Ha minden rendben volt, akkor miért csak 8/10-es Apgart kapott a kislányom ?
Jajj, megint te?!
Nem igaz, hogy 4 hónap alatt nem tudtál ezen túllépni.. igazából nem mindegy? A 8 az tökéletes.
Lehet veszített egy pontot, mert a végtagjai kékek voltak, vagy mert lehet a pulzusa alacsonyabb volt vagy a reflex-ingerlékenység miatt.
Nem fog kiderülni, engedd mostmár el.
Azért, mert a 8-as is a "minden rendben" kategória. Mivel nincs teendő, nem fogják részletezni, hogy mire mit adtak.
Az én császáros gyerekeim (1+ egy ikerpár) sem 10-es Apgarral születtek, de mivel minden rendben volt velük, sosem jutott eszembe ezen rágódni.
Az is lehet, hogy születés módja az oka, hogy picit másképp adaptálódnak a császáros babák, hiszen mégiscsak kikapják őket hirtelen. De amúgy ne aggódj, nincs miért!
Az enyém is 8-as Apgarral született, és aggódtam is emiatt, mert nem mondtak semmit. A zárójelentésben annyit írtak, hogy kb. 40 percen keresztül folyadék ürült a tüdejéből, nem volt tiszta a légzése. Szerintem nála ez lehetett az oka.
Nézd meg te is, mit írtak.
Egyébként felesleges volt minden aggodalmam, mert semmiféle hátránya nem lett belőle, mindent időre csinált, nagyon ügyes.
Olyanon aggódsz, ami felesleges, amin akkor ott a dokik sem aggódtak, mert tudták, hogy ezzel minden rendben.
De szegény gyereknek már az első percben tökéletesnek kellett volna lennie, te akkor lennél nyugodt. Jó kis tudatalatti üzenet ez az életre.
Szívverés
0 pont: hiányzik
1 pont: 100 alatt
2 pont: 100 fölött
Légzés
0 pont: hiányzik
1 pont: szabálytalan jó,
2 pont: sírás
Izomtónus
0 pont: ernyedt végtag
1 pont: flexió
2 pont: aktív mozgás
Reflex-ingerlékenység
0 pont: nincs
1 pont: válasz grimasz
2 pont: köhögés stb.
Bőrszín
0 pont: kék
1 pont: sápadt kék, rózsaszín
2 pont: rózsaszín
Valamennyi tényezőnél 0-1-2 pontot adhatnak, és a pontok összeadásából kapják meg kisbabád úgynevezett Apgar-értékét (az egy- és az ötperces mérés eredményeit perjellel elválasztva tüntetik fel a zárójelentésen).
Az Apgar-értékek értelmezése és értékelése
8–10 pont: minden rendben van az újszülött babával, semmilyen beavatkozás nem szükséges.
5–7 pont: bőringert alkalmaznak az orvosok (csípés, bőrmasszázs), oxigén adása válik szükségessé maszkon keresztül.
0–4 pont: a baba intenzív terápiás ellátásban részesül, elszállítják az újszülött intenzív osztályra, ahol alaposan megfigyelik és szükség esetén kezelést alkalmaznak.
Egyik ismerősöm babája 2-es Apgarral született. Mozgás fejlődése picit lassabb volt, néhány alkalom Dévény tornára volt szüksége, utána teljesen felzárkózott minden területen. Alig akartam elhinni (de aztán a saját szememmel láttam), hogy 15 hónaposan már szobatiszta volt. Teljesen egészséges, már óvodás.
Egy másik meg 10-es Apgar mellett, 2 éves korában SNI-s lett, hat évesen még nem beszél.
Úgyhogy ez az Apgar érték egy pillanatnyi (születéskori) eredmény, nem jelzi hogy a későbbiekben milyen képességei lesznek a gyermeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!