Nekem 4 éves lesz a kislányom és nem értem itt a sok kiírást a kismamáknál. Mit jelent hogy 36+2 hetes, meg 37+3 hetes? Ezt mióta számolják így? én mindig csak 4hetes,10hetes 26 hetes stb voltam.
Szia!
Azért "tudják" ilyen pontosan , mert 1. 4d-s uh-n szoktak általában ilyen "pluszokkal" dobálódzni a dokik a számítógépes mérések alapján, hogy pl. 35 hetes 3 napos a baba, és akkor a kismamik is így számolják tovább 2. "Pontos" dátumot jelöl meg a nődoki, ugyanígy uh-n vagy naptár alapján. Ezek az adatok viszont sosem lehetnek pontosak, mert egy magzat "életkora" sok mindentől függ, amit nem lehet 100%ra beállítani. (pl. beágyazódás napja, ami ugye objektíve megmondhatatlan)
Minden UH-os papíron rajta van, hogy x hét y napos terhességnek felel meg.
Mivel én pl. március 8-ra voltam kiírva, ez ugye vasárnap volt, tehát mindig a vasárnap, volt a fordulónap.
Utolsónak: attól függ, hogy melyik uh-n dobta ki a gép az új dátumot.
Tudni kell, hogy a 12. hétig az embriókban inkább minőségi fejlődés van. Akkor is nőnek persze, de akkor alakulnak ki a fontosabb szervek, szervképződmények, idegrendszer, majd a 12. hét után ezek fejlődnek tovább, valamint elkezdődik az igazi méretbeli növekedés. 12. hétig a babák méretén még nem látszanak a genetikai sajátosságok, tehát mindegyik embrió ugyanakkora.
Épp emiatt külföldön sok helyen úgy csinálják, hogy a 11-12. héten készítenek egy uh-t, maximális pontossággal mérik le a babát, az ülőmagasságot, haskörfogatot, stb. És ez alapján lövik be a magzati kort. Ez eltérhet a mensi alapján számolt születési időtől, úgyhogy azt módosítják erre a mértre.
A későbbi uh-k eredményei alapján már nem módosítanak semmit, az már ebből a szempontból nem jelent semmit. Maximum arra lehet következtetni, hogy a te babád nagyobb, vagy kisebb, mint az átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!