Hogyan zajlik le egy császáros szülés? Valaki elmesélné nekem?
Nekem sima szülésként indult. Reggel fél 8-ra nst/ctg vizsgálatra mentem. Ott rendben volt minden.
De mivel túlhordtam, ezért a doki magzatvízvizsgálatra vitt, és már zavaros volt a magzatvíz, ezért burkot repesztettek, majd bekötötték az oxitocint. Ettől rögtön intenzív 2 perces fájásaim lettek, viszont nem tágultam semmit sem 8 óra alatt, ezért a doki azt mondta irány a császárműtő. :(
Először vért vettek tőlem, azt elküldték laborba, egy óra múlva meglett az eredmény, rendben volt minden, így jöhetett a császározás. Bekötötték a kanült, és a katétert (nekem nem fájt).
Elvittek a műtőbe, kaptam 3 szurit: helyi érzéstelenítő, fájdalomcsillapító és a spinális érzéstelenítő. Locsolgattak vízzel: egyszer a lábam, egyszer a felsőtestem. A lábamon, amikor már melegnek éreztem a vizet (felsőtestemen hidegnek), akkor hatott az érzéstelenítés, és már kezdték is a műtétet.
Mindent éreztem, de nem fájt. Csak furcsa volt. Aztán kb. 10 perc és meg is lett a baba. Utána megmutatták nekem a kicsit, majd kivitték az apjához, lemérték, majd visszahozták nekem, miközben engem összevarrtak.
Utána kitoltak az egyik szülőszobába kb. másfél órára - ezalatt megfigyeltek, de velem lehetett a baba is és apa is.
6 óráig nem állhattam fel, utána viszont jött a nővérke és felsegített. Utána csak azt kellett elsajátítanom, hogy hogyan kell önállóan felállni az ágyból, az volt a legnehezebb. A babát amúgy a megfigyelés után elvitték, de kb. 2 óra múlva már hozták is nekem.
Az első két nap nehéz volt a császár után, de sokkal gyorsabban gyógyultam, mint az hittem volna. S nem is volt annyira borzasztó, mint vártam. Nagyon féltem a császártól előtte, mert sokáig faros volt a babám, és a doki azt mondta császár lesz, ha így marad. Aztán csak befordult, így mehetett (volna) a természetes szülés. De sajnos nem jött össze. Viszont gyorsan felépültem szerencsére.
Ha császároznak, akkor utána ne emelgesd a fejed, mert attól nagyon erős fejfájást lehet kapni. Én emelgettem a fejem, és 4 napig olyan fejfájásom volt, hogy semmi sem mulasztotta el, nagyon rossz volt.
A kötést 5 nap után vették le, ekkor volt a varratszedés is. Azóta szépen gyógyul a sebem. A császárom 3 hónapja volt.
szia.nekem sürgősségi császárom volt 40+1 túl hordással,este mentünk be mert nem éreztem hogy mozog a baba.aztán nekem is magas lett a vérnyomásom neki a szívhangja,faros is volt,úgy hogy kb beérkezésem után 2 órával azt mondta az ügyeletes orvos,hogy nincs mire várni.jött az altató orvos aki elmondta a gerinc érzéstelenítés hogy fog zajlani egy rahedli papírt alá írattak velem,bekötötték az infúziót,katétert,ezek előtt megkaptam a kúpot beöntés helyett,aztán mentünk a műtőbe,ott a beteg hordó segített felmászni az asztalra a fejem előre kellett hajtanom és előre dőlni amennyire tudok a beteg hordó "lefogott" és kaptam az érzéstelenítő,amiből sikeresen kiugrottam annyira megijedtem.kicsit le is toltak emiatt,de nem direkt csináltam,aztán utána még 2x szúrtak.lekötöztek,lábam kezem,egyik kezembe az infúzió folyt a másikon vérnyomás mérő folyamatosan mérte a vérnyomásom,gondolom böködhették a lábam és hasam mert kérdezgették érzem-e fáj-e.aztán elkezdték a műtétet,kb 5 perc múlva kint volt a kislányom,utána még kb fél óra volt a műtét,amikor kivették a babát talán 2 másodpercre megmutatták,
aztán elvitték,utána még egy fél percre vissza hozták.a műtét közbe talán 3x is brutális hányingerem támadt amikor nyomkodták a gyomrom húzkodták a beleim.
mindent éreztem de semmi sem fájt.műtét után 6 órát kellett vízszintesen feküdni,jobbra balra mozgathattam a fejem fel nem emeltem,mert annak brutális fejfájás lett volna a következménye.ahogy kezdtem kiolvadni a hasam fájt legelőször.
reggel jött a nővér segített felkelni,na én akkor majdnem elájultam,aztán átkísértek egy másik kórterembe és kb 1 óra múlva megkérdezték hogy vagyok,behozhatják-e a babámat.
a felülés nekem könnyen ment,a kiegyenesedés na az nehezebben,de a második nap már profin mozogtam,bár fájdalmaim voltak.
