Szülés előtt állok 6 hónapos elmúltam. Melyik a jobb. Császár vagy sima szülés?
Az egyik csak addig fáj amíg tart könnyebben gyógyul míg a császár egy nagy műtétnek számít. Írjátok le légyszíves kinek milyen élménye volt. Apásat szeretnénk az meg csak a normális szülésnél meg engedett.
A vérzés nagyon vészes?????
Szia!
Én természetes úton szültem, epidurális érzéstelenítéssel, ennél csodálatosabb élményt el se tudok képzelni. A fájdalmakat egyáltalán nem éreztem, és rögtön a karomban tarthattam a kislányomat. A vérzés nem vészes, olyan igazán bő nekem az első 3 napban volt, utána már nem volt erősebb mint egy átlagos menstruáció.
A gátmetszést sem éreztem, mondjuk az utána következő néhány nap elég kellemetlen volt, a varratszedésig, de simán ki lehet bírni, meg végig velem volt a baba, így nem is volt időm azon gondolkozni, hogy mim fáj.
Én féltem a császártól, mert ahogy írtad az tényleg egy nagy műtét, és az egyik szobatársam császáros volt, és sokkal többet szenvedett, mint mi, akik hüvelyi úton szültek. Persze,amikor egészségügyi okai vannak a császárnak, természetes, hogy az kell, akkor nincs min gondolkozni.
4 hós kislány anyukája
Köszönöm a válaszotokat!
Jó babázást nektek én meg reménykedem h minden rendben lesz és gyors :)
Szia! Szerintem sem lehet egyértelműen eldönteni melyik a jobb, mindenkinek más fontos. Nekem mikor felmerült, hogy esetleg császározni fognak nagyon elkeseredtem. Aztán szerencsére engedélyezték a spontán szülést, a párom végig velem volt. Fájásaim nem voltak, infúzióval indították meg, mert már ki voltam tágulva, aztán kéjgázt kértem. Felkészültem, hogy iszonyatos fájdalmas lesz. Összességében kb. 5 óra volt, jól tágultam. Ami gond volt, hogy senki nem számított nagy babára, ő 4020 grammal és 52 centivel született, ráadásul a keze a fején maradt. Ezt nem lehetett látni előre. Ami lehetett minden szakadt. Az éjszaka borzalmas volt, a gátsebem iszonyatosan fájt. Reggelre hematómám lett, így altattak, újra felvágták és újra varrtak. Néhány nap múlva vért kaptam, mert a HGB-m nem állt helyre, csak esett. 1 hétig két lábon járó zombi voltam, de én azt mondom megérte. Bármikor újracsinálnám. A fiam erőt adott. Azt mondta mindenki hogy (doki, nővérek), nagy a fájdalomküszöböm és sokkal jobban viselem, mint ahogy az eredményeim alapján kéne. Azért akartam hüvelyi szülést, mert szerintem az a természetes és azt olvastam, hogy így jut hozzá a baba bizonyos bacikhoz, amikre később szüksége lesz. De ez az én álláspontom, van amikor muszáj császározni. A baba a legfontosabb, hogy ő egészséges legyen.
A vérzés nálam elég brutál volt a körülmények miatt, kb. 5-6 hét alatt múlt el teljesen.
Könnyű és gyors szülést kívánok!
Sima szülés egyértelmű! Nekem 2 óra alatt megszületett a babám! Az a 2 óra nagyon fájt, de megérte. Utána nagyon véreztem 1 hétig, és barnáztam 3 hétig. A gátsebem néha fájdogált, de nem vészesen.
Mikor letelt a 6 hét, újra el tudtam kezdeni tornázni, hasazni. Ezt császárnál nem tudtam volna megtenni.
Császár mégiscsak egy műtét, átvágják teljesen a hasadat.
Könnyű szülést kívánok neked,
üdv, 2 hónapos anyuka.
Szió!
Csak úgy, mint az előttem szólónak nekem is a császárra kellett készülnöm még a szülés előtti napon is, de végül megtudtam szülni faros!!! babámat. 10 öltésem volt, így nekem sem ment könnyen a baba ellátása a kezdeti időkben, de biológia szakos kolléganőm meggyőzött a spontán szülés előnyeiről (természetesen, ha elkerülhetetlen a császár, akkor nem kérdéses).
Bizony a babák, míg a szülőcsatornán áthaladnak, találkoznak néhány "jó" bacival és az immunrendszerük máris fejlődésnek indul ezáltal
(ez ugye császárnál teljesen hiányzik). A szüléssel együtt járó trauma pedig nélkülözhetetlen a továbbiakban (az okos emberkék szerint, bár ez már inkább pszichológia). A méh visszahúzódása is gyorsabb a spontánszülésnél, míg a császárosoknak több kórházban is méhösszehúzó injekciót adnak a szülést követően. A tej beindulása is függ a szülés milyenségétől (természetesen vannak császárral szült kismamák, akiknek rengeteg tejük van, de sajnos többüknek nehézségei akadnak ezen a téren).
A vérzés szerintem annyira nem függ attól, hogy hogyan szültél, viszont úgy tapasztaltam, hogy a császáros kismamák könnyebben és hamarabb kapnak erőre, mint hüvelyi úton szült társaik (persze ez nem reprezentatív adat :))) ).
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amennyiben az orvosod nem látja akadályát a hüvelyi úton történő szülésnek, úgy ne is gondolkodj a császármetszésen. De ha bármi is indokolja a műtétet, egy percig se habozz, mert akár komoly következményei is lehetnek rád és a babára nézve is.
Zita (9,5 hónapos kislány anyukája)
ha a szülés utáni időszakot vesszük figyelembe, a természetes szülés egyértelmüen jobb. a szervezet nem egy vágásra van felkészülve a hason, hanem a természetes dolgokra. a császárosok sokkal többet kinlódnak szülés után, mert a hason lévő seb, sokkal nehezebben gyógyul, mint a repedések. én kívánom, hogy természetesen hozd világra a babádat, szerintem sokkal jobb.
üdv: egy 4 éves kislány anyukája, és 28 hetes pocis...:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!