Mi a névadás menete szüléskor?
A gondunk az, hogy még nem találtuk meg a babánk nevét, pár variáció még játszik.
Mikor kell a nevet megmondani? Mi lesz, ha utána meggondoljuk magunkat? Hol az a pont, ahol már nem változtathatunk? Nem a cserélgetés a lényeg, csak valószínű akkor tudjuk majd elnevezni, ha már láttuk. :)
Kedden szültem, akkor Apa a nagy izgalomban csak az egyik nevet mondta meg.
Csütörtökön szóltam a másik név miatt, akkor írták ki a névtáblájára is.
Pénteken jött a kórház védőnője aki mondta, hogy még variálhatunk ha gondoljuk, bár megcsinálta ideiglenesen a papírokat.
Végül következő szerdán mentünk az Anyakönyvi kivonatáért ahol még rákérdeztek a nevére, utána megkaptuk a kivonatot. Na ez volt az a pont, hogy nincs több gondolkodási lehetőség!
Szóval kedden szültem, következő hét szerdáig volt időnk! :D
Ez 2010-ben volt!
Én 2011-ben szültem Bp-en. Itt úgy volt, hogy a szülés előtt egy papírra fel kellett írni a neveket, de ez még nem a "hivatalos", ez csak azért kell, hogy a kórházban a baba karszalagjára és a kiságyra felírják majd a nevét.
Utána jön valamikor a kórházi védőnő (hozzám a szülésmásnapján jött), és ő tölti ki az születési anyakönyvhöz az adatokat, ill. ezeket továbbítja majd az önkormányzat felé a lakcímkártyához. Elvileg még ezen is lehet módosítani 3 napon belül (díjmentesen), legfeljebb kissé morcos lesz a védőnő, hogy kétszer kell dolgoznia.
Nálam is úgy volt, hogy szüléskor rögtön mondtuk a nevet, de mikor mentem a papírjait intézni, akkor még rákérdezett a nő, hogy biztos ez lesz a neve? nem lesz második neve? Tuti? Mert most még tudunk módosítani...
Szóval szerintem kb 1 nap még van szülés után.
Előre be kell általában mondani a nevet, de amikor az anyakönyvező felveszi az adatokat még lehet módosítani.
Az egyik szobatársam Dzsuliánónak akarta elnevezni a gyerkőcöt, ezt is mondta be, de mivel ez nem anyakönyvezhető, végül Dzsúlió lett.
Engem is császározni fognak, remélem addig kitaláljuk. :)
Nézegetem majd a babamozis képeket, hátha megszáll az ihlet.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!