1 hét múlva kellett mennem varrat szedésre.
Kiírt napon indítottak,másnapra voltak fájásaim!Nagy baba volt majdnem 3nap vajúdás után mikor már ott tartottunk ,hogy megszüljük a babát,mondta a doki,hogy azonnal császár!
Bekötötték a katétert,aláírattak pár papírt,betoltak a műtőbe,megkaptam gerincbe az érzéstelenítőt,pár percre rá kezdték a műtétet.nem pontosan de 10-20perc múlva lett csak meg a baba,azonnal elvitték, nemsokra rá visszahozták megmutatni.Betoltak a szobámba(nem őrzőbe)! Az elkövetkező 24órát végigaludtam,Egyszer hozták be a babát megmutatni.24óra elteltével jöttek a nővérek,megmutatták,hogy kell felkelni.Nagyon fájdalmas volt. Attól a naptól már ott volt velem a kisfiam reggeltől estig!
Pesten a Szt. Istvánba szültünk. Éjjel 1.40 kor folyt el a viz. Bemnetünk a kórházba megvizsgáltak, alá kellett irni egy pár papirt. Befektettek egy szobába, apa ott lehetett velem végig. Néha ránk néztek, de pihenésre kértek...Hát biztos még nem szültek...:)!
1 kor kezdődtek a tolók, 15.30 kor műtő, mert nem tágultam, nem birtam kitolni a babám:(!
Jött egy műtősfiú aki vasággyal volt együtt 60 kiló, megkért vetkőzzek le(én meg 105...) :)! Átemelt a toli ágyra, betolt a műtőbe. Ott megint átemlet a műtőágyra. Míg ültem kaptam egy szurit a gerincembe, abszolut nem éreztem semmit...Nagyon ügyesen csinálták, pedig nagyon féltem tőle...De mivel azelötti órákba a poklok poklát éltem át, nem zavart már:)! Bekötöttek egy kanült(?), abba kaptam sok gyógyszert, állandóan valamit belém nyomtak. Ugy remegtem mint egy kocsonya. A nyelvem majdnem többször leharaptam. A sok stressz, meg a gyógyszerek akkor ütnek be! A csajszi aki a monitort nézte egyfolytában beszélgetett velem.
Mikor kivették, a szülésznőm elvitte, megtörölgette, kiszivta az orrából a trutyit, végig láttam mit csinált. Akkor odahozta megmutatta, de nem sok mindent látsz belőle:(. Megpusziltam, megszagolgattam:) Sirtam az örömtől:)! Elvitték megfürdetni, anyu és a párom is mehetett. Hozzáteszem nem birták sokáig, mert ugy forgatják a kisbabákat, hoyg nem birták nézni, meg hát ők is kivoltak:))!
Össze varrtak, leteritettek, ismét átemeltek a toli kocsira, betoltak a szobába, ismét átraktak akkor már a szobaágyra.
Akkor bejött mindenki. Anyuék, sogórnőék, párom, mamáék...Az egész rokonság:)! Hozták a picit a mellkasomra fektették, próbáltam szoptatni dehát hátonfekve nem lehet:)! Szép lassan hazament mindenki a picit 7 kor elvitték. Valahogy a tájba kezdett kijönni az érzéstelenitő is. Borzasztó amugy hogy tiszta piszkosan, ott a neylonnal leteritett ágyon fekszel a saját levedbe...:S
Jött a nővérke közölte 10 felé jön segit lefürdeni, enni, inni.
Belekellett kapaszkodni a nyakába, felhúzott, ültem ott egy picit. Jahh előtte ad egy érzéstelenitő szurit hogy ne érezd annyira a sebet és a katétert is kihuzza (amit én nem is tudtam hogy bent van:) ). Amugy le van ragasztva a seb.
Ettem ittam, majd nagynehezen felálltam, és irány zuhany. Segitenek mindenbe, levetközni nem kell mert akkor még mindig mesztelen vagy. Beszappanoznak, majd leöblitenek, segitenek felöltözni. Vissza ágy. Majd pihi. Ennyi:)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!