Hogy kell anyasági segélyt, tgyást, családipótlékot igényelni?
Az anyaságit és a családi pótlékot azt a Magyar Államkincstárnál kell igényelni adnak nyomtatványt vagy letöltheted a netről is. A tgyást pedig az OEPnél, de azt is le tudod tölteni az OEP honlapjáról.
(De elvileg most már mindent el tudsz intézni egy helyen a Kormányablaknál.)
Mi azután igényeltünk a dolgokat, miután megkaptuk a baba TAJ kártyáját, lakcímkártyáját, adószámát.
Először a TGYÁS-t (THGYS) intéztük. Nekünk a munkaáltató nem kifizetőhely, de mégis ők intéztek el mindent, én csak letöltöttem az igénylőlapot és az egyéb szükséges dokumentumokat az OEP honlapjáról, kitöltöttem a rám vonatkozó részeket és elküldtem a munkáltatómnak (mindenféle fénymásolattal együtt: személyim, lakcímkártyák - babáé, enyém, Taj kártyák - babáé, enyém, baba anyakönyvi kivonata, adókártyák...)
A dokumentumokat innen tudod letölteni:
A következő dokumentumok kellenek:
Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.)
Nyilatkozat a tehességi-gyermekágyi segély megállapításához (NYIL. 40/thgys. r.sz.)
Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.)
Egyeztess a munkáltatóddal, náluk mi, hogy működik!
A GYEDet a TGYÁS után tudod igényelni. (A TGYÁS 24 hétig jár.)
A GYEDhez szintén az OEP honlapról tudsz letölteni mindent.
A következő dokumentumok kellenek hozzá:
Pótlap gyermekgondozási díj megállapításához (PL. 30/gyed. r.sz.)
Igénybejelentés gyermekgondozási díjra (GYED 1. r. sz.)
Nekem szintén a munkahely intézett mindent, letöltöttem a doksikat, kitöltöttem, ami rám vonatkozott és a személyes iratok fénymásolatával továbbítottam mindent a munkahelyemre, akik továbbküldtek mindent az OEP-nek, miután ők is kitöltötték a rájuk vonatkozó részeket.
Az anyaságit és a családit szülés után intéztük egyszerre, ezt a MÁK-nál kell intézni. Ide is kellettek a személyes iratok: személyi, lakcímkártyák, Taj kártyák, anyakönyvi kivonat, anyaságihoz ezt is kérték: kórházi igazolás szülésről, terhes kiskönyv, igazolás, hogy megjelentél 4x terhesgondozáson...
Itt megnézheted mit, hol intézhetsz: [link]
A GYESt majd a GYED lejárta után kérheted, itt van róla infó: [link]
A GYESt is a MÁK-nál lehet majd igényelni.
Remélem nem hagytam ki semmit, és érthető volt.
A munkahelyeddel viszont mindenképpen egyeztess, hiszen ha nem is ők intézik el neked, ettől függetlenül jövedelemigazolást ők adnak, amiből megállapítják majd, hogy mennyi TGYÁSt, GYEDet fogsz kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!