Újszülött napirendje? TI hogy csináljátok?
Újszülöttnél még nem nagyon lehet beszélni napirendről. Én igény szerint szoptattam őket, egyedül a fürcsit tettük nagyjából ugyanarra az időre - amikor a legaktívabbak voltak késő délután-estefelé, hosszabban voltak ébren, akkor fürdettem. Utána nagy szopi és alvás.
Séta inkább az időjáráshoz vagy a tennivalóimhoz igazodott - nyári melegben születtek a babáim, vagy kora délelőtt, vagy késő délután sétáltunk.
Úgy 3 hónapos koruk körül kezdett kialakulni egy viszonylag stabil - de a gyerekek növekedése, igénye szerint folyamatosan alakuló - napirendünk.
Nagyon különbözőek a babák ilyen szempontból is. Az én kisebbik bébim stopperrel a zsebében született, mert már a kórházban 2,5-3 óránként kért enni és ezt azóta is tartja (most 6 hetes). Az egyik nővérke szerint ez nem minden babáról mondható el, de nem is akkora kuriózum. A tesójával annak idején sokkal kaotikusabbak voltak a napjaink, neki tényleg hónapokba telt, mire kialakult a napi ritmusa, nem is akartam nagyon erőltetni, még akkor sem, amikor éjjel "élt" és nappal aludt, visszaállt magától.
Ami alapszabályt betartottam, hogy lehetőleg mindenkinek kényelmes legyen valamennyire a napirend, pl ezért eleinte a nagyot este 10-kor fürdettük, így igazodott hozzá is meg hozzánk is.
Az én babáim - mind a három - születésüktől fogva tápszeresek voltak, mert még a harmadik szülés után sem indult be a tejtermelés nálam...
Ugyhogy nálunk az etetések 4órás közökkel mentek, és ők is mind a hárman már ahogy megszülettek és elkezdtek a kórházban enni- 4óránként kértek enni. :)
Pár napig 4óránként ettek, este 8, éjfél, 4, 8, 12 és 4óra, utána már éjszaka kezdett kitolódni az éjféli evés 2-3órára, innentől a nappali etetések is csúsztak. Akkor már azt csináltam, hogyha a délután 4órás kaja elcsúszott 5-6-7órára akkor már nem adtam egy teljes adag kaját a babának, hanem kevesebbet, és így mindig az esti fürdetést fél8kor kezdtük és mindig 8kor volt a vacsora és legkésőbb fél9kor már aludtak. Szóval nálunk a "napirend" sarkallatos pontja az esti fürdetés és esti kaja időpontja volt- ahhoz igazítottuk a legutolsó evést.
1hónapos korukra egyébként átaludták az éjszakát reggel 6-7 között ébredtek, 2hósan meg majdnem 8-ig aldutak. Akkor szinte már csak 4x ettek egy nap.
Mondta a gyerekorvos, hogy inkább töbször adja kevesebbet a gyerekeknek, de ők a ritkábban-sokat elvet vallották...
Szóval ők tudták nekik mi a jó. (próbáltuk a kevesebbet többször etetést is, de egész nap sírás volt...)
Egyébként kb 3hós korukra kialakult a napi evések és alvások rendje, délelőtt és délután is volt egy-egy aktívabb időszak, amikor tudtunk játszani, vagy foglalkozni velük. Valamint a napi séták, levegőzések is kiakaultak. Volt olyan időszak hogy az egyik alvásidő volt kint a szabadban.
De ugye a kisbabáknál minden változik.. tehát a napirendet is alakították azért sokat, de mindig megvoltak az evések, alvások fix idejei. Pl. a középső fiam 6-7hónaposan 3x aludt egy nap. Látszólag szépen eljátott déleleőtt fél11-kor, de tudtam, hogy most jön az alvásidő, a legnagyobb játszásban fogtam, tisztába raktam és be a kiságyba. 5perc mulva már aludt is. VOlt egy nap, hogy nem raktam le időben alduni- 11kor már ásítozott bevittem alduni, és már olyan fáradt volt, hogy hisztizni kezdett, tisztára felhergelte magát... szóval az egész napunk el lett rontva. Így mindig figyeltem ezekre a dolgokra. :)
majd a baba kialakítja.
ami biztos: eleinte 2 óránként mellre kell tenni, vagy ahogy igényli. amikor beáll 2,5-3 óránkénti etetésre, akkor célszerű evés előtt mindig átpelusozni (meg sokaszor utána is, mert evés közben szeretnek rotyogtatni. pedig evés után jobb nem bolygatni, hogy ne bukja vissza a tejet.)
általában rengeteget alszanak. sétálni 1-2 hetesen szabad csak vinni.
esti rítust elejétől érdemes hasonlóan csinálni. tehát kb.ugyanabban az időben pl. fürdetés, masszázs, szopi, altató, szundi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!