Tényleg ennyire komolyan kell venni a gyermekágyas időszakot?
Sziasztok!
Első babás anyuka vagyok, 6 napja született meg a kislányom, és azóta egyszerűen képtelen vagyok a pihenésre. Normál szülés volt, mindenféle gyógyszer/érzéstelenítő nélkül, se EDA, se oxy, 6 óra alatt meglett a baba, majdnem teljes gátvédelemmel - egy fél centis vágásom lett végül. A szülés után kaptam oxytocint, meg se éreztem, semmiféle fájdalmam nincs, a szülésem után két és fél órával már körberohangáltam a kórházat egy forrócsoki automatát kergetve. (Bocsánat, nem büszkélkedni akarok, csak a körülményeket próbálom leírni.)
Szóval teljesen jól vagyok, pénteken hazajöhettünk a kórházból, itthon is mindent ugyanúgy csinálok, mint a szülés előtt, jövök-megyek, hajolok, pakolok, teregetek, stb. Pedig párom is, anyósom is szabadságot vett ki, hogy segítsenek az első egy-két hétben.
Pénteken, amikor hazaértünk, már nem rendelt a gyerekorvos, ezért párommal kocsiba ültünk, hogy vegyünk a gyógyszertárban alkoholt a köldökápoláshoz, 40 percig voltunk távol (a picit nem vittük, addig a nagyi vigyázott rá), és azóta mindenki ki van akadva (főleg anyukám, sógornőim, munkatársaim), hogy én egyáltalán hogy képzelek ilyet, hogy nekem feküdnöm kellene, pihenni, bámulni a plafont és minden energiámat a gyerekre összpontosítani.
A lányom éjjel egyszer ébred enni (hajnali kettőkor), aztán reggel kilencig alszik. Alapból mást sem csinál, csak felébred, néma csendben tűri a pelenkázást, majd rávetődik a cicire és ájultra szopizza magát. Aztán 3 óra múlva ugyanez kezdődik elölről.
Mindezek fényében miért baj, hogy nem heverek mártíri öntudattal az ágyon, hanem teszem a dolgom? Valóban érdekel tapasztaltabb anyukák szemszögéből is, hogy miért kellene ennyire komolyan vennem a pihenést, ha egyszer ne igényli a szervezetem?
Köszönöm a válaszokat!
Higgyétek el, én lepődtem meg a legjobban, hogy ilyen csöndes a babám - még ha felébred, akkor sem sír, csak nézelődik szép csendben. Nem igényli, hogy kézben legyen, még igazán sírni sem hallottam, inkább csak nyafizni, azt is fürdésnél, ha nem jól fogtam és kényelmetlen volt neki.
Épp ezért is tettem fel a kérdést, hogy lehet-e valami hosszabb távon jelentkező hátránya annak, ha nem pihenek.
Valóban szerencsés vagyok egy csendes babával és egy könnyű szüléssel, de megpróbálok többet pihenni - egyértelműen nem akarok később problémát magamnak ebből.
Bár nem lesz egyszerű nekem, aki sosem tudott 2 percnél többet eltölteni a fenekén. :)
Én ugyanígy voltam a babámmal. Ahogy hazajöttünk elözönölöttek a rokonok,hoztak egy csomo kaját, aztán tájunkra se néztek(de nem is bántam). Pár nap után már én is főztem, msotam stb.
A lánykám is evett-aludt:):) Én délután azért eldőltem egy kicsit vele aludni kb 1 óra, kellett az.
Nekem ugyan lett méhsüllyedésem, kérdeztem is a dokitól,hogy lehet-e attól,hogy nem feküdtem 6 hétig, de nálam egyértelműen a nagy baba (4kg, 37-es fejecske) hosszú vajúdás (17 óra), és a fájásgyengeségnek tudható be.
Örülj neki hogy ilyen a picikéd, de pihenj, mert tényleg igaz,hogy nagyon hamar felnőnek,és mit nem adnál,ha 10 percre nyugodtan ledőlhetnél.
