Mi a protokoll GDM-es ként a szülés ??
31 hetesen derült ki,hogy GDM-es vagyok (24.ik héten jó lett a cukor terhelésem) a 3.ik uhn nagyobb volt a baba meg kicsivel több a magzatvíz ezért gyanakodtak rá,aztán sajnos kiderül ,hogy tényleg magasabb a cukrom mint kellene.
2 hetente kontrollra járok a dokim azt mondta legutóbb 34 hetesen ,hogy 36 hetesnek felel meg ,ezért el is küldött Nst-re már.
Tudom minden kórházban el tér a protokoll, de így általánosságban mindenhol azt olvasom ,hogy befektetik előbb a GDM-es kismamákat indításra ha betoltotte a 40.ik hetet.
Ez miért van ?
Igaz nagy a baba 2 héttel de másnak is volt már így .
Még ilyenről nem beszéltem a dokimmal, őszintén akkor ott fel sem merült bennem ,mert azt hittem van még 6 héten szülésig ,aztán meglepett ,hogy akkor még sem 6 hét hanem kb 4 hét .
Attól, hogy a baba nagyobb és akkor, mint egy átlagos 36bhetes attól te még 34 hetes terhes vagy, szóval ugyanúgy 4 heted van a kiírt dátumig.
Normál esetben 37. héttől kell járni nst-re, GDM-eseknek 35. héttől, szóval csak a protokollt követi az orvos.
Az nst-n figyelik a baba szívhangját, amiből látják hogy van bent a baba, és ha valami probléma van be tudnak avatkozni (azaz indítani), de ha minden rendben akkor hagyják, hogy magától induljon be.
Az hogy hol mikor és kit fektetnek be kórház függő. Van ahol mindenkit befektetnek 40. héten, nem csak gdm-eseket, van ahol 40. héten indítanak, és van ahol 41. hétig lehet vinni, ha jó az nst (GDM nélkül van ahol 42. hétig).
Dettó ugyanez volt nálam. Minden stimmelt, kivéve, hogy nekem nem gyanakvás miatt kérték a kontrollt 31 hetesen, de az 1. még nekem is jó volt. Utána 200-300g szénhidrátot ettem naponta és még így is minden mérésem tökéletes volt.(A kötelezőkön random időpontokban is rámértem.) A kórházban ahol szültem, ezt egyáltalán nem vették figyelembe, azt se, hogy a diabetológus szerint biztos nincs összefüggés a GDM-em és a baba mérete között, mivel minden cukorértékem jó, kivéve azt az egy terhelést.
Ott a protokoll szerint 39hetesen indítanak(nem fektetnek be előtte.) Nem egyeztem bele. Kiegyeztünk a korai méret szerinti és a menstruáció szerinti kiírt (40+0)közötti napban. Az indítás előtt elfolyt a magzatvíz bent a kórházban. 39+5 és 40+2 között szültem valahol. (Császár lett a vége, a baba pedig 4,5kg fölött.)Ja, és 600grammot tévedtek a mérettel, szóval mindenre készülj.(Kisebbnek becsülték.)
Ott egyébként GDM nélkül 41hetesen indítanak. Mármint papírforma szerint, de leginkább mindenkinél találnak valami indokot, hogy indítás legyen még előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!