Jelenleg Gyeden vagyok, van egy 6hónapos kislányom! Lehet ismét állapotos vagyok! Ilyenkor hogyan működnek a dolgok? Milyen ellátás jár? Ugyanúgy jár a gyed és ha meg lesz a 2. kis babym akkor előről kezdik, tgyás majd gyed, gyes?
Mivel lehetőséged van választani az egyes pénzbeli ellátások közül, ezért te döntöd el, hogy mi legyen (alaptézis az, hogy van munkáltatód, most nem passzív gyedet kapsz):
1. verzió:
Végigviszed az 1. gyedet, amikor lejár és még nem szültél meg szabi/táppénz/előre igényelt tgyás (ha a szülés előtt vagy 28 nappal).
2. verzió:
Gyedet viszed, ha a gyed alatt megszülsz, akkor vagy megszünteted a gyedet és tgyást igényelsz vagy végigviszed a gyedet és ha lejár és van még a 168 napos tgyásból, akkor arra váltasz.
3. verzió:
Amint kiderül, hogy állapotos vagy, elmész táppénzre. Szülés napjától (vagy mínusz 28) igényled a tgyást, majd gyedet.
Minden esetben a tgyásnak lesz maximuma: megegyezik a gyed maxal.
A 3. verzió akkor jó, ha a minimálbér kétszeresénél több a bruttód és/vagy valaki a családból el tud menni gyesre a családból.
Én 2009ben így csináltam: tgyásról mentem táppénzre,majd a baba megszületésekor tgyás,gyed.
De nekem akkor 100%-os tp járt,igy jártam jobban.
3/4-nek:
A választás a tiéd, de ezzel a verzióval csak a saját pénztárcádat rövidíted meg.
A tgyás 168 napja a szülés napjától ketyeg. A tgyásból csak szja-t vonnak, míg a gyedből nyugdíjjárulékot is. Ha még marad a 168 napos tgyásodból ha az első gyedet végigviszed, akkor csak a fennmaradó napra kapod a magasabb összegű tgyást.
Példa a jobb érthetőségért: Megszülsz dec. 02.-án, innentől ketyeg a 168 nap. Ha 2012. május 13-ig kapnád a gyedet, akkor a 2. tgyásodból marad 5 napod, azaz 5 napig kapsz magasabb összeget. Ha viszont dec. 02-án lemondod a gyedet és igényelsz tgyást, akkor 168 napig kapod a magasabb összegű tgyást.
Vagy
Dec. 2. szülés napja, az 1. gyed május 20-ig jár és végigviszed, akkor konkrétan nem tudsz tgyást igényelni, mert "elfogyott" a 168 napod. Összesen 61eFt-al rövidíted meg magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!