Amikor még szinte minden nő otthon szült, mi történt
azokkal, akik nem tudták megszülni normál úton a babát?
Figyelt kérdés
Még jó pár évtizede, mikor a bába járt ki a házakhoz, mi történt olyan esetekben, mikor a baba nem tudott világra jönni? Bevitték a kórházba a nőket ilyen esetben? Tudtommal a császármetszés közel sem új keletű módszer, akkoriban is császároztak életbevágó esetekben? Megkérdeztem a nagymamámat és ő azt mondta, hogy senkiről sem tud, hogy bevitték volna a kórházba.
Ha a szülés alatt komplikáció lépett fel, ha volt rá pénz, esetleg orvost hívtak, de az nem mindig ért oda időben. A szüléseknél csak a bába volt ott, orvos csak nagyon ritkán. Így általában Gond esetén az anya és a baba is meghalt. Az elhúzódó szülések is nagyon sokszor halállal végződtek. Régen azért keresztelték meg a babákat szinte a születése után azonnal, hogy ha véletlenül meghal, ne pogányként menjen el. A császármetszést már a rómaiak, de előttük az egyiptomiak is ismerték, de általában csak kilátástalan helyzetekben alkalmazták. Az anyai halálozás szinte 100% volt, de sok baba se élte túl, mert csak a legvégső esetben csinálták. Kórházban nagyon kevesen szültek, és inkább csak a városiak. Még a teljesen normális szülések után is nagyon nagy volt a kórházi halálozások száma, tarolt a "gyermekágyi láz", aminek az ellenszerére Semmelweis Ignác jött rá (fertőtlenítőszeres kézmosás).
2009. márc. 31. 14:04
12/15 anonim válasza:
Pontosan!!! Ha a komplikáltabb esetekben túlélte a mama és a magzat, akkor sok nő a gyermekágyi lázban halt meg.
2009. márc. 31. 14:16
13/15 anonim válasza:
Igen, így van. Sajnos abban az időben nagyon sok mama és baba halt meg. Nekünk a mamámnak a testvére, aki bába volt, nagyon sok mindent mesélt gyermekkorunkban. Nem volt az sem ritka, hogy a szülés alatt sérült meg a baba, és szellemileg visszamaradott lett.
Szerencsénkre, mi most élünk, mert ha nincs kórház, nincsenek műszerek és nincs császármetszés, akkor az én kicsi fiam is halott lenne. Szemtől szembe megmondta a doki, hogy ezt a babát nem fogom tudni élve megszülni.
2009. márc. 31. 14:44
14/15 anonim válasza:
utolsó,megkérdezhetem mi volt a gond?
2009. márc. 31. 16:11
15/15 anonim válasza:
14.44-es vagyok.
13 nappal túlhordtam a kisfiamat. 12 magzatvíz vizsgálat után is szűk 1 ujnnyira voltam nyitva, és a méhnyak még semmit sem rövidült. A flowmetria vizsgálat szerint már nem volt rendesen áramlás a köldökzsinórban. A doki szerint úgy 16-20 órás vajúdás várt volna rám, amit a baba nem élt volna túl. Ezenkívül faros is volt, és nagynak saccolták.
Így császárral gyorsan kivették amikor már a szíve is rendetlenkedett.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!