Hogyha beindul a szülés, taxit kell hívni, vagy mentőt?
Az attól függ, hogy mennyire vagy előrehaladott a szüléssel. Valószínűleg nem fogsz várni a tolófájásokig, azért az rohamszülés elég ritka, első babánál simán lehet huszon-x óra vajúdás.
Beindult szülés, ami visszafordíthatatlan:
- elfolyt magzatvíz (ekkor lehet, hogy még egy nap is hátravan a születésig, de jobb kórházban lenni)
- rendszeres fájások: általában min. 10 perc telik el két fájás között, egy-egy fájás pedig legalább 30 mp-ig tart, az egész has bekeményedik. Ha ez már egy órája tart, akkor célszerű bemenni a kórházba. Ha nem múlik pihenésre, fürdőre, akkor ezek már igazi és nem jósló fájások.
A harmadik csemetémet múlt héten szültem, mindegyiknél úgy voltam, hogy ha elmegy a magzatvíz, akkor felhívom a dokimat, hogy mi legyen. Ha beékelődött már korábban a baba feje, akkor nem lehet gond a köldökzsinórral, megyek taxival (ha nincs férj, kocsi). Ha nincs még lent a baba, akkor fekvés és mentő.
Ha fájások vannak, akkor 5 perceseknél elindulok a kórházba taxival. Én nem ragaszkodtam a mentőhöz, mert kb. 25 perc a kórház. Ennyi idő alatt még a mentő (ilyenkor mindig újszülött ellátására alkalmas mentőt küldenek, ami nem sok van, ergo lehet, hogy sokat kell rá várni) sem ér ki.
Azt is tudnod kell, hogy ha a terhesgondozós könyvbe nincs beleírva, hogy a területen kívüli kórházban várnak téged (orvos, pecsét, aláírás), akkor a mentő a legközelebbi kórházba visz, ha koraszülés veszélye fennáll, akkor a legközelebbi kórházba, ahol PIC van. Szóval lehet, hogy teljesen másik kórházban kötsz ki.
Nem érted?
Miért? Van rá garanciád arra, hogy teljesen rendben lesz minden? Szülés közbeni komplikációról hallott már bárki is? Az otthonszüléseknél halállal végződő egészséges terhességekről? Soroljam?
Vagy én nem vagyok normális, hogy merem azt feltételezni, hogy bármikor előfordulhat bármi?
nekünk felkészítésen azt mondták, jobb ha taxit hívunk. a mentő az ügyeletes kórházba vinne, hiába akarsz te pl. a közeliben, vagy választottban szülni.
1.babánál ált.van bőven idő beérni:
-ha elfolyik a magzatvíz, akkor még van 1-2 órád beérni (nekem csak másnap született meg a lányom, csak be kellett menni megfigyelésre)
-ha fájásokkal indul, akkor azok több óra alatt rendszereződnek, így akkor is szokott lenni idő
-ha nyákdugó megy el, akkor még napok is lehetnek a szülésig.
szép szülést!
mentőt hívnék.
a városban ahol lakok csak egy kórház van, szal nem kell tanakodnom, vajon hova visznek :D
ha van arra időd, hogy ezen gondolkozz, feltedd netre... kivárd a választ... egész biztos nem kell mentő.
1 nap alatt mire válasz jön, beérsz gyalog is. :)
"elég a taxi. magzatvíz elfolyás után akár még 12 órát vajúdhatsz mire megszülsz"
Vagy tíz percen belül, mint a páromnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!