Valóban császárral kellett volna inkább szülnöm? Orvos
tévedhetett, hogy nem világosított fel? Hibázhatott ott,
hogy nem ellenőrizte ő is az adatokat? Ezért ő most nem
jó orvos?
Figyelt kérdés
Már 7,5 hónapja szültem. 8 napot túlhordtam a picimet, 2 ujjnyira nyitva voltam, 5 perces fájásokkal sétáltam át a szülészetre, mire beért a férjem egy óra múlva már 2-3 perces fájásaim voltak. Volt fogadott orvosom, aki 36. héten vizsgált meg, utána már csak nst-k voltak (ezt nem az én orvosom csinálta) és a 40. héten volt egy ultrahangom, ahol a doki(nem a fogadott orvosom, hanem kórházban egy orvos) azt mondta, hogy 3500-3800 g-ra saccolja a kicsit. 12óra 40 perc vajjúdás után lett meg a babám, 3-4 órán át csak tolófájásaim voltak. Kaptam injekciót, nevetőgázt is. 4280 g-al született, meg 58 cm-mel. Meglepődtem én is a "kisfiamon". Totál nem erre számoltam. Viszont a nyálkahártyám sérült, azt kell kezelgetnem.(házasélet még most sem tért vissza ez miatt) Volt belső szakadásom is és gátmetszésem.
Igaz, én szeretem volna természetes úton szülni, de ha tudtam volna, hogy mekkora a babám nem biztos hogy be mertem volna vállalni. Lehet, hogy én is felelőtlen voltam?
A tolófájások valóban jó sokáig tartottak, biztos nm lehetett könnyű... De a baba mérete és a sajnos a belső repedés is (gátmetszés mellett is) gyakran előforduló dolog. Én is így jártam. Nekem UH-n 4 kg fölé becsülték a babámat, mégsem császároztak, pedig mellette majdnem -8.00 dioptriás szemüvegem is van. Azt mondta az orvos, minden a tágulástól függ. Ha úgy látják, jól tágulsz, akkor "simán" engedik a 4 kg fölötti babákat is természetes úton szülni. Szerintem azért nem császároztak, mert már 2 ujjnyira nyitva voltál, úgy ítélték meg, hogy jól tágulsz, menni fog simán. Semmiképpen ne tartsd magad felelőtlennek! Honnan tudtad volna, hogy mekkora lesz a baba? Még az orvosok sem látták előre!
2009. febr. 18. 10:54
12/19 anonim válasza:
Nállam szóba se jött hogy császározzanak én sem szerettem volna,igaz vágtak de így átéltem a szülés jó és rossz oldalát is.Majdnem 2 napig tartott a vajúdás és a végeredmény egy 5120g-os kisfiú lett.
2009. febr. 18. 12:08
13/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mindenkinek. Jólesik, hogy azért megnyugtattatok. Akikkel itt a családon belül beszéltem pl szüleim, mind fel vannak háborodva a dokimon, hogy így hagyott kínozni, bár én akkor ott nem éreztem kínzásnak. Jó fájt, mert azért nem volt kellemes, de megérte. Nem vagyok orvos, ezért szerettem volna megtudni, hogy másnál hogy zajlott. Köszönöm még egyszer. Mindenkinek jó babázást kívánok, és jó egészséget!
2009. febr. 18. 12:47
14/19 anonim válasza:
Szia. Én is hasonlóképpen jártam. Az én fiam 4500 grammal született. Előtte való nap 3600-ra becsülték. Nekem is 3 óráig tolófájások voltak, már majdnem vákuummal akarták kiszedni amikor nagy nehezem megszültem. Szanaszét szakadtam kívül-belül, 16 öltéssel varrtak össze odalent. Nagyon megszenvedtem, de én nem okolom érte az orvosom.
2009. febr. 18. 13:07
15/19 anonim válasza:
Szia.Az én kisfiam 4450g volt és 53 centi .Sajnos előfordúl olyan hogy több helyen sérülsz mint kellene de ez kissebb babáknál is előfordulhat.Én gátmetszéssel szűltem simán .Két óra alatt megvolt a baba és azon kívűl hogy 4 szer magáratekerte a köldökzsinórt más gond nem volt.A császáemetszést csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák.Én öt kilós babárol is tudok aki simán született.
2009. febr. 18. 13:08
16/19 anonim válasza:
A 2.-9.44-es-válaszolóval egyáltalán nem értek egyet!!!!Nem tudom,ő hol szült(vagy fog szülni),de ilyen szabály nincs(a Szt. István khzban legalábbis),h 4 kiló fölött császár!Ez nagyon sok mindenen múlik.A szobatársam egyik babája 4900 gramm,a másik 4300 gramm volt,és fel sem merült a császár.Még belső sérülésből se volt neki több,mint azon kismamáknak,akiknek 4 kilónál kisebb volt a babájuk.Sőt!!!Még olyan is volt,akinek gátmetszést sem csináltak,pedig 4 kiló fölött volt a baba.
2009. febr. 18. 14:46
17/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Akkor nem csak én jártam így.:) Jó babázást mindenkinek!
2009. febr. 18. 18:23
18/19 anonim válasza:
Kedves Utolsó Válaszoló!
Én Pécsen fogok szülni, és ott tényleg úgy szokás, hogy 4 kg fölött általában a császárt szokták javasolni, ez nem szabály, természetesen, ha az anyuka ragaszkodik hozzá, akkor megpróbálhatja simán is. Nem tudom, ez miért alakult ki erre fele, de itt a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán nagyon sok világhírű orvos, professzor és tanár dolgozik, ők biztosan értenek a munkájukhoz, és az alapján alakult ki ez a szokás, amit kihangsúlyoznék, nem szabály, csak szokás.
Szerintem ez minden kórházban más, és ezért nem kell leharapni a másik válaszolók fejét.
2009. febr. 19. 11:10
19/19 anonim válasza:
Szia Utolsó Válaszoló Én vagyok a 14.46-os.Azért gondoltam h "szabály",mert úgy írtad,h 4 kg felett nem engedik természetes úton megszületni.Itt Bp.-en a SOTE Szülészeti Klinikáján sincs így-ott nem egyszerű az orvosgárda,a legjobbakból áll-inkább arra törekednek,h a császármetszések számát csökkentsék.A barátnőm egy 3. khzban szült,faros volt a baba,és csak azért lett császáros,mert első szülés.A szülés után mondták,h simán meg tudta volna szülni még így elsőre is(csak a protokoll nem engedi)De súly miatt csak akkor császároznak,ha az anya,vagy a baba élete veszélyben van,illetve téraránytalanság áll fenn.Ahány ház annyi szokás.Jó babázást!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!