akarok-e, de x órányi vajúdás után nem igazából tudtam mérlegelni (bármit beköthettek volna nekem:)). Mondtam, ha a tolófájások jönnek utána, akkor legyen, ha nem akkor be ne adja! Az elsőnél annyira nem is, de a másodiknál iszonyatosan felerősítette a fájásokat, de utána szinte rögtön éreztem is, hogy nyomnom kell.

Szerintem ez kórház és doki függő is.

2012. ápr. 29. 13:47
 25/28 anonim ***** válasza:
Miért van az, hogy bárki bármit ír, az nektek nem hasznos? Be kéne már szüntetni ezt a pontozósdit, mert nagyon bosszantó.
2012. ápr. 29. 15:44
 26/28 anonim ***** válasza:
59%

Nem adnak minden szülésnél, de kétségkívül sok helyn alkalmazzák rutinszerűen a szülés indokolatlan gyorsításása. Fájások rendszerezésére sem adják mindig indokoltam, egy élettani szülés többször leállhat, újra indulhat, ami teljesen normális. Nyugat-Európában, illetve ahol szülésznők kísérik a szüléseket, nagyon ritkán alkalmazzák. A fogadott orvos nem ér rá hosszú órákig a szülés normál lefolyására várni ;(

Érdmes elolvasni a gyógyszer adatlapját, hogy nehogy az legyen, hogy én okoskodok az esetleges káris mellékhatásait ecsetelve: [link]

Tény, hogy a legtöbb komplikációt, leginkább magzati stressz, ebből kifolyólag császár, vákuum, esetleg oxigénhiány. Tipikus dominó-effektus ;(

2012. ápr. 29. 16:32
 27/28 anonim válasza:
HÁt én a második babámnál kaptam csak oxitocint! Szerintem ez kórház függő! Hol adják ha kell ha nem hol pedig inkább nem adják! Az viszont tényleg igaz, hogy sokkal erősebbek a fájások az oxitocintól!!! Én ezt a csuklómba kaptam infúziósan. Epidurálra már nem volt idő mert az oxi után 15 percel már megvolt a babám! :) Sok sikert! És jó babázást! ÉS ne félj!!! :) Kitartás!!!
2012. máj. 8. 23:42
 28/28 A kérdező kommentje:
Sziasztok! mindenkinek köszönöm a válaszokat! Mondhatnám hogy nektek már "könnyű" hogy túl vagytok a fájásos részén és már a gyönyörűséget tarthatjátok a kezetekben :) de megpróbálok én is erre koncentrálni majd ha eljön az idő, ami már nem is lesz olyan soká mert valahogy ugrottunk egy hetet és már 39 hetes és 4napos vagyok :) mindenkinek jó babázást és kellemes napot! :)
2012. máj. 9. 06:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!