Mi a véleményed a szülés utáni hálapénzről?
Szia!
A HÁLAPÉNZ mindenkinek a magánügye: ha elégedett voltál az ellátással/törődéssel a saját pénztárcádhoz mérve adsz valamennyit. Ez a lényege a HÁLAPÉNZ-nek. Ebből kifolyólag nincs értelme a "mennyit"-re válaszolni: egyikünknek 5eFt is hatalmas összeg, a másikunknak a 20eFt sem nagy érvágás.
Amivel itt nagyon sokan keverik az a fix tarifa: tudomásul kell venni, hogy vannak olyan orvosok, akik úgy vállalják el egy-egy terhesség végigfigyelését, éjjel-nappali telefonos vagy akár személyes ügyeletet és a szülést, hogy ennek közlik az árát. Ez nem hálapénz.
Másodikhoz csatlakozom. A hálapénz mindig is létezett, de egy orvosnak sem jutott eszébe, hogy megmondja, mennyire kell hálásnak lennem. Így a fix tarifa valóban nem hálapénz, csak egy szolgáltatás dupla ára.
Ha valóban hálás vagyok, akkor lehetek hálás egy itallal, ajándékkosárral, vagy egy tálca sütivel is, és ha a doki nem fix tarifában gondolkodik, hanem egyszerűen csak szereti csinálni, és szívesen csinálja, nem plusz többhavi fizetésért, akkor a fent említetteknek is ugyanúgy örül, mintha kitömöm a zsebét borítékkal.
Pont ezek miatt nem tudom megmondani, mennyit adnék, mert előre nem tudom megállapítani, mennyire leszek hálás. Majd utána.
A szülésemnél is így csináltam, és ugyanolyan hálás voltam a dokinak és a szülésznőnek. Sőt a szülésznőnek még sütit, meg hasonlókat is vittem ügyeletbe, amit nagyon értékelt, nemcsak pénzt kapott utána:)
Közben törölték az első hozzászólást így értelmetlenné vált a szöveg eleje:)
Szóval az elsőhöz csatlakozom.
Ha ügyeletesnél szülsz, akkor azt csinálsz amit akarsz. Nem muszáj adni, a dokinak ez a dolga.
De ha felkérsz valakit, hogy legyen ott szüléskor, pedig nem is akkor lenne ügyeletben, akkor neki szerintem illik adni. S hogy mennyit...hát itt most manapság már több 10ezerről beszélünk. Az én dokim azt mondta, hogy nem lát bele a pénztárcámba, így nem mond összeget. Szóval amennyit ki tudsz gazdálkodni. Ha meg nem tudsz, akkor marad az ügyeletesnél való szülés, és különben ritkán hallani rosszat azoktól, akik ügyeletesnél szültek.
Amúgy meg hálapénz volt, van és lesz. Lehet, hogy nem feltétlen jó, de én elfogadtam, hogy így működik.
Ha ügyeletesnél szülnék, a szülés után maglátnám, hogy mennyire vagyok hálás, ha nagyon-nagyon odafigyelt, akkor 20-30 ezer szerintem oké.
Viszont fogadott dokim van, aki egy tündér, éjjel nappal a rendelkezésemre áll, ha kell, szülőszobát látogattam vele, mindent elintéz, mindenben segít. Szóval az meg sem fordult a fejemben, hogy ezt ingyen várjam el tőle! azt mondta, ki mennyit gondol, annyit adjon. Szerintem 50-60 ezret adunk neki!
Ha valaki úgy dönt, hogy orvost fogad aki akár éjjel, ünnepnap is rendelkezésre áll, az ne csodálkozzon, ha a doki pénzt kér érte. Mondjuk szerintem is nagyon sok orvos elsszált az árakkal, 100-150 ezer szerintem irrelálisan sok, főleg ha ebben nincs terhesgondozás, márpedig álltalában nincs!
Nagyon hálás vagyok a dokinak, akinél szültem a fiam, lelkiismeretes volt, amikor már az észheztérítő pofon járt volna, akkor is higgadt volt velem, számolt százig...
Hálapénz? A munkáját végzi, alapból jámbor türelmes, ezen mit fizessek meg pluszt? Megkapja a járandóságát, amennyit kap, ha 200t visz haza ha csak 80at, arról nem én tehetek, nem így kéne megkeresni a mellékest, ezt választotta.
Nekem sem adnak hálapénzt mert kimosom a szrból a delikvenseket, csak a megállapodott összeget adják, ami a munkámért jár, nem még a béremen felül...
Én spec csak megköszöntem neki, "köszönöm doktor úr", és hálásan félhullaként mosolyogtam rá. Visszamosolygott, ennyi. Hálás voltam, igen? de ezért plusz tömni a zsebét??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!