1 éves kiscsajszi anyukája
Ma 7 hetes a 3. lányunk,és a 2 órás megfigyelés után azonnal mentem zuhanyozni,és lesétáltam a 3. emeletről a földszintre a büfébe,kajáért,mert cefett éhes voltam. Hazajöttünk a 4. napon,és az nap délután már kézzel mostam,mikor elmentek a "segítők". Másnap oviba kísérés a nagyot,boltjárás,főzés.... Harmadik nap mosás rendesen- forgótárcsás mosógép,1 heti adag ruha. Minden ment rendesen,mintha nem is szültem volna- muszáj volt.
Minimum 2 hét pihit komolyan kellene venni,mert a méh ilyenkor elég intenzíven húzódik vissza,ha az első két 2-ben nem emelsz,inkább pihensz,akkor nagyobb eséllyel ér véget hamarabb a gyermekágyas időszakod,mint egyébként.
Az első gyermekünknél volt állandó segítségem,aki mindent megcsinált,egyedül boltba kellett mennem,meg ellátnom a kicsit, a 3. hét kezdetén már el is felejthettem a tisztasági betétet is! A második gyermeknél már ahogy hazaengedtek,csináltam mindent,ahogy kell,nem kíméltem magam, és elég elhúzódó volt a gyermekágyas időszak. A harmadiknál is megcsináltam mindent,mert muszáj volt, de mindent szépen komótosan csináltam,amikor lehetett,pihentem- 4 hétig tartott.
Bár valószínű,az is közre játszik a gyermekágyas időszak hosszában,hogy kaptál e "méhösszehúzót" szülés után,vagy sem...
Még az első szülésem után mondta a kórházban egy akkor a 3. fiát szült anyuka,hogy "most pihend ki magad,mert utána nem tudod!!" - akkor nem értettem,de mára leesett :-)
Mind a 3-at természetes úton,dettó fájdalom csillapítás nélkül,az első kettőt gátmetszéssel szültem.
Jó babázást!!!
En sem eroltettem magamra a pihenest, mert kb pont olyan szulesem volt, mint neked:
3 ora vajudas
kitolas gatmetszes es szakadas nelkul.
Semmi bajom nem volt, teljes eromben voltam, adrenalin is volt bennem boven.
Mondjuk en kulfoldon szultem es nem kellett bent maradni a korhazban, szules utan 12 oraval mi mar otthon voltunk. Es csinaltam a dolgomat.
Nagy bevasarlast nem csinaltam, feleslegesen nem cipekedtem, de foztem rendesen, vezettem a haztartast, elsetaltam ide-oda, ha a pici aludt es a ferjem is otthon volt.
Nekem ettol nem lett semmi bajom.
Masodik gyereknel meg annyira egyertelmu volt ez az egesz, mert ott nem is volt mar mas lehetosegem, ha pihenni szerettem volna, akkor sem tudtam. (14 honap volt a ket gyerek kozott.)
Tudom, eddig csak pozitív válaszok érkeztek, ezért előre is bocs!
Én is pörögtem, nem bírok egy helyben lenni, és semmit nem csinálni, de ez előbb utóbb (2 hét) visszaütött, nagyon kimerültem, kipurcantam, idegileg, testileg, mellgyulladás, láz, gátseb gyulladás, fáradtság... Azért lazíts is, tényleg jó, ha sokat fekszik az ember. Nekem lehet, hogy a tejem is ezért volt kevés.
De embere válogatja, csak azért írtam, hogy légy óvatos, azért vigyázz magadra, hagyj másoknak is munkát.
Nekem ugyan nagyon nehez szulesem volt (25 orat vajudtam)
De a szobabol en mentem eloszor zuhanyozni,hajat mosni. Meg egy kicsit sminkeltem is,hogy ne zombinak nezzek mar ki (alapbol falfeher vagyok a szules ratett egy lapattal)
A noverek es a szobatarsaim bamultak. Eleve elment a hirem,hogy 19 ora vajudas utan kertem csak edat (es vegig csondbe vajudtam) de ez mar sok volt nekik :D Itt Kanadaba mindenki edaval szul, nem akarnak szenvedni.
Jah es az en fiam is 4kg-val szuletett.
Mivel kulfoldon elunk, nem volt segitsegem. Mar 2 nap mulva foztem es tettem a megszokott dolgokat otthon. Muszaj volt es kesz.
De en mindig szakitottam idot a pihenesre is mert az en kisfiam iszonyatosan hasfajos baba volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!