Szülés után, milyen hivatalos ügyintézéseket kell
tennem?
Figyelt kérdés
Első babám lesz és teljesen kétségbe vagyok esve,mivel nem tudom hogy mik lesznek a teendőim.
pl: babának a taj kártyája,anyakönyvi kivonata,gyed igénybevétele,egyszeri anyasági támogatás igénylése....
Mit kell tennem?
2008. febr. 20. 21:40
1/4 anonim válasza:
Szia!
Anyak.kiv.-ot és a TAJ-t a Kórház intézi.Ha dolgoztál 180napot akkor TGYÁS az induló(szülés előtt 28nappal)ezt a munkahelyen kell igényelni.Családi és anyasági az Államkincstár.(formanyomtatvány a NEten).Ha nem dolgoztál GYES jár ezt is az ÁLLamK.
2008. febr. 21. 12:36
2/4 anonim válasza:
szia!
Én is hasonló cipőben járok, fogalmam sincs mi micsoda, hol, mikor, mit kell igényelni!
amikor megjön a tajkártya utána tudsz elindulni bárhova is! Hasznos dolgok vannak a neten. Beírod a kulcsszavakat és böngészhetsz. Ha minden kötél szakad felvilágosítást kérhetsz a tb-nél!
Üdv
2008. febr. 21. 20:09
3/4 anonim válasza:
Szia!
Anyakönyvi kivonatot küldik postán a lakcímkártyával együtt. Azt mondták a taj-kártyát is, de én nem tudtam kivárni, így be kellett mennem - budapesti vagyok - a Teve utcai egészségbiztosítóhoz és igényelni, mert minden ügyintézéshez és orvosi vizsgálathoz kell. TGYÁS és GYED igénylése a munkáltatónál történik anyakönyvi kivonat, taj kártya, a te személyi igazolványod, taj-kártyád, a kórházban kapott igazolás, hogy meddig voltál kórházba.
2008. febr. 23. 17:37
4/4 Tóth Tímea Judit válasza:
A szülést követően 2-3napon a kórházban,megkeres az okmány irodából egy ügyintéző.Ő rögziti az adatokat,még lehet módosítani a neven akkor is.Ha házas vagy 1hónapnál nem régebbi,házasság levélről kell papír.Ha élettársi kapcsolatról van szó,a terhestanácsadáson kérni kell apasági nyilatkozathoz igazolást,azzal még szülés előtt be kell menni együtt az okmányirodába.Az a papírt vinni kell szüléskor magaddal.Ha utána csináljátok már bonyolultabb.Az apáról legyenek nállad személyes adatok.Szülés után a 8nap után be kell menni az okmány irodába a születési anyakönyvi kivonatért,mehet bárki érte a szülő igazolványa kell hozzá,meghatalmazás nem kell.A hivatal intézi a TAJ számát,postai úton küldik ki 1.5-2hét.A lakcím kártyát is ott kapja meg a kivonattal együtt.Amikor megjön a TAJ szám azzal lehet megigényelni,az egyszeri anyaságit ami64125ft.és a családi pótlékot az Állami Kincstárnál van egy nyomtatvány kikell tölteni,és beadni.Az egyszer csak annak jár aki legalább 4szer megjelent terhestanácsadáson!Szülés után 180napig lehet megigényelni.A babakötvényt is az Állami Kincstár intézi,automatikusan a baba születése után.Ez 42.500ft.A Tgyás,a gyed biztosításhoz van kötve munkaviszonyhoz.A gyes alanyi jogon jár.Erről a TB honlapján olvashatsz,vagy személyesen érdemes megkérdezni mire vagy jogosul.Üdv 20.hetes kismama
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!