Miért nem ajánlatos fekve szülni? Hallottatok ilyet?
Fekve nem segít a gravitáció, viszont úgy a legrövidebb a szülőcsatorna és a legrövidebb útja a babának, legalábbis a felkészítőn ezt mondta a doki. De persze lehet nálunk félig ülve is szülni, kinek hogy kényelmes!
36 hkm
Én állva vajúdtam (közben ringtam ide-oda, hogy menjen lefele a baba), aztán kitoláskor már feküdtem, nekem az esett jól. Mindkét szülésnél így volt és ez így tényleg tök jó volt.
Ha ülnöm v állnom kellett volna kitoláskor, tuti összeesek. Láttam már ún. szülőszéket, köszi én nem kérek belőle, nekem nem szimpi, de biztosan vannak, akik "jót szültek" benne :)
A hanyatt fekvés elsősorban a személyzet kényelmét szolgálja és annak ellenére, hogy kényelmes lehet, a szülés hatékonysága szempontjából nem az. Az összehúzódások kevésbé hatékonyak, mint függőleges testhelyzetben, ezáltal a kitolási szakasz hosszabb lesz. A baba oxigénellátása nem a legjobb, mivel a baba súlya az anya altestébe futó nagy erekre nehezedik, lassítva a vérkeringést. A szülőcsatorna egy L alakú útvonalat ír le fekvő helyzetben, amely szinte függőlegesen a plafon felé néz, ezért így a lehető legnehezebb tolni a gravitáció ellenében. Ráadásul a gát szöveteit is így éri a legtöbb feszítő-nyújtó erő, ami sokkal könnyebben vezet sérüléshez, illetve a szövetek tartós tónusvesztéséhez, kinyúlásához.
A félig ülő testhelyzet jobbnak TŰNIK a fekvőnél de nem az, mert az anya félig ülve pontosan a farokcsontján ül, amely így befele tolódik a medencetérbe, jelenősen csökkentve a baba számára rendelkezésre álló teret, ez tévesen téraránytalanság gyanúját is felvetheti. Viszont a gravitációt jobban ki lehet így használni, mint fekve, az oxigénellátás is jobb.
Sajnos itthon kevés helyen van a személyzetnek tapasztalata a függőleges testhelyzetekhez, mert ehhez segítő is kell (apa), egyedül nem könnyű ezeket kivitelezni, de a törekvés megvan rá, tudok pár helyet, ahol ezt szorgalmazzák, de a megszokás (fekve szülés) nagy úr...